Fryslân, 10-09-2008 • Politieberichten van dinsdag 9 september 07.00 uur t/m woensdag 10 september 07.00 uur.

Leeuwarden: aanhoudingen voor brand 1e Koestraat De politie heeft maandag een derde verdachte aangehouden op verdenking van brandstichting in een woning aan de 1e Koestraat op 12 augustus. Het gaat hierbij om een 30-jarige man uit Den Helder. Eind augustus zijn voor deze brand ook al een andere 30-jarige man uit Den Helder en een 24-jarige vrouw uit Leeuwarden aangehouden. De vrouw is inmiddels wegens onvoldoende bewijs weer vrijgelaten. Dinsdagavond 12 augustus kregen de hulpdiensten een melding van een brand op de bovenverdieping van een woning. Twee surveillerende agenten waren snel ter plaatse. In de woning bleek niemand aanwezig te zijn. De brandweer kwam vervolgens en begon direct met het bestrijden van de brand. Er kon echter niet worden voorkomen dat de woning veel schade opliep. Na een uitgebreid politieonderzoek werden de drie aangehouden op verdenking van brandstichting. De twee mannen zijn voor nader onderzoek ingesloten.

Wolvega: doorrijden na aanrijdingDe politie is op zoek naar de bestuurster van een rode Peugeot 105 die zaterdagochtend vroeg na een aanrijding op de Oppers doorgereden is. Een 50-jarige man uit Sonnega reed hier vanaf de Sonnegaweg de rotonde op richting de Oppers, toen de Peugeot vanaf het fietspad de rotonde opreed. De man kon de Peugeot niet meer ontwijken waardoor een aanrijding ontstond. Hierna reed de bestuurster van de Peugeot met hoge snelheid en piepende banden weg richting Wolvega. De auto van de man heeft voor rond de 2000 euro schade. De Peugeot heeft bij de aanrijding flinke schade aan de linkervoorzijde opgelopen.

Leeuwarden: politie onderzoekt diefstal autoDe politie onderzoekt de diefstal van een blauwe Opel Kadett hatchback met het kenteken YV-21-KP. De auto werd in de nacht van maandag op dinsdag vanaf de Dennestraat gestolen. Een 21-jarige vrouw uit Leeuwarden heeft aangifte gedaan.

Bakkeveen: hennepplanten in maïsveldDe politie heeft dinsdagmorgen een melding binnen gekregen van 50 hennepplanten in een maïsveld aan de Nije Drintse Wei. De melder reed op een tractor door het veld toen hij open plekken in het veld zag en de planten ontdekte. De planten zijn in beslag genomen en vernietigd. Een 49-jarige man uit Bakkeveen deed aangifte.

Heerenveen: politie onderzoekt diefstal crossmotorDe politie onderzoekt de diefstal van een blauwe crossmotor met rode/zwarte en groene bestickering. De motor werd in de nacht van maandag op dinsdag vanaf een trailer naast een huis aan de Marktweg gestolen. Een 42-jarige man uit Heerenveen heeft aangifte gedaan.

Sint Nicolaasga: auto brand uitDe politie heeft dinsdagmorgen vroeg de brandweer geassisteerd bij een brand in een auto op de Tsjukemarwei. De auto van de 24-jarige bestuurder uit Idskenhuizen vloog tijdens het rijden door een kortsluiting in brand. De man parkeerde de auto in de berm waar de auto helemaal uitbrandde. De brandweer heeft het vuur gedoofd.

Haskerhorne: kop-staartbotsingDe politie heeft dinsdagmorgen een kop-staartbotsing afgehandeld op de A7. In de file voor het verkeersplein Joure botsten een 61-jarige automobilist uit Grou en een 20-jarige automobiliste uit Beetsterzwaag tegen elkaar. De vrouw is voor onderzoek per ambulance naar het ziekenhuis in Heerenveen vervoerd.

Makkum: politie onderzoekt diefstal dieselDe politie onderzoekt de diefstal van 350 liter diesel. De diesel werd in de nacht van maandag op dinsdag uit twee geparkeerde vrachtauto’s op een bedrijventerrein aan de Kalkovens gestolen. Namens het gedupeerde bedrijf deed een 30-jairge inwoner van Makkum aangifte.

Beetgumermolen: automobiliste gewond na aanrijdingDe politie heeft dinsdagochtend op de Menamerdyk een aanrijding afgehandeld, waarbij een 38-jarige automobiliste uit Beetgum gewond raakte. De bestuurster wilde de kruising oprijden en zag vermoedelijk door de laagstaande zon een naderende auto over het hoofd. De bestuurster van deze auto, een 29-jarige vrouw uit Leeuwarden, kon ondanks krachtig remmen een frontale botsing niet meer voorkomen. De 38-jarige bestuurster werd met nekklachten per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. De 29-jarige kwam met de schrik vrij.

Leeuwarden: politie houdt verdachte voor dealen in harddrugs De politie heeft dinsdagochtend in de Oldegalileen een 40-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van het dealen in harddrugs. Agenten zagen twee Leeuwarders van 28 en 45 jaar onder een afdakje staan. Omdat het vermoeden bestond dat ze drugs aan het gebruiken waren, werden de twee aangesproken. De 28-jarige was in het bezit van een bolletje cocaïne. Dit bolletje werd in beslag genomen. De 28-jarige verklaarde tegenover de agenten dat hij het bolletje diezelfde ochtend had gekocht bij de 40-jarige Leeuwarder. Toen de 40-jarige niet veel later door de straat kwam wandelen werd hij aangehouden. De man werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: brand in woning De politie onderzoekt een brand in een woning aan het Van Der Leckplein. Dinsdagmiddag brak er door nog onbekende oorzaak brand uit in de woning. De brandweer was snel ter plaatse, maar kon niet voorkomen dat de eerste verdieping van de woning verloren ging. Door het intrappen van de deur konden er een aantal huisdieren ontsnappen. De technische recherche stelt vandaag, woensdag, een nader onderzoek in.

