Politieberichten Van Donderdag 21 December 07.00 uur t/m Vrijdag 22 December 07.00 uur

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Oostrum/Dokkum: de politie stelt een groot onderzoek in naar een ernstig zedendelictDonderdag 21 december omstreeks 08.05 uur fietste een 13-jarig meisje uit de gemeente Dongeradeel over de Tichelwei, tussen Oostrum en Dokkum, in de richting van Dokkum. Hier werd zij aangesproken door een man. Vervolgens vond het zedendelict plaats. Na het misdrijf verdween de man in een auto, mogelijk wit van kleur. Door de politie is een TGO (Team Grootschalig Onderzoek) opgestart. Het circa 20 medewerkers tellende team bestaat onder andere uit diverse rechercheurs van verschillende disciplines. Diverse acties zijn in gang gezet: de plaats delict is afgezet en de technische recherche heeft uitgebreid sporenonderzoek gedaan. Graag komt de politie in contact met getuigen die de ochtend van donderdag 21 december in of bij de Tichelweg zijn geweest. Getuigen of mensen die de politie anderszins kunnen helpen wordt gevraagd contact op te nemen met het algemene nummer van politie Fryslân, telefoon 0900 – 8844.

Joure: zeven verdachten aangehouden in onderzoek branden JoureIn de afgelopen acht weken heeft een rechercheteam – variërend van 6 tot 12 medewerkers – van de politie Fryslân, bestaande uit rechercheurs uit Leeuwarden, Sneek en Joure, een onderzoek ingesteld naar de 42 branden, die gewoed hebben in Joure in de periode van april dit jaar tot begin november.De afgelopen drie weken werden in totaal 7 verdachten, inwoners van Joure in de leeftijd 23, 20, twee van 18 en 3 jongens van 16 jaar, aangehouden. Zij bekenden verantwoordelijk te zijn voor 33 brandstichtingen. Eén van de verdachten bekende de woningbrand op 14 september 2006 in de Waling Dijkstrastraat in Joure. Bij deze brand raakte de 76-jarige bewoonster ernstig gewond. Naast de woningbrand bestonden de brandstichtingen hoofdzakelijk uit coniferenhagen. Verder werden een mobiel toilet, een schaftkeet en fietsen in brand gestoken. De verdachten stichten de branden in wisselende samenstelling. De verdachten van 23 en 20 jaar werden op 20 december voor de Raadkamer geleid. De Raadkamer heeft het voorarrest met 30 dagen verlengd. De andere verdachten zijn in vrijheid gesteld. Na de aanhoudingen van de verdachten zijn er in Joure geen brandstichtingen meer geweest.

Lemmer: brand in schoorsteenDe politie heeft woensdagavond laat de brandweer van Lemmer geassisteerd bij een brand in een woning aan ’t Wijd. De 51-jarige bewoner werd er door zijn buurman opgewezen dat er een vreemde brandlucht rondom de woning hing. Na onderzoek kwam men tot de ontdekking dat de schoorsteen in brand stond en dat het vuur zich uitbreidde via de zolderruimte. De brandweer was snel ter plaatse, maar kon niet voorkomen dat de woning veel schade opliep. De bewoner heeft de nacht elders door moeten brengen.

Drachten: motorfiets in brandDe politie heeft donderdagochtend het verkeer op de Waldwei geregeld nadat een motorfiets van een 28-jarige inwoner van Suwald in brand vloog. De brandende motor lag in de middenberm ter hoogte van De Knobben. De brandweer van Drachten heeft het vuur geblust. Door deze brand ontstond donderdagmorgen in de spits een lange file op de Wâldwei. Het verkeer vanuit Leeuwarden liep vertraging op. Op de Wâldwei zelf botsten enkele auto’s tegen de staart van de file. Hierbij deed zich geen persoonlijk letsel voor.

Leeuwarden: politie onderzoekt mishandeling en beroving van vrouwDe politie stelt een onderzoek in naar de mishandeling en beroving van een 31-jarige inwoonster van Leeuwarden. De vrouw was aan het werk in een horecagelegenheid aan de Weaze toen omstreeks 18.00 uur een onbekende man de zaak binnen kwam. Met geweld beroofde hij het slachtoffer van haar tas met daarin een geldbedrag en paspoort. Een 34-jarige inwoonster van Leeuwarden probeerde de tas nog van de verdachte terug te pakken. De vrouw kreeg een kopstoot van de man, waarna hij het pand verliet. De twee vrouwen hebben zich onder doktersbehandeling moeten stellen. Ondanks een zoektocht in het centrum van Leeuwarden werd de verdachte niet meer aangetroffen. De politie stelt een nader onderzoek in.

