Politieberichten Van: Dinsdag14 November 07.00 uur t/m Woensdag 15 November 07.00 uur

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Kimswerd N31: drie gewonden door aanrijdingDe politie heeft maandagmiddag geassisteerd bij een aanrijding op de N31 ter hoogte van Kimswerd. Een 83-jarige automobilist uit Harlingen zag bij het afslaan een vrachtauto, die naderde uit tegenovergestelde richting, over het hoofd. De vrachtwagenchauffeur, woonplaats en leeftijd onbekend, probeerde de auto nog te ontwijken door naar rechts te sturen. Dit lukte hem niet en hij raakte zowel de auto van de Harlinger als de auto van een 49-jarige automobiliste uit Bolsward. De automobilist uit Harlingen en zijn 80-jarige passagiere uit Harlingen moesten door de brandweer uit hun benaderde positie worden bevrijd. Ze worden met nek- en beenletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Ook de automobiliste uit Bolsward werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. De vrachtwagenchauffeur kwam met de schrik vrij.

Drachten: 23 bekeuringen bij bromfietscontroleDe politie heeft dinsdagochtend van 07.30 uur tot 09.00 uur een bromfietscontrole gehouden op de Middelwyk. Met behulp van vier motoragenten werden in totaal 43 bromfietsers naar de controleplaats gedirigeerd. Hier werden onder andere de banden, de remmen en het vermogen van de bromfiets gecontroleerd. Van de 43 bromfietser kregen er 23 een bekeuring voor te veel vermogen, twee voor een te gladde band, één voor een defecte rem en één voor het niet kunnen tonen van een kentekenbewijs.

Surhuisterveen: automobilist gewond bij eenzijdig ongevalDe politie heeft dinsdagochtend hulp verleend bij een eenzijdig ongeval op de Warreboslaan. Een 18-jarige automobilist uit Drachtstercompagnie verloor door nog onbekende oorzaak de macht over het stuur. De bestuurder raakte met zijn auto in een slip, belandde in de berm en het voertuig sloeg vervolgens over de kop. Een omstander ontfermde zich over het slachtoffer en nam hem mee naar een nabij gelegen woning. Hier werd een ambulance gewaarschuwd. De bestuurder is met rugletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Grou: zoekactie politie na insluipingDe politie stelt een onderzoek in naar een insluiping in een woning aan de Koningin Julianastraat. De 71-jarige bewoonster hoorde dinsdagmiddag gestommel in haar woning. Ze ging op onderzoek uit en op de trap kwam ze oog in oog te staan met een voor haar onbekende man. Bij het zien van de vrouw ging de verdachte er als een speer van door. Hij bleek een aantal sieraden weggenomen te hebben. Ondanks een grote zoekslag door Grou met zes agenten is het niet gelukt om de verdachte te achterhalen.

Berlikum: aanrijding met letselDe politie heeft dinsdagmiddag geassisteerd bij een eenzijdige aanrijding met letsel. Op de Bitgumerdyk was een 73-jarige fietsster uit Sint Annaparochie tegen een verkeerszuil gefietst en vervolgens gevallen op haar hoofd. Toen de politie arriveerde lag de vrouw op straat, terwijl haar 75-jarige man haar hoofd ondersteunde. Het slachtoffer is met hoofdletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. De twee fietsen zijn bij omwonenden gestald.

Heerenveen: aanrijding met letselNa een melding is de politie dinsdagmiddag met spoed naar een kop-staart aanrijding op de Haskeruitgang gegaan. Ter plaatse bleek de bestuurder van het voorste voertuig, een 63-jarige inwoner van Oranjewoud, nog in de auto zat. De man klaagde over ernstige pijn in zijn nek. De man was totaal in de war en wenste niet mee te werken. Later is de man door ambulancepersoneel gestabiliseerd en overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Van de man is in het ziekenhuis een bloedproef afgenomen. Zijn auto is afgesleept. De andere bestuurder, een 34-jarige inwoner van Leeuwarden, verklaarde dat zijn voorganger op enig moment vaart minderde en dat hij plots de achterzijde van de auto zijn voorganger raakte. De Leeuwarder had namelijk geen remlichten gezien en zag daarom ook de aanleiding om te remmen niet.