Leeuwarden: politie onderzoekt diefstal stroomkabelsDe politie onderzoekt de diefstal van stroomkabels uit een school in aanbouw aan de Curaçaostraat. De kabels werden in de nacht van maandag uit het gebouw gestolen. Daarbij werden ook diverse buizen doorgezaagd om zo bij de kabels te kunnen komen. Namens het gedupeerde bouwbedrijf deed een 39-jarige inwoner van Een aangifte.

Terband: brand in bedrijf De politie heeft dinsdagmiddag de brandweer geassisteerd bij een brand in een garagebedrijf aan de H.B. Jonkerweg. Een 40-jarige man uit Terband was bezig met werkzaamheden aan een crossauto. Tijdens deze werkzaamheden boorde hij een gaatje in de benzinetank. Hierdoor ontstond er brand. De 40-jarige liep brandwonden op zijn armen en gezicht en werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. De brandweer was snel ter plaatse, maar kon niet voorkomen dat de garage geheel verloren ging. Tijdens de bluswerkzaamheden werd asbest aangetroffen. Het asbest zal door een gespecialiseerd bedrijf worden opgeruimd.

Leeuwarden: meisje gewond na val De politie heeft dinsdagmiddag het ambulancepersoneel geassisteerd bij een ongeval in een speeltuin aan de Jansoniusstraat. Een 11-jarig meisje was tijdens spelen uit een speeltoestel gevallen. Het slachtoffertje werd met letsel aan haar been per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad.

Drachten: transport- en milieucontrole De politie heeft dinsdag van 07.00 uur tot 15.00 uur een transport- en milieucontrole gehouden. Tijdens de controle werden door motoragenten 44 vrachtwagens van de A7 en de Waldwei gehaald en vervolgens naar het terrein van Rijkswaterstaat gebracht. Hier werden de voertuigen gecontroleerd op veiligheidseisen en milieu aspecten. Er werd 14 keer proces-verbaal opgemaakt, waaronder vier keer voor een te hoge lading, twee keer voor een te hoge aslast, één keer voor een te lange lading, één keer voor een onjuist rijbewijs en één keer voor een te zware lading.

Holwerd: bromfietser gewond na aanrijdingDe politie heeft dinsdagavond op de Polewei een aanrijding afgehandeld, waarbij een 49-jarige bromfietser uit Holwerd gewond raakte. De man wilde een 42-jarige fietser uit Holwerd inhalen. De fietser sloeg echter af en een aanrijding was het gevolg. De twee kwamen ten val. De bromfietser raakte daarbij een paaltje en werd met letsel aan been en rug per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum. De fietser liep een klein wondje op aan zijn vinger en kon ter plaatse door het ambulancepersoneel worden behandeld.

Easterein: politie onderzoekt diefstal auto De politie onderzoekt de diefstal van een zwarte Mercedes Benz ML 270 cdi met kenteken 12-HF-JD. De auto werd dinsdagavond vanaf een parkeerterrein bij een bedrijf aan de Sibadawei weggenomen. De 49-jarige eigenaar uit Easterein deed aangifte.

Leeuwarden: politie onderzoekt diefstalDe politie onderzoekt de diefstal van een mobiele telefoon. Een 18-jarige inwoner van Leeuwarden stond dinsdagavond voor zijn woning aan de Cornelis Trooststraat. Een nog onbekende man kwam de straat in fietsen en reed een aantal keren heen en weer. De man sprak de 18-jarige aan en vroeg om de tijd en tevens of hij de telefoon van de Leeuwarder mocht bekijken. De 18-jarige overhandigde zijn telefoon, waarop de man snel wegfietst. De politie werd snel via 1-1-2 gewaarschuwd, waarna direct de omgeving werd afgezocht. Er werd echter niemand meer aangetroffen. De telefoon werd gestolen door een blanke kalende man, vrij lang en tussen de 20 en 30 jaar oud. De dief droeg een donkergroen t-shirt en een blauwe spijkerbroek.

Appelscha: politie ontmantelt hennepkwekerijDe politie heeft dinsdagavond in kas bij een woning aan de Willemstad een hennepkwekerij ontmanteld. Na een anonieme tip werd besloten om een nader onderzoek in te stellen. De agenten vonden in de kas 300 hennepplanten en in de tuin nog eens 100 hennepplanten. Alle planten en apparatuur werden in beslag genomen en vernietigd. De 58-jarige bewoner werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor en een proces-verbaal mocht de man het bureau weer verlaten.

Leeuwarden: politie houdt verdachte aan voor bedreiging en vernielingDe politie heeft dinsdagavond voor een eetgelegenheid aan de Lieuwenburg een 34-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van bedreiging, mishandeling en vernieling. De man had in de eetgelegenheid ruzie gekregen en daarbij met barkruk het personeel bedreigd. Tevens vernielde hij een vensterbank. Eenmaal buiten bedreigde en sloeg hij nog een voorbijganger. De agenten waren snel ter plaatse en hielden de Leeuwarder aan. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Tijdens de fouillering van de man vonden de agenten 17 bolletjes met cocaïne. De cocaïne werd in beslag genomen.

112Fryslan

})