Fryslân, 20-08-2008 • Politieberichten van dinsdag 19 augustus 07.00 uur t/m woensdag 20 augustus 07.00 uur

Donkerbroek: verdachte aangehouden voor bezit van wapens, vuurwerk en hennepDe politie heeft maandag een 34-jarige inwoner van Donkerbroek aangehouden op verdenking van het bezit van hennep, illegaal vuurwerk en (vuur)wapenbezit. Na een anonieme tip werd besloten om nader onderzoek in te stellen in de woning van de verdachte aan de Vicariestraat. Achter deze woning trof de politie in de tuin ruim 150 hennepplanten aan. Vervolgens werd de woning en de schuur doorzocht. Hierbij werd apparatuur voor een hennepkwekerij aangetroffen. Daarnaast vonden agenten twee op vuurwapens gelijkende voorwerpen en illegaal vuurwerk, waaronder vlinderbommen en mortierbommen. Deze mortierbommen zijn zeer gevaarlijk en in verband met eventueel explosiegevaar werd het Explosieven Opruimingscommando Koninklijke Landmacht (EOCKL) gewaarschuwd. Nadat de medewerkers van het EOCKL waren gearriveerd, werd een nader onderzoek ingesteld. Zij kwamen tot de conclusie dat het ging om een kleine hoeveelheid explosieven, niet direct gevaarlijk voor de onmiddellijke omgeving van de woning. De aangetroffen explosieven werden aan het eind van de middag op een braakliggend terrein net buiten het dorp tot ontploffing gebracht.Bij een andere woning van een familielid van de verdachte werd in een schuur een niet in werking zijnde hennepkwekerij aangetroffen. Daarnaast vonden de agenten in de schuur twee op vuurwapens gelijkende voorwerpen, een stroomstootwapen, vier busjes pepperspray en diverse dozen met zwaar, mogelijk illegaal, vuurwerk. De verdachte gebruikte, buiten medeweten van het familielid, de schuur als opslag. Alle goederen werden in beslag genomen. De hennepkwekerij werd ontmanteld en vervolgens werd de apparatuur vernietigd. De verdachte werd naar het politiebureau overgebracht voor nader onderzoek ingesloten.

Ballum: ruiter valt van paardDe politie heeft dinsdagmiddag een ongeval afgehandeld op de Velduilhoek in de richting van de Strandweg. Een groep ruiters reed over het ruiterpad naast de Velduilhoek. Om onbekende redenen sloeg de groep paarden plotseling op hol, waarbij één van de paarden in de richting van een voorbijkomende auto van een 65-jarige man uit Veenendaal sprong. De 28-jarige amazone uit Borculo kwam hierbij ten val. Zij is met onbekend letsel voor onderzoek naar het ziekenhuis in Leeuwarden gebracht. De auto had lichte schade.

Franeker: diefstal boot door 1-1-2-melding voorkomenDe politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag dankzij een 1-1-2-melding een diefstal van een boot met buitenboordmotor aan de Fonteinstraat kunnen voorkomen. Een getuige zag dat de boot werd weggenomen en op sleeptouw werd genomen met een lichtgekleurde speedboot. Hij belde meteen met 1-1-2, waarna de politie snel ter plaatse was. De getuige vertelde dat de boot richting Ypeijsingel gegaan was. Op de Ypeijsingel zagen de agenten de twee boten, maar het lukte ze niet om deze te stoppen. Wel gooiden de dieven de weggenomen boot ter hoogte van de Spaarbankstraat los en wisten daarna weg te komen door met hoge snelheid weg richting het Elfstedenbruggetje weg te varen. Een 46-jarige man uit Franeker heeft aangifte gedaan.

Nes: schuur en kippenhok afgebrandDe politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag de brandweer geassisteerd bij een brand aan de Ballumerwei. De burgemeester van Ameland had thuis een aanhoudende brandlucht geroken en was met zijn vrouw op onderzoek uitgegaan. Op de Ballumerwei ontdekten zij de brandende schuur, belden 1-1-2 en wekten de bewoners. Daarna wist de burgemeester ook nog een aantal kippen uit het ernaast staande kippenhok te redden. Het schuurtje en het kippenhok zijn volledig afgebrand. Vermoedelijk is de brand ontstaan door een kortsluiting.

Scharnegoutum: automobiliste gewond na aanrijdingDe politie heeft dinsdagochtend op de Sint Martensdyk een aanrijding afgehandeld, waarbij een 29-jarige automobiliste uit Easterein gewond raakte. De vrouw reed zonder te stoppen de kruising op. Ze zag hierbij een auto, bestuurd door een 62-jarige automobilist uit Scharnegoutum, over het hoofd en een aanrijding was het gevolg. Door de klap kwam de 62-jarige bestuurder met zijn auto in een sloot terecht. Hij kon op eigen kracht het voertuig verlaten en werd op de plaats van het ongeval behandeld door het ambulancepersoneel. De 29-jarige vrouw liep hoofdletsel op. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

112Fryslan

})