Heerenveen: hennepkwekerij opgeroldDe politie heeft dinsdagmiddag in een pand aan de Gedempte Molenwijk een hennepkwekerij opgerold. Na een anonieme tip stelde de politie een onderzoek in. Op de zolder van het pand troffen ze een kwekerij aan met ruim 250 planten. Zowel de planten al de apparatuur zijn in beslaggenomen en vernietigd. In het pand werd een 67-jarige inwoner van Heerenveen aangetroffen. Hij werd aangehouden op verdenking van het vervaardigen van softdrugs en overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor en het opmaken van een proces-verbaal mocht de man het politiebureau verlaten.

Vlieland: brand op dak van woningDe politie heeft dinsdagavond de brandweer van Vlieland geassisteerd bij een brand op een dak van een woning aan de Dorpsstraat. Een dakbedekkingbedrijf had ’s middags een nieuw platdek gelegd. Een passant sloeg omstreeks 22.30 uur alarm omdat hij rook onder het dak zag uitkomen. De brandweer werd gewaarschuwd die de beginnende brand onder het dak bluste. Door het kordaat optreden van de passant kon erger worden voorkomen.

Leeuwarden: autodief aangehoudenDe politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een 17-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van de diefstal van een personenauto. Agenten zagen de auto rijden op de Kanaalstraat. Omdat de bestuurder tegen het verkeer in reed wilden de agenten hem controleren. Ze gaven een stopteken, maar de automobilist ging er als een haas van door. Na een achtervolging via Achter de Hoven en de Bernhardus Bumastraat ging het richting de Van Sytzamastraat. Hier reed hij een doodlopende parkeerplaats op. Zowel de bestuurder als een inzittende sprongen uit de auto en renden elk een kant op. Na een zoekslag in de omgeving vonden de agenten in een schuurtje achter een woning aan de Bernhardus Bumastraat de inzittende, een 17-jarige jongen uit Leeuwarden. Hij had zicht verstopt onder een tafel. De verdachte werd aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten op het politiebureau. De bestuurder werd niet meer aangetroffen.

Lemmer: rijden onder invloedDe politie heeft woensdagochtend vroeg op de Plattedijk een 52-jarige automobiliste uit Ossenzijl aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed. Agenten gaven de vrouw een stopteken. Omdat er een vermoeden bestond dat ze onder invloed van alcohol haar voertuig bestuurde werd haar gevraagd om mee te werken aan een blaastest. De verdachte gedroeg zich hierop recalcitrant en weigerde mee te werken. De automobiliste werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Op het bureau weigerde de vrouw nogmaals om te blazen. Uiteindelijk werd haar rijbewijs ingevorderd. Na verhoor en een proces-verbaal mocht ze het politiebureau verlaten.

Leeuwarden: politie houdt inbreker aanDe politie heeft woensdagochtend vroeg een 21-jarige inwoner van Noardburgum aangehouden op verdenking van inbraak in een woning aan de Oeverstraat. De bewoners, een 20-jarige man en 18-jarige vrouw, lagen te slapen toen ze plots wakker schrokken omdat er iemand door het slaapkamerraam klom en op het slapende stel met een zaklamp scheen. De 20-jarige bewoner waarschuwde een 31-jarige huisgenoot. Deze ging op blote voeten en in t-shirt en korte broek gekleed achter de inbreker aan, even later gevolgd door de 20-jarige.Op het Vliet troffen de agenten de verdachte en de twee bewoners aan. De Noardburgumer zat onder het bloed. Hij was volgens de 31-jarige man gevallen. De verdachte verklaarde dat hij was geslagen door de 31-jarige. De politie hield de inbreker aan en bracht hem over naar het ziekenhuis. Hier werden zijn lichte verwondingen aan het hoofd gehecht. Na behandeling werd hij voor nader onderzoek ingesloten. De technische recherche van de politie Fryslân stelt een onderzoek in.

BRON: www.politie.nl/friesland (Persberichten)

112Fryslan