Fryslân, 02-07-2008 • De politieberichten van dinsdag 1 juli 07.00 uur tot en met woensdag 2 juli 07.00 uur

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Oudwoude: rijbewijzen ingevorderd De politie heeft maandagavond tijdens een snelheidscontrole met de laserpatrol op de Lauwersmeerweg, de rijbewijzen van twee bestuurders ingevorderd. Het betrof een 25-jarige motorrijder uit Oosterwolde en een 22-jarige automobilist uit Surhuisterveen. Zij reden respectievelijk 150 en 143 km/u, terwijl hier een snelheidslimiet geldt van 80 km/u. [b]Sneek: woninginbraak [/b]De politie onderzoekt de inbraak in een woning aan de Frederik Hendrikstraat. Maandag werd daar tussen 15.00 en 23.30 uur een raam van geforceerd, waarna een laptop werd weggenomen. De 31-jarige bewoonster deed aangifte.

[b]Dokkum: diefstal van motorboot [/b]De politie onderzoekt de diefstal van een motorboot aan Zuiderbolwerk. In de nacht van maandag op dinsdag werd een witte polyester sloep met een 8pk Yamaha 4-takt buitenboordmotor, weggenomen vanaf de steiger aan de achterzijde van de woning. De 71-jarige eigenaar uit Dokkum deed aangifte.

Wolvega: fietsster gewond na aanrijding De politie heeft dinsdagmiddag op de Stationsweg een aanrijding afgehandeld, waarbij een 60-jarige fietsster uit Wolvega gewond raakte.  De vrouw stuurde plotseling naar links en zag daarbij een achteropkomende auto over het hoofd. De 84-jarige automobilist uit Langelille probeerde nog een aanrijding te voorkomen, maar slaagde daar niet in. De fietsster werd geraakt en kwam ten val. Het slachtoffer liep hierbij letsel op aan haar pols en werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Leeuwarden: fietser gewond na aanrijdingDe politie heeft dinsdagmiddag op de Familie van der Weijstraat een aanrijding afgehandeld, waarbij een 13-jarige fietser uit Leeuwarden gewond raakte. Een 6-jarige jongetje uit Leeuwarden stak plotseling de straat over. De fietser probeerde nog te stoppen, maar kon een aanrijding niet meer voorkomen. De 13-jarige sloeg hierbij met zijn fiets over de kop. Hij raakte gewond en werd met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad.

Leeuwarden: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderd De politie heeft dinsdagmiddag het rijbewijs van 72-jarige automobilist uit Leeuwarden ingevorderd. De bestuurder was op de Insulindestraat met zijn auto tegen een paaltje gereden. Omstanders hadden de autosleutels van de Leeuwarder afgenomen, omdat ze een vermoeden hadden dat hij onder invloed van alcohol verkeerde. De politie werd daarom dan ook gewaarschuwd. De bestuurder reageerde niet of nauwelijks op vragen van de agenten en bij het uitstappen moest hij worden geholpen. De 72-jarige werd dan ook overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Hier weigerde hij aan mee te werken. De bestuurder kreeg dan ook een rijverbod van 24 uur, een proces-verbaal en teven werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Leeuwarden: politie houdt winkeldief aan De politie heeft dinsdagmiddag op het Zaailand een 26-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. De 26-jarige ging naast een aantal agenten staan, verwijderde ondertussen een prijskaartje van een zonnebril en het gooide vervolgens het kaartje op de grond. De agenten vroegen direct aan de man hoe hij aan de zonnebril was gekomen. Hij kon hierop geen zinvol antwoord geven. Al snel bleek dat de bril eerder die dag bij een sportwinkel in het centrum van de stad was gestolen. De 26-jarige werd dan ook aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier werd hij voor nader onderzoek ingesloten.

