Fryslân, 19-11-2008 • Politieberichten van dinsdag 18 november 07.00 uur t/m woensdag 19 november 07.00 uur

Oldeholtwolde: vijf verdachten aangehouden voor zware mishandeling
De politie heeft een 19-jarige inwoner van Sonnega en vier inwoners van Wolvega van 18, 19, 20 en 21 jaar aangehouden op verdenking van zware mishandeling. In de nacht van zaterdag 9 november op zondag 10 november werden bij een tankstation aan de A32 nabij Oldeholtwolde een 19-jarige inwoner van Rottum en 21-jarige inwoner van Hoornsterzwaag aangevallen door de vijf verdachten. Het 21-jarige slachtoffer raakte hierbij gewond en moest zich onder doktersbehandeling stellen.

Aanleiding
In de nacht van zaterdag 9 november op zondag 10 november werd de 21-jarige man bij het tankstation door vijf personen dusdanig geslagen dat hij buiten bewustzijn raakte. Zijn 19-jarige vriend uit Rottum wilde hem ontzetten, maar kreeg daarbij ook diverse klappen van de vijf. Het 21-jarige slachtoffer had eerder die avond bij een discotheek in Eesveen ruzie gehad met de groep. Deze ruzie werd gesust en het slachtoffer ging samen met twee vrienden in de auto terug naar huis. Bij een tussenstop bij het tankstation aan de A32 reden twee andere auto’s het terrein op. Uit die auto’s kwamen de vijf verdachten die de twee mannen vervolgens mishandelden.

Onderzoek
De politie startte een uitgebreid onderzoek. Zo werd er sporenonderzoek verricht, met diverse getuigen gesproken en beelden van bewakingscamera’s van het tankstation geanalyseerd. Op basis van de uitkomsten van het onderzoek konden tussen 12 en 14 november vier verdachten worden aangehouden. De vier werden voor nader onderzoek ingesloten. De vijfde verdachte, een 20 jarige man uit Wolvega, werd niet aangehouden. Hij werd echter wel gehoord en kreeg een proces-verbaal, waarna hij het politiebureau weer mocht verlaten.

Vier verdachten in bewaring
Op vordering van de officier van justitie werden vier verdachten door de rechter-commissaris in bewaring gesteld. Van de 21-jarige man uit Wolvega is de bewaring inmiddels onder voorwaarden geschorst.


Heerenveen: controle en onderzoek naar verwaarlozing van dieren
De politie onderzoekt samen met de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) de verwaarlozing van een groep pony’s, geiten, schapen en konijnen in een weiland aan de Polderdijk in Heerenveen. Hiervoor is de eigenaar, een 56-jarige man uit Heerenveen proces-verbaal aangezegd. Een pony, 9 geiten en 10 konijnen zijn inmiddels al in beslag genomen.

Na een melding van bewoners uit de omgeving ging de politie samen met twee medewerkers van de dierenambulance op 12 oktober kijken bij de groep dieren. De melder had aangegeven dat één van de pony’s al maanden kreupel liep. Daarnaast zouden meerdere dieren slecht verzorgd worden. Ter plaatse bleek dat de pony slecht op zijn hoeven stond en kreupel was aan alle vier benen. De eigenaar verklaarde dat de pony ongeveer tien jaar geleden voor het laatst bij de hoefsmid was geweest. Verder werd geconstateerd dat nog twee pony’s al lang niet meer bij een hoefsmid waren geweest en er zaten geiten en konijnen zonder water of voer. De eigenaar beloofde beterschap.

Twee dagen later bij een volgende controle constateerde de politie dat de dieren nog steeds geen water en voer hadden gekregen. De pony die bij de eerste melding werd aangetroffen is in beslag genomen. Bij nader onderzoek in een dierenkliniek was te zien op röntgenfoto’s dat de punt van het hoefbeen al zodanig was afgesleten, dat er geen kans op herstel was. Uiteindelijk is de pony uit zijn lijden verlost.

