Fryslân, 17-09-2008 • Politieberichten van dinsdag 16 september 07.00 uur t/m woensdag 17 september 07.00 uur 

Fryslân: extra controles landbouwverkeerDe politie houdt van 22 september tot en met november extra toezicht op het landbouwverkeer in de gehele provincie. Aanleiding voor deze extra controles zijn de vele ongevallen waarbij landbouwvoertuigen betrokken zijn.Bij ongevallen met landbouwverkeer waren er in Fryslân in de periode van 2003 t/m 2007 tien doden, 34 ernstige gewonden en 52 licht gewonden te betreuren. Het aandeel van dergelijke ongevallen in het verkeer is te hoog, mede gezien het feit dat het landbouwverkeer maar relatief weinig kilometers maakt. De ongevallen worden bovendien steeds ernstiger. Landbouwvoertuigen zijn voornamelijk gevaarlijk voor de andere weggebruikers (en veel minder voor de bestuurders zelf).

In 2007 heeft het project landbouwverkeer zich gericht op de gemeenten Smallingerland en Opsterland. Daar kwam naar voren dat ongeveer 80 % van de landbouwtractoren niet voldeed aan de inrichtingseisen, voertuigeisen en gebruikerseisen. Veel ongevallen zijn dus terug te voeren naar het niet voldoen aan de eisen voor het landbouwverkeer. Bijvoorbeeld slechte verlichting, uitstekende delen, kapotte of ontbrekende spiegels, te brede lading etc.

De Friese politie richt zich dit jaar op het landbouwverkeer in de hele provincie. Na november zullen de resultaten van het verhoogde toezicht bekend worden gemaakt.

Veenwouden: politie onderzoekt diefstal airbagsDe politie onderzoek de diefstal van twee airbags uit een Opel. De auto stond geparkeerd aan De Elzen. De airbags werden vermoedelijk in de nacht van maandag op dinsdag weggenomen. De 72-jarige eigenaar uit Veenwouden deed aangifte.

Leeuwarden: politie onderzoekt diefstal autoDe politie onderzoekt de diefstal van een blauwe Daihatsu Cuore met het Poolse kenteken PLOJO87. De auto werd tussen zondagmiddag en dinsdagmiddag weggenomen vanaf een parkeerplaats Achter de Grote Kerk. Een 21-jarige inwoner van Leeuwarden deed aangifte.

Leeuwarden: inbraak winkel De politie onderzoekt een inbraak, gepleegd in de nacht van maandag op dinsdag, in een winkel aan de Zevenblad. Vermoedelijk heeft men in het dak een gat geflext en uiteindelijk zo toegang tot de winkel verschaft. Hier werd geprobeerd de kluis te openen. Het is nog niet bekend of er spullen ontbreken. Een 31-jarige man uit Opeinde deed aangifte.

Drachten: aanrijding De politie heeft dinsdagochtend een aanrijding op de Oprijlaan afgehandeld. Een 39-jarige automobiliste uit Drachten wilde op de kruising voorrang verlenen aan een van rechtskomende fietser en bracht haar auto tot stilstand. Een 23-jarige automobilist uit Drachten reed in dezelfde richting en zag de stilstaande auto van zijn plaatsgenoot te laat met een aanrijding tot gevolg. De 39-jarige vrouw is met nekklachten per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Wolvega: politie houdt verdachte aan voor diefstal geldDe politie heeft dinsdagochtend een 57-jarige vrouw uit Wolvega aangehouden op verdenking van diefstal van geld. De vrouw krijgt hulp van de thuiszorg. De medewerkers hadden al diverse keren gemeld dat ze na bezoek aan de vrouw geld misten. Ook deze ochtend ontdekte een van de medewerksters dat er geld uit haar portemonnee was verdwenen. Agenten hadden echter het geld in de portemonnee gemerkt. De verdachte werd vervolgens geconfronteerd met de diefstallen. Ze bleek na onderzoek in het bezit te zijn van het gemerkte geld. Ze werd overgebracht naar het politiebureau en daar bekende ze ook de overige vier diefstallen. Na verhoor en een proces-verbaal mocht ze het bureau weer verlaten.

Leeuwarden: bromfietsster en passagiere gewond na aanrijdingDe politie heeft dinsdagmiddag op de Gardeniersweg een aanrijding afgehandeld, waarbij een 19-jarige bromfietsster uit Leeuwarden en haar 18-jarige passagiere gewond raakten. Een 24-jarige automobiliste uit Jirnsum wilde de Gardeniersweg oprijden en zag daarbij vermoedelijk de bromfiets over het hoofd. Een aanrijding was het gevolg en de bromfietsster en haar passagiere kwamen ten val. De twee werden ter controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad.

Wolvega: politie houdt verdachte aan voor diefstalDe politie heeft dinsdagmiddag in een verzorgingstehuis aan de Steenwijkerweg een 25-jarige inwoonster uit Wolvega aangehouden op verdenking van diefstal uit een van de appartementen. Bij meerdere bewoners in het verzorgingstehuis waren de afgelopen weken kleine geldbedragen weggenomen. Na overleg met directie besloot de politie een nader onderzoek in te stellen. Dinsdagmiddag werd de 25-jarige op heterdaad betrapt toen ze geld had weggenomen uit één van de appartementen. De vrouw bekende de diefstal en werd vervolgens overgebracht naar het politiebureau. Hier werd ze voor nader onderzoek ingesloten. Over de andere diefstallen zal de vrouw nog worden gehoord.

