Fryslân, 12-11-2008 • Politieberichten dinsdag 11 november 07.00 uur t/m woensdag 12 november 07.00 uur.

Follega: aanrijding bouwvoertuig en fietser
De politie heeft dinsdagochtend geassisteerd bij de afhandeling van een aanrijding op de parallelweg van de Straatweg. Een 17-jarige man uit St. Johannesga reed in zijn mobiele kraan in de richting Spannenburg. Daarachter volgde een 13-jarige jongen uit Follega op de fiets. De bestuurder van de kraan moest stoppen omdat de rijbaan werd belemmerd dor geparkeerde auto’s. Toen de bestuurder van de kraan achteruit reed zag hij de fietser over het hoofd. De fietser kwam daarbij ten val en de mobiele kraan reed deels over de fietser en zijn fiets heen. Per ambulance is de fietser met letsel aan zijn been overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Leeuwarden: politie houdt verdachte aan na eerste Friese Burgernetactie
Dinsdag 11 november hebben 276 deelnemers aan Burgernet met de politie gezocht naar een verdachte van een inbraak in een woning aan de Helmerstraat in Leeuwarden. De inbreker werd niet op heterdaad aangehouden. Door het goede signalement werd de verdachte wel herkend door een lokaal goed bekende politieman. Door een prima samenwerking tussen burgers en politie kon de dader, een 31-jarige inwoner van Leeuwarden, vanmiddag in de stad door surveillerende agenten worden aangehouden.

Dinsdagochtend omstreeks 11.00 uur zag een getuige een man over een tuinhek van een woning aan de Helmerstraat klimmen. De Leeuwarder liep vervolgens naar de achterzijde van de woning en tikte daar een ruitje in. Mogelijk werd de inbreker gestoord want plotseling ging hij er vandoor. Dit was voor de getuige het moment om direct via 1-1-2 de politie te waarschuwen. De getuige gaf een uitstekend signalement door van de man en zijn vluchtrichting. Door het goede signalement en de vluchtrichting kon de eerste Burgernetactie in Fryslân worden opgestart. In de straal van twee kilometer rondom de Helmerstraat werden 276 deelnemers telefonisch gevraagd om samen met de politie uit te kijken naar de vluchtende inbreker. Een aantal deelnemers belde met Burgernet om informatie door te geven. Dit leidde niet direct tot de aanhouding van de 31-jarige. Door het goede signalement kon de inbreker diezelfde dag alsnog worden aangehouden.

Burgernet
Burgernet is een uniek samenwerkingsverband tussen burgers, gemeente en politie om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te bevorderen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een telefonisch netwerk van inwoners en medewerkers van bedrijven uit de gemeente. De centralist van de meldkamer van de politie start, na een melding van bijvoorbeeld een inbraak of een vermist kind, een Burgernetactie op. Dit gebeurt op basis van een goed signalement. De deelnemers bellen alleen met Burgernet wanneer ze bruikbare informatie hebben.

Deelnemen aan Burgernet
Wilt u net als deze 267 mensen van vandaag ook een bijdrage leveren aan de veiligheid in uw wijk of dorp, neem dan deel aan Burgernet. Dit kan op dit moment alleen nog in de gemeenten Leeuwarden en Dantumadeel. De overige Friese gemeenten sluiten eind 2009 aan bij Burgernet. Klik hier voor het aanmeldingsformulier.

1-1-2 heterdaad
Ziet u een misdrijf op heterdaad gebeuren, aarzel dan niet en bel direct 1-1-2 en de politie komt: 1-1-2 daar pak je daders mee! Meer weten? Kijk op www.112heterdaad.nl


Fryslân: uitzending dadergezocht voor volgende week dinsdag
Dinsdag 11 november werd in de politieberichten aangekondigd dat er in het opsporingsprogramma Dader gezocht op GPTV uitgebreid aandacht zal worden besteed aan een inbraak in een bedrijf in Franeker. Echter gaat het niet om de genoemde dinsdagavond 11 november maar geldt dit voor de uitzending van dinsdag 18 november. Volgende week dus op GPTV, het programma Dader Gezocht.

Oppenhuizen: rijden tijdens ontzegging van de rijbevoegdheid
De politie heeft dinsdagmiddag op de Nije Dyk een 26-jarige automobilist uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van het rijden tijdens een ontzegging van de rijbevoegdheid. Surveillerende agenten zagen de man rijden. Een van de agenten wist dat de bestuurder een ontzegging van de rijbevoegdheid had. De automobilist kreeg een stopteken, waarna hij werd aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau. Zijn rijbewijs werd ingevorderd en zijn auto werd in beslag genomen. Na verhoor en een proces-verbaal mocht hij het bureau verlaten.

Leeuwarden: fietser gewond na aanrijding
De politie heeft dinsdagmiddag op de Groentemarkt een aanrijding afgehandeld, waarbij een 12-jarige fietser uit Leeuwarden gewond raakte. De jongen kwam met zijn fiets uit de Oude Oosterstraat en stak de straat over. Hij zag hierbij een auto over het hoofd. De 30-jarige bestuurder uit Amsterdam kon een aanrijding niet meer voorkomen. De fietser kwam ten val. Hij liep hierbij letsel op aan zijn hoofd en werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Een omstander had zich na de aanrijding direct ontfermd over het slachtoffer. De automobilist bekommerde zich namelijk op geen enkele wijze om de gevallen fietser. De Amsterdammer zat meer in over de schade aan zijn auto.

Leeuwarden: bromfietsster gewond na aanrijding
De politie heeft dinsdagmiddag op de Pieter Stuyvesantweg een aanrijding afgehandeld, waarbij een 18-jarige bromfietsster uit Leeuwarden gewond raakte. Een 51-jarige fietsster uit Leeuwarden wilde de kruising oversteken en verleende daarbij geen voorrang een bromfietsster. Een aanrijding was het gevolg, waarbij de bromfietsster ten val kwam. Het slachtoffer liep daarbij letsel op aan haar nek en enkel. Ze werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad.

112Fryslan