Fryslân, 08-08-2008 • Politieberichten van donderdag 8 augustus 07.00 uur t/m vrijdag 9 augustus 07.00 uur

Scharnegoutum: verduistering cateringartikelenDe politie onderzoekt de verduistering van een aantal artikelen bij een tentenverhuur- en cateringbedrijf aan de Oergongswei. Bij dit bedrijf werden op zaterdag 25 juli goederen voor verhuur opgehaald: een partytent, een barbecue, een biertap en drie vaten bier. De spullen zouden op maandag 27 juli weer retour gebracht worden. Toen op zaterdag 2 augustus de spullen nog steeds niet retour gebracht waren is de eigenaar van het bedrijf naar het adres vermeld op het verhuurcontract gereden. Hier bleek echter een andere persoon woonachtig te zijn. De 57-jarige eigenaar van het bedrijf heeft aangifte gedaan. Hij is de enige die in Friesland dit soort tenten verhuurt. Het gaat om een geel/witte tent met een wit dak van negen bij vijf meter.

Heerenveen: politie houdt drie winkeldieven aan De politie heeft dinsdagmiddag op de Wettertoer drie mannen, een 29-jarige man uit Heerenveen en twee mannen uit Appelscha (24 en 30 jaar), aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. De mannen vielen op doordat zij zich verdacht gedroegen in het winkelcentrum en werden door de beveiliging al in de gaten gehouden. Bij controle door de surveillerende agenten werd in de tas van de mannen een computermuis gevonden waar de verdachten geen bon voor hadden. Hierop werden ze aangehouden en meegenomen naar het bureau. De drie zijn voor nader onderzoek ingesloten.

Heerenveen: inbraak in kantoorDe politie heeft een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een kantoorpand aan de Mercurius. Tussen woensdagavond en donderdagochtend is men het kantoor binnen gekomen door een deur te forceren. Daarna werd een kluis opengebroken en enkele goederen weggenomen. Een 40-jarige man uit Hollandscheveld deed aangifte.

Leeuwarden: politie onderzoekt diefstal autoDe politie onderzoekt de diefstal van een witte Opel Kadett met kenteken SH-81-LF. De auto  werd in de nacht van woensdag op donderdag weggenomen van een parkeerplaats aan het Dragoonsplein. De 50-jarige eigenaar uit Leeuwarden heeft aangifte gedaan.

Woudsend: inbraak in woningDe politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Kleasterstrjitte. In de nacht van woensdag op donderdag kwam men vermoedelijk binnen door te ‘flipperren’. Uit de woning werden een mobiele telefoon, een portemonnee, een rijbewijs, een id-kaart en sigaretten weggenomen. De 26-jarige bewoonster deed aangifte.

Leeuwarden: snelheidscontroleDe politie heeft donderdagochtend van 10.15 uur tot 11.15 uur een snelheidcontrole met de lasergun gehouden op de Anne Vondelingweg. Er vinden wegwerkzaamheden plaats en daarom geldt er tijdelijk een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur. Dit is duidelijk met borden aangegeven. Tijdens de controle met de lasergun kregen vier bestuurders een stopteken, gevolgd door een gesprek en een bekeuring vanwege een te hoge snelheid. De snelste bestuurder reed 81 kilometer per uur.

Drachten: veel schade na blikseminslag in woning De politie heeft donderdagmiddag de brandweer geassisteerd. Bij een woning aan de Schwartzenberglaan was de bliksem ingeslagen. Omdat de bewoners een brandlucht roken, werden de hulpdiensten gewaarschuwd. Na onderzoek door de brandweer bleek er van brand geen sprake te zijn. Wel was er door de inslag veel schade aan de woning ontstaan. Zo was er een ruit gesprongen, een stuk uit de voorgevel geslagen, een radiotor kapot en de gehele stroomvoorziening in woning was defect. Ook alle elektrische apparaten in de woning waren door de blikseminslag kapot gegaan. De bewoners kwamen met de schrik vrij.

Bolsward: ravage bij inbraak flatsDe politie heeft een onderzoek ingesteld naar een inbraak in de nacht van woensdag op donderdag in een in aanbouw zijnd appartementencomplex aan de Looiersbuurt. Zes appartementen op de begane grond en de eerste verdieping werden “bezocht”. Drie intercomtelefoons en vier kamerthermostaten werden gestolen. Ook was de kraan van een wasbak opengedraaid en de sifon verwijderd. Daardoor is in dat en het daaronder gelegen appartement veel waterschade ontstaan, onder andere aan laminaat- en marmoleumvloeren, gipswanden, plafondplaten en elektra. Verder was met sierpleister gegooid en waren kleine vernielinkjes gepleegd, zoals putdeksels, afvoerpijpen en keukenkastjes. Door een 33-jarige man uit Apeldoorn werd aangifte gedaan.

Augustinusga: diefstal diesel Donderdagmiddag werd ontdekt dat een grote hoeveelheid diesel is gestolen uit de brandstoftank van een zandzuiger, die lag afgemeerd in de haven aan de Uterwei. De diefstal is gepleegd tussen vrijdag 11 juli en afgelopen donderdag. Een 35-jarige man uit Dokkum deed namens het bedrijf uit Hattumerbroek aangifte.