Nadat er diverse controles zijn gehouden en de situatie niet verbeterde zijn op 3 november negen geiten en tien konijnen in beslag genomen. De 30 nog aanwezige schapen (10 kreupel) zijn achter gebleven in de percelen met voldoende voer en water. De beklaagde zal maatregelen treffen om de schapen weer in orde te krijgen. Vier andere pony’s hebben nu inmiddels ook voldoende verzorging. De situatie zal door zowel de politie, als de LID nauwlettend in de gaten worden gehouden.

Sneek: inbraak in bedrijf
De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan de Koperslagersstraat. In de nacht van maandag op dinsdag kwam men binnen na het forceren van een ruit kwam men binnen. Uit het pand werden drie computers weggenomen. Daarnaast werd er een kluis opengebroken, waaruit een geldbedrag van enkele duizenden werd weggenomen. Namens het gedupeerde bedrijf deed een 59-jarige inwoner van Sneek aangifte.

Drachten: bromfietser gewond na aanrijding
De politie heeft dinsdagochtend op de Torenstraat een aanrijding afgehandeld, waarbij een 16-jarige bromfietser uit De Veenhoop gewond raakte. Een 87-jarige automobilist uit Drachten wilde vanaf de Houtlaan de Torenstraat op rijden. Hij zag hierbij echter de bromfietser over het hoofd en een aanrijding was het gevolg. Het slachtoffer werd met letsel aan zijn been per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Jelsum/Stiens: verkeerscontrole
De politie heeft dinsdagmiddag van 13.30 uur tot 17.30 uur een bromfietscontrole gehouden op de Bredyk in Jelsum. Tijdens de controle werden 31 bromfietsen gecontroleerd met behulp van de rollertestbank. Eén bromfietser kreeg een bekeuring vanwege een te hoge constructiesnelheid en één vanwege een te gladde voorband. Daarnaast kregen nog twee passeerden fietsers een bekeuring omdat ze geen licht voerden. ’s Avonds controleerden de agenten in en om Stiens. Hierbij kregen twee fietsers een bekeuring omdat ze geen verlichting voerden. Daarnaast kreeg een automobilist een bekeuring voor een snelheidsovertreding. De agenten waren tevreden over de controle omdat veel fietsers wel verlichting voerden. Dit komt de verkeersveiligheid alleen maar ten goede.

Wons/Wolvega: rijbewijzen ingevorderd na forse snelheidsovertredingen
De politie heeft dinsdagavond nabij Wons en Wolvega de rijbewijzen van twee automobilisten ingevorderd na forse snelheidsovertredingen. Een 25-jarige automobilist uit Witmarsum passeerde op de Weersterweg nabij Wons een snelheidscontrole met de lasergun met 147 kilometer per uur, terwijl 80 is toegestaan. Diezelfde avond passeerde een 42-jarige automobilist uit Steenwijk een snelheidscontrole met de lasergun op de Steenwijkerwek nabij Wolvega. De bestuurder reed 136 kilometer per uur, terwijl 80 is toegestaan. Na een stopteken werden de rijbewijzen van de twee bestuurders ingevorderd en tevens werd er proces-verbaal opgemaakt.

Rinsumageest: snelheidscontrole
De politie heeft dinsdagavond op de Lauwersseeweg een snelheidscontrole. Tijdens de controle met de lasergun passeerden veel voertuigen, waarvan de bestuurders zich keuring hielden aan de maximum snelheid. Eén automobilist deed dit echter niet en passeerde de controle met 172 kilometer per uur. Vanwege de hoge snelheid en het vele verkeer op de weg konden de agenten de bestuurder geen stopteken geven. Wel kon het kenteken worden genoteerd. Na afloop van de controle brachten de agenten nog een bezoekje aan de woning van de eigenaar van de auto in Dokkum. De auto stond echter niet bij de woning. De eigenaar kan een fikse bekeuring tegemoet zien.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan