Fryslân, 04-07-2008 • Politieberichten van donderdag 3 juli 07.00 uur t/m vrijdag 4 juli 07.00 uur.

Wommels: inbraak bedrijfspand De politie onderzoekt de inbraak in een bedrijfspand aan de Walpterwei. In de nacht van woensdag op donderdag werd van het pand een raam geforceerd, waarna onder meer een geldbedrag van rond de 100 euro werd weggenomen. Een 58-jarige inwoonster van Witmarsum deed aangifte. Drachten: bedrijfsinbraakDe politie stelt een onderzoek in naar de inbraak in een bedrijf aan de Dopplerlaan.  Daar werd in de nacht van woensdag op donderdag een raam vernield, waarna een laptop werd weggenomen. Een 33-jarige inwoner van Grijpskerk deed namens het bedrijf aangifte.

Harlingen: politie onderzoekt inbraakDe politie onderzoekt een inbraak in een horecagelegenheid aan de Zuidoostersingel. Tussen dinsdagmiddag en donderdagmiddag kwam men een kantoortje in het pand binnen door het forceren van een deur. Uit het kantoor werd een geldbedrag weggenomen. Namens de horecagelegenheid deed een 65-jarige inwoner van Harlingen aangifte.

Leeuwarden: politie houdt verdachte aan voor diefstal en heling van fietsen De politie heeft donderdagmiddag een 16-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van diefstal en/of heling van fietsen. Na een tip werd besloten om in de woning van de jongen een nader onderzoek in te stellen. Na toestemming van zijn moeder mochten de agenten in en rondom de woning kijken. Hierbij werden zeven fietsen gevonden, waarvan er vier voor nader onderzoek in beslag werden genomen. Na controle bleek dat één van de fietsen als gestolen stond geregistreerd. Na de herkomst van de drie andere fietsen wordt nog onderzoek gedaan. De 16-jarige werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor en het opmaken van een proces-verbaal mocht de jongen het bureau weer verlaten.

Buitenpost: politie houdt verdachte aan De politie heeft donderdagmiddag in een fietsenhok naast een winkel aan de Irenestraat een 18-jarige inwoner van Kollum aangehouden. De man was eerder die middag al schreeuwend de winkel binnen gekomen. De 18-jarige verkeerde vermoedelijk onder invloed van drugs en/of alcohol. De Kollumer ging volledig door het lint en gooide met een aantal artikelen. Hij werd uiteindelijk door een medewerker uit de winkel gezet. De politie was inmiddels gewaarschuwd. Omdat de agenten beschikten over een goed signalement werd begonnen met een zoektocht. Halverwege de zoektocht werden de agenten gebeld door de medewerker. Hij vertelde dat de 18-jarige zich zelf had opgesloten in het fietsenhok naast de winkel. Eenmaal ter plaatse zagen de agenten dat de man weer volledig door het lint ging en zichzelf had verwond. De verdachte werd uit het fietsenhok gehaald en vervolgens aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Wolvega: politie houdt verdachte aan voor zware mishandelingDe politie heeft donderdagmiddag een 71-jarige inwoner van Wolvega aangehouden op verdenking van zware mishandeling. Een 27-jarige inwoonster van Wolvega had in de Govert Flinckstraat een aanhangwagen geparkeerd in een parkeervak tegenover de woning van de 71-jarige. De man kwam naar buiten en maakte een opmerking over de geparkeerde aanhangwagen. Er ontstond een woordenwisseling en plotseling werd de vrouw geslagen. Een 36-jarige inwoner van Wolvega kwam polshoogte nemen. De 71-jarige pakte hierop een mes en stak de man in zijn arm. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Hier werd de wond verzorgd, waarna de 36-jarige weer naar huis kon gaan. De 71-jarige werd aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten.

Joure A7: rijbewijs ingevorderd na forse snelheidsovertredingDe politie heeft donderdagavond op de Pieter Zeemanstraat in Sneek het rijbewijs van een 38-jarige automobilist uit Sneek ingevorderd na een forse snelheidsovertreding. De bestuurder passeerde op de A7 nabij Joure een snelheidscontrole met de lasergun met 172 kilometer per uur, terwijl op de A7 120 kilometer is toegestaan. Na een achtervolging kon de bestuurder uiteindelijk op de Pieter Zeemanstraat aan de kant van de weg worden gezet. Hier werd zijn rijbewijs ingevorderd en tevens werd er proces-verbaal opgemaakt.

Noordwolde/Sneek: rijden onder invloed, rijbewijzen ingevorderdDe politie heeft donderdagavond en nacht de rijbewijzen van twee automobilisten ingevorderd na het rijden onder invloed van alcohol. Een 48-jarige automobilist uit Den Haag was in Noordwolde op de Oldeberkoperweg de macht over zijn stuur verloren. Hij belandde met zijn auto in de berm en kwam uiteindelijk tot stilstand tegen een boom. De bestuurder werd voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 585 ug/l, goed voor een rijverbod van acht uur en een proces-verbaal. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd. Vrijdagochtend vroeg werd op de Stationsstraat in Sneek een 24-jarige automobilist uit die stad gecontroleerd. Ook hij bleek onder invloed van alcohol te verkeren. De Sneker werd voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 590 ug/l, goed voor een rijverbod van acht uur en een proces-verbaal. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Drachten: inbraak in bedrijfDe politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan de Tussendiepen. Donderdagavond kwam men binnen na het forceren van een ruit. Uit het pand werd een kluis met daarin een geldbedrag weggenomen. Namens het gedupeerde bedrijf deed een 42-jarige inwoner van Drachten aangifte. De technische recherche stelt een sporenonderzoek in.

Langweer: man gewond na val De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag het ambulancepersoneel geassisteerd bij een ongeval op de Buorren. Een 31-jarige inwoner van Langweer was na een avondje stappen onderweg naar huis. Eenmaal aangekomen bij zijn woning kwam de man er achter dat hij zijn huissleutel niet bij zich had. De 31-jarige klom vervolgens via een steiger naar het dak van een naastgelegen woning. Eenmaal aangekomen op het dak probeerde de man via een plank naar het dak van zijn woning te lopen. De plank was echter niet stevig genoeg en brak. Het slachtoffer viel ongeveer zes meter naar beneden. Hij liep hierbij letsel op aan zijn enkel en werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Bolsward/Leeuwarden: rijden onder invloed en rijden zonder rijbewijsDe politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag in Bolsward en Leeuwarden twee automobilisten betrapt op het rijden onder invloed en het rijden zonder geldig rijbewijs.  Op de Nieuwmarkt in Bolsward werd een 24-jarige bestuurder uit Bolsward gecontroleerd. Hij bleek niet in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs. Tevens bestond het vermoeden dat hij onder invloed van alcohol verkeerde. De 24-jarige werd voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 365 ug/l, goed voor een rijverbod vijf uur en een proces-verbaal. Tevens kreeg hij een proces-verbaal voor het rijden zonder geldig rijbewijs. Diezelfde nacht werd op de Heliconweg in Leeuwarden een 42-jarige automobilist uit Leeuwarden gecontroleerd. Ook deze bestuurder werd voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies de Leeuwarder 540 ug/l, goed voor een rijverbod van zeven uur en een proces-verbaal. Ook deze man kreeg een proces-verbaal voor het rijden zonder geldig rijbewijs.

112Fryslan

})