Drachten eo: hennepplantages opgeroldDe politie heeft donderdag in vijf panden een inval gedaan en hennepplantages ontmanteld. In alle gevallen werden de planten en de gebruikte apparatuur in beslag genomen en vernietigd. Op de vliering van een woning aan de Turflaan in Drachten werd een plantage met 211 planten aangetroffen. De elektriciteit werd illegaal afgetapt. De bewoner, een man van 57 jaar, werd voor verhoor aan gehouden. Het energiebedrijf sloot de elektriciteit af. Op de vliering van een woning aan de Watse Eelkestrjitte in Gorredijk werd een kwekerij in oprichting aangetroffen. Er stonden nog maar zeven planten. In de tuin werden nog twee planten aangetroffen. Ook hier werd de bewoner, een 23-jarige man, aangehouden In twee woningen in de Van Eedenstrjitte in Nij Beets werden kwekerijen op zolder aangetroffen. In het ene geval was de kwekerij reeds ontmanteld en werden alleen resten van planten en apparatuur aangetroffen; in het andere geval was men juist begonnen met de aanleg van een kwekerij. Beide kwekerijen werden vermoedelijk door dezelfde persoon, een 50-jarige man, geëxploiteerd, Hij was niet aanwezig en zal nog verhoord worden. Bij het eerste pand werd de elektriciteit illegaal afgetapt. Ook hier sloot het energiebedrijf de toevoer af. Bij een woning aan het Oud Ambacht in Drachten kwam de politie te laat. Hier was de kwekerij op een slaapkamer reeds ontmanteld. Er werd geen apparatuur aangetroffen, wel nog plantenresten. De bewoner, een 26-jarige man, krijgt een proces-verbaal voor het storten van hennepafval. Ook tegen de andere bewoners wordt proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: bromfietsdief op heterdaad aangehouden De politie heeft donderdagavond een 51-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van diefstal van een scooter. Vroeg in de avond werd in de buurt van de Oude Doelensteeg een bromfiets gestolen van een 30-jarige man uit Grou. Enige tijd later zagen politiemensen de scooter rijden op de Eebrug. Na een korte achtervolging kon de bestuurder, de verdachte, op het Luchtenrek worden aangehouden. Hij is voor  nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: automobilist onder invloed rijdt door na aanrijding De politie heeft donderdagavond een 43-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed en het doorrijden na een aanrijding. Getuigen zagen dat de man op de Heerestraat tegen een geparkeerde auto was gereden en daarna was vertrokken. Het kenteken kon worden opgenomen. Surveillerende politiemensen zagen de auto even later rijden. De bestuurder bleek onder invloed. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Daar blies hij 485 ug/l. Hij kreeg een rijverbod en er wordt proces-verbaal opgemaakt.

Ryptsjerk: inbraak woning De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een woning aan de Westerdijk op donderdagavond. Men kwam binnen na het vernielen van een ruit. Uit de woning werden een laptop en een dvd-speler gestolen. De 57-jarige bewoonster deed aangifte.

Vlieland: automobilist onder invloedDe politie heeft donderdagnacht het rijbewijs ingevorderd van een 35-jarige man uit Vlieland. De man werd met zijn auto gecontroleerd op de Havenweg, nadat hij zelf gestopt was. Hij bleek behoorlijk onder invloed. Nadat hij door de politie werd aangesproken, reed hij weg richting Bremlaan. Hij was inmiddels uitgestapt maar werd door de politiemensen achterhaald. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Daar werd een bloedproef van hem afgenomen. Tegen de  man wordt proces-verbaal opgemaakt, hij kreeg een rijverbod van 12 uur en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Stiens: dieven op heterdaad aangehoudenDe politie heeft vrijdag een 50-jarige man uit Hindeloopen en een 17-jarige Workum aangehouden op verdenking van diefstal. Rond 02.30 uur zagen surveillerende politiemensen bij het benzinestation in Vrouwenparochie een auto met aanhanger met daarop ene grote haspel staan. Ze vertrouwden het niet en draaiden hun auto. Op dat moment reden de inzittenden van de auto met aanhangwagen weg richting Stiens. Daarop werd de achtervolging ingezet. Ze hadden dat kennelijk in de gaten en reden met hoge snelheid en gedoofde verlichting over het midden van de rijbaan weg. Daardoor kon de politieauto hen niet inhalen en klemrijden. Op de Bredyk reed de auto de inrit van een  boerderij in, ging dwars door een haag en kwam iets verder weer op de rijbaan. Op de Tsessingawei verloor de aanhanger zijn lading, de haspel en een groot verlengsnoer. Op de kruising met de M. van Coehoornstraat verloor de bestuurder de macht over het stuur en belandde in de berm. Daar kwam hij tot stilstand. Twee inzittenden, de verdachten, konden worden aangehouden. Een derde inzittende wist te vluchten en rfende het maisveld in. Ondanks een zoekactie  met een politiehond werd hij niet gevonden. De verdachten zijn  overgebracht naar het bureau en ingesloten. De politie onderzoekt onder andere waar de haspel en snoer vandaan komen. Die zijn vermoedelijk gestolen.

Dokkum: autodieven op heterdaad aangehoudenDe politie heeft vrijdagochtend twee mannen van 25 en 24 jaar uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van diefstal van auto’s. Rond 03.50 uur zagen surveillerende politiemensen dat op de carpoolplaats aan de Murmerwoudsterweg een auto met dimlichten stond. Toen de politie dichterbij kwam, renden direct drie mannen weg. De auto met de dimlichten en een daarnaast geparkeerde auto, bleken beide doorverbonden te zijn. Ze waren dus vrijwel zeker gestolen. In de achtervolging kon één verdachte worden aangehouden. Bij een zoekactie in de omgeving werd de tweede aangetroffen en aangehouden. Beiden zijn ingesloten voor nader onderzoek. De derde verdachte wist vooralsnog te ontkomen. Beide auto’s zijn voor nader onderzoek veilig gesteld. Het is nog niet bekend waar en wanneer ze gestolen zijn.

 

112Fryslan

})