Leeuwarden: politie houdt verdachte aan voor handel in harddrugsDe politie heeft dinsdagmiddag op de Weaze een 25-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van de handel in harddrugs. Surveillerende agenten zagen dat een drugsgebruiker een bolletje kreeg overhandigd van de 25-jarige. De Leeuwarder werd vervolgens op grond van de Opiumwet gecontroleerd. Hij was hierbij niet meewerkend en spartelde nog al wat tegen. Agenten zagen dat de man een handvol witte bolletjes in zijn mond stopte. Een agent kon voorkomen dat hij ze doorslikte. De verdachte spuugde vervolgens 15 bolletjes met vermoedelijk cocaïne uit. De man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier werd hij voor nader onderzoek ingesloten.

Foudgum: bromfietscertificaat ingevorderd na forse snelheidsovertreding De politie heeft dinsdagmiddag het bromfietscertificaat ingevorderd van een 16-jarige bromfietser uit Holwerd. De jongen passeerde met zijn brommer een snelheidscontrole met de lasergun op de parallelweg naast de N356. De jongen reed 80 kilometer per uur. Hij kreeg een stopteken, waarna er proces-verbaal werd opgemaakt voor de overschrijding van de maximum snelheid van meer dan 30 kilometer per uur. Tevens werd zijn bromfietscertificaat ingevorderd.

Damwoude: automobiliste gewond na aanrijding De politie heeft dinsdagmiddag op de Hoofdweg een aanrijding afgehandeld, waarbij een 37-jarige automobiliste uit Damwoude gewond raakte. De vrouw wilde vanuit een parkeerstrook de Hoofdweg op rijden. Haar zicht werd enigszins belemmerd en daardoor zag ze niet dat er een vrachtauto naderde. De 45-jarige vrachtwagenchauffeur uit Augustinusga zag plotseling een auto voor zich opdoemen. Ondanks krachtig remmen kon hij een aanrijding niet voorkomen. De vrouw moest door de brandweer uit de auto worden gehaald. Het slachtoffer werd vervolgens met letsel aan haar nek per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum.

Ureterp: politie onderzoekt brand in fietsenstalling en bergingDe politie onderzoekt de brand in een fietsenstalling en berging op een schoolplein aan De Skeauwen. Dinsdagavond ontstond er vermoedelijk door brandstichting brand in de fietsenstalling. Het vuur sloeg vervolgens over naar de berging. De brandweer kwam ter plaatse, maar kon niet voorkomen dat de berging met daarin veel speelmateriaal verloren ging. De technische recherche stelt een nader onderzoek in.

Surhuisterveen: dronken fietser aangehouden De politie heeft dinsdagavond op de Blauwhuisterweg een 56-jarige fietser uit Surhuisterveen aangehouden. De man had de nodige alcohol genuttigd en was vervolgens op zijn fiets gestapt. De fietser slingerde nogal. Op dat moment naderde net een 16-jarige bromfietsster uit Harkema. Ze minderde snelheid om te proberen een aanrijding te voorkomen. Ze slaagde hier niet in en botste frontaal tegen de dronken fietser. De twee kwamen hierbij ten val, maar liepen daarbij geen letsel op. De politie kwam ter plaatse en de 56-jarige man werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Hier blies hij 660 ug/l, goed voor een rijverbod van zeven uur en een proces-verbaal.

Leeuwarden: inbraak in schoolDe politie onderzoekt een inbraak in een school aan de Douwe Kalmaleane. In de nacht van dinsdag op woensdag kwam men binnen na het forceren van een ruit. Uit het pand werd een kluisje met daarin een geldbedrag weggenomen. De politie werd gewaarschuwd omdat het inbraakalarm afging. De agenten gingen direct met drie politieauto naar de school en ook beveiligingsmedewerkers gingen ter plaatse. De inbrekers schrokken waarschijnlijk van de snelle komst van de politie omdat in de omgeving van de school het kluisje werd teruggevonden. Tevens vonden de agenten op straat diverse bankbiljetten en muntstukken. Het vermoeden bestaat dan ook dat de inbrekers tijdens de vlucht de buit hebben laten vallen.

Tijnje: politie houdt verdachte aan voor inbraak in boot De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag op de Rolbregedyk een 17-jarige inwoner van de Tijnje aangehouden op verdenking van inbraak in een boot. Een surveillerende agent zag een afgemeerde boot liggen, waarvan de rits van het dekkleed was geopend. Omdat er twee fietsen in de buurt stonden, besloot hij om een nader onderzoek in te stellen. Nabij de boot lagen diverse onderdelen van het schip. Op dat moment kwam net de 17-jarige aanlopen. Hij werd aangehouden op verdenking van de inbraak. De jongen verklaarde direct dat twee andere jongens hadden ingebroken. Met een politiehond werd de omgeving afgezocht. Er werden nog wel diverse goederen aangetroffen, maar geen inbrekers. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Wolvega: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderdDe politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag op De Overweg een 50-jarige automobilist uit Berlikum betrapt op het rijden onder invloed van alcohol. De bestuurder werd voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 620 ug/l, goed voor een rijverbod van zeven uur en een proces-verbaal. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

 

112Fryslan

})