Politieberichten Van: Donderdag 25 Januari 07.00 uur t/m Vrijdag 26 Januari 07.00 uur

 

Drachten: politie houdt twee verdachten aan voor overvallen in Drachten en GroningenDe politie heeft woensdagavond in een woning in de stad Groningen een 27-jarige inwoner en een 22-jarige inwoonster van Drachten aangehouden. De man wordt verdacht van het plegen van diverse overvallen in Drachten en Groningen. De buit bestond uit geld, sigaretten en telefoonkaarten. Opvallend was dat de verdachte, naar mate hij meer overvallen ging plegen, meer geweld ging gebruiken. De vrouw wordt verdacht van heling en betrokkenheid bij de overvallen.De politie startte een onderzoek na een mislukte overval op een bioscoop aan de Noorderdwarsvaart in Drachten op zondag 7 januari. Hierna volgden er nog enkele overvallen in Drachten en omgeving.  Uit het onderzoek bleek dat het koppel mogelijk actief was in de stad Groningen. Daar werd ook nog een aantal overvallen gepleegd, waarbij een  medewerker van een winkel licht gewond raakte.Het onderzoeksteam bestond uit vier Friese rechercheurs, die samenwerkten met  het roofcoördinatieteam van de politie Groningen. In het opsporingsprogramma Plysjepost werd dinsdag 23 januari aandacht besteed aan de overvallen, dit leverde enkele bruikbare tips op.

Leeuwarden: twaalf aanhoudingen na twee schietincidentenDe politie heeft afgelopen maand in totaal twaalf verdachten aangehouden voor een zware mishandeling cq poging tot doodslag in de Curaçaostraat op vrijdag 5 januari en een poging tot doodslag op het Van Eesterenplein op zondag 7 januari. In beide zaken, die overigens los van elkaar staan, speelt een bepaalde onmin bij een aantal Antillianen en andere betrokkenen een rol. In beide gevallen is geschoten, in de Curacaostraat op straat, op het Van Eesterenplein in een woning.

Zaak CuraçaostraatBij de zware mishandeling/poging tot doodslag in de Curaçaostraat (zie hiervoor ook de politieberichten van vrijdag 5 januari) zijn, naast de reeds eerder die dag aangehouden 25-jarige inwoner van Leeuwarden en een 42-jarige inwoner van Almere, nog twee aanhoudingen verricht. Dezelfde dag zijn ook een 17-jarige inwoonster van Leeuwarden en een 20-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. De eerste twee zitten nog vast, zij zijn in bewaring gegaan. De twee wordt poging tot doodslag ten laste gelegd. De 17-jarige vrouw en de 20-jarige man zijn inmiddels in vrijheid gesteld.Verder is op 11 januari in Leeuwarden in deze zaak nog een 20-jarige inwoonster van Leeuwarden aangehouden. Zij zit nog vast, haar wordt betrokkenheid bij de poging tot doodslag ten laste gelegd.

Zaak Van EesterenpleinZondagochtend 7 januari vond een vechtpartij plaats tussen een aantal Antillianen in een horecagelegenheid in het centrum van Leeuwarden. De vechtpartij was het gevolg van opgelopen spanningen ten gevolge van een eerdere ruzie. Ook die avond troffen de betrokken personen elkaar, ditmaal op het Van Eesterenplein. De politie hield meteen drie verdachten aan (zie hiervoor ook de politieberichten van maandag 8 januari), twee inwoonsters van Leeuwarden van 22 en 46 jaar en een 39-jarige Amsterdammer. Vrijwel meteen daarna werden twee Leeuwarders van 18 en 24 jaar aangehouden. De vijf hebben allen een aantal dagen vastgezeten, maar zijn inmiddels weer in vrijheid gesteld.De politie heeft vervolgens nog twee verdachten aangehouden voor poging tot doodslag. Op 9 januari werd een 19-jarige Leeuwarder in Leeuwarden aangehouden. Op 22 januari volgde de aanhouding van een 22-jarige Leeuwarder, eveneens in Leeuwarden. Deze twee verdachten zitten nog vast. De 19-jarige is in bewaring gesteld, de 22-jarige wordt vandaag, donderdag 25 januari, voorgeleid.

De politie, die met 15 rechercheurs aan beide zaken werkt, heeft de zaken nog volop in onderzoek. Verdere aanhoudingen worden dan ook niet uitgesloten.

Heerenenveen A7 en A32: verkeersstagnatie na aanrijdingen met gewonde De politie heeft donderdagmiddag hulp verleend tijdens twee aanrijdingen die plaatsvonden op de snelwegen rond Heerenveen. Op de A32 nabij het knooppunt Heerenveen ontstond een aanrijding in de rijrichting Heerenveen waarbij een 56-jarige automobilist uit Lelystad gewond raakte.Het slachtoffer is met onbekend letsel per ambulance naar het plaatselijke ziekenhuis gebracht.De tweede automobilist, een 55-jarige bestuurder uit Nes, bleef ongedeerd. De bestuurder uit Lelystad verklaarde dat hij mogelijk een black-out had gehad. De politieagenten zorgen voor een vlotte doorstroming van het verkeer. Een takeldienst sleepten de beschadigde auto’s weg. Ook op de A7 ter hoogte van Tjalleberd ontstond een aanrijding in de rijrichting van Drachten naar Heerenveen, waarbij twee personenauto’s betrokken waren. De beide bestuurders, een 52-jarige vrouw uit Kootstertille en een 25-jarige man uit Joure, kwamen met de schrik vrij. In verband met de bergingswerkzaamheden ondervond al het doorgaande verkeer in de richting van Heerenveen korte tijd hinder van het ongeval. Politieagenten zorgden ook hier voor de verkeersdoorstroming waarbij de weggebruikers met een beperkte snelheid doorgang kregen. De voertuigen raakten door het ongeval beschadigd en zijn door een takeldienst afgevoerd. Rond 17.00 uur was de situatie op de snelwegen rond Heerenveen weer normaal.

Oosterwolde: man aangehouden voor diefstal laptopDe politie heeft donderdagmiddag op het Stationsplein een 22-jarige inwoner van Rotterdam aangehouden op verdenking van diefstal van een laptop. Een agent herkende de man naar aanleiding van gemaakte foto’s van videobeelden. Op maandag 15 januari werd in een gezondheidscentrum aan De Brink een laptop weggenomen. Een beveiligingscamera registreerde haarfijn de verdachte van deze diefstal. De foto’s van de verdachte werden afgelopen dinsdag nog getoond in het opsporingsprogramma Plysjepost. De Rotterdammer is overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Warten: brand in woonbootDe politie heeft donderdagavond de brandweer geassisteerd bij een brand op een woonboot. De boot lag afgemeerd aan de Midsbourren. Door nog onbekende oorzaak had het tempex tussen het plafond en het dak vlam gevat. De brandweer moest een deel van het plafond slopen om de brand te kunnen blussen. De woonboot liep door de brand veel schade op.

 

112Fryslan