Broek: fietsers gewond na losschieten strooiwagenDe politie heeft dinsdagmiddag op de Tramwei een ongeval onderzocht, waarbij twee fietsers gewond raakten. Een 38-jarige inwoner van Langweer was in opdracht van de gemeente met een tractor en strooiwagen zand aan het strooien over het wegdek. Net nadat de strooiwerkzaamheden waren afgerond, schoot de strooiwagen los van de tractor. De wagen schoot in de berm en vervolgens op het fietspad. Hier passeerde net twee fietsers, een 72-jarige man en een 68-jarige vrouw uit Joure. De twee konden de strooiwagen niet meer ontwijken en een aanrijding was het gevolg. Het duo kwam ten val en werd met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Bureau Verkeersongevalanalyse stelt een nader onderzoek in.

Sneek: politie houdt twee verdachten aan voor inbraak in zeiljachtDe politie heeft dinsdagavond in samenwerking met een getuige twee inwoners van Sneek van 13 en 16 jaar aanhouden op verdenking van een inbraak in een zeiljacht op het Eiland. Een getuige had gezien dat drie jongens met een zaag op een zeilboot waren geklommen. Toen één van de jongens een luik openbrak, pakte de getuige zijn fotocamera en schreeuwde naar het trio dat hij foto’s ging maken. Bij het zien van de flits gingen de drie er snel vandoor. De twee jongens van 13 en 16 jaar konden na een achtervolging door de agenten en de getuige worden aangehouden. De andere jongen wist te ontkomen. Het duo werd overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor en een proces-verbaal werden de twee overgedragen aan de ouders. De identiteit van de derde jongen is bekend en hij komt zich vandaag, woensdag, melden op het politiebureau.

Harlingen: politie houdt inbreker aanDe politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een 30-jarige inbreker uit Harlingen aangehouden die probeerde een woning aan de Kerkpoortstraat binnen te komen door een ruit te verbreken. De bewoonster hoorde aan de achterzijde van de woning een scheldpartij toen het inbreken niet lukte. Ze waarschuwde direct via 1-1-2. Toen de agenten ter plaatse kwamen vluchtte de 30-jarige Harlinger. Achter de woning werd hij aangehouden en vervolgens naar het bureau overgebracht en ingesloten.

Leeuwarden: inbraak woning De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Eikenstraat. Tussen dinsdagmiddag en dinsdagavond werden de woning via het ruit van de keuken betreden. Vier grote, verstevigde boodschappentassen met daarin een groot aantal muziek cd’s en geluidsapparatuur werden meegenomen. De 21-jarige eigenaar van de woning deed aangifte.

Oosterwolde: bromfietser onder invloedDe politie heeft dinsdagavond een bromfietser aangehouden ter hoogte van de Weperpolder op verdenking van het rijden onder invloed van alcohol. De 38-jarige bromfietser uit Veenhuizen reed zonder helm op het fietspad en werd aan de kant gezet. Het voertuig was niet verzekerd en had geen kenteken. De berijder kon geen rijbewijs overhandigen en vermoedelijk was hij onder invloed. Tevens had hij een rijontzegging. Na een blaastest op straat werd een ademanalyse op het bureau afgenomen. Gezien de uitslag van 440 ug/l werd proces-verbaal opgemaakt en tevens een rijverbod voor zes uur.

Heerenveen: rijden onder invloed van drugs De politie heeft woensdagnacht op de Kattebos een 31-jarige automobilist uit Drachten aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed van drugs. De 31-jarige Drachtster reed voor de vierde keer zonder rijbewijs en werd meegenomen naar het bureau voor een bloedonderzoek. Zijn auto werd inbeslaggenomen en de bestuurder kreeg een proces-verbaal en een rijverbod van 24-uur opgelegd.

Folsgare: auto op de kopDe politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een eenzijdig ongeluk afgehandeld. Ter hoogte van de afslag Statenbocht op de A7 richting Bolsward werd een op zijn kopliggende auto door surveillerende agenten aangetroffen. De 27-jarige bestuurder uit Groningen bleek nabij het viaduct meerdere malen over de kop te zijn geslagen met zijn auto en tenslotte achter een wal terecht te zijn gekomen. Een medeweggebruiker had de auto al slingerend over de wal zien verdwijnen. Gezien de gemaakte smak werd voor de zekerheid de ambulance er bij geroepen. Ter plaatse bleek de Groninger wonder boven wonder geen verwondingen te hebben.  

112Fryslan