Leeuwarden: politie onderzoekt diefstal tasDe politie stelt een onderzoek in naar de diefstal van een tas van een 68-jarige inwoonster van Hallum op de Korfmakersstraat. De vrouw stapte donderdagavond uit haar auto en liet per ongeluk haar tas vallen. Voordat ze erg in had werd de tas weggenomen door een onbekende jongen en meisje. De vrouw heeft aangifte gedaan.

Kollumerzwaag: automobilist aangehouden na aanrijdingDe politie heeft donderdagavond op de Foarwei een 27-jarige automobilist uit Kollumerzwaag aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed en het veroorzaken van een aanrijding. De inwoner van  Kollumerzwaag naderde een wegversmalling. Uit tegenovergestelde richting naderde een 23-jarige automobiliste uit Groningen. De verdachte probeerde nog net voor deze auto de wegversmalling te passeren. Hij schatte de afstand en snelheid van de tegenligger verkeerd in en een frontale botsing was het gevolg. De brandweer moest het 23-jarige slachtoffer uit haar benarde positie bevrijden. Ze werd met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. De automobilist uit Kollumerzwaag kwam met de schrik vrij. Omdat er een vermoeden bestond dat de hij onder invloed van alcohol verkeerde werd hij overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 690 ug/l. De man zijn rijbewijs werd ingevorderd en er werd proces proces-verbaal opgemaakt. Bureau Verkeersongevalanalyse van de politie Fryslân stelt een nader onderzoek in.

Heerenveen: inbreker aangehoudenDe politie heeft donderdagavond op de Abe Lenstra Boulevard een 34-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden op verdenking van een inbraak. Beveiligingsmedewerkers zagen de man op een afgesloten terrein lopen. Omdat ze het niet vertrouwden werd de politie gewaarschuwd. De verdachte bleek een flatscreen tv bij zich te hebben. De Heerenveener verklaarde direct dat hij de tv bij een inbraak had weggenomen. Hierop werd hij aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten. De politie stelt een onderzoek in naar de eigenaar van de tv.

Heerenveen: politie grijpt in bij vechtpartijDe politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag in Heerenveen moeten ingrijpen om twee vechtende groepen te scheiden. Omstreeks 02.40 uur kregen agenten een melding dat er op de Dracht een meerdere personen aan het vechten waren. De politie kwam met meerdere eenheden ter plaatse en wist uiteindelijk de twee groepen uit elkaar te halen. Door de hectiek konden geen verdachten worden aangehouden.

Leeuwarden: man aangehouden na vechtpartijDe politie heeft vrijdagochtend vroeg in de Oude Doelesteeg een 38-jarige inwoner van Gytsjerk aangehouden op verdenking van mishandeling. Omstreeks 04.00 uur kreeg de politie een melding dat er door meerdere personen in de Oude Doelesteeg  werd gevochten. In de steeg was het een chaotische situatie en politie kon dan ook moeite de twee vechtende groepen scheiden. Twee 20-jarige inwoners van Leeuwarden en een 20-jarige inwoner van Burgum deden aangifte van mishandeling. Eén van hen kon een 38-jarige verdachte uit Gytsjerk aanwijzen die hem had mishandeld. De Gytsjerker werd aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten.

Drachten: rijden onder invloedDe politie heeft donderdagmiddag en vrijdagochtend twee bestuurders aangehouden voor het rijden onder invloed.  Achtereenvolgens tijd en plaats, personalia, uitslag, rijverbod en eventuele bijzonderheden.

Drachten, Uilevlucht, donderdagavond, 44-jarige automobilist uit Leeuwarden, 920 ug/l, rijverbod van 11 uren. Naast een proces-verbaal voor het rijden onder invloed kreeg de man ook een proces-verbaal voor het rijden terwijl het rijbewijs ingevorderd. De verdachte werd namelijk afgelopen woensdag ook al aangehouden voor het rijden onder invloed.

Drachten, Zuiderhogeweg, vrijdagochtend vroeg, 27-jarige automobilist uit Harkema, 610 ug/l, rijverbod van 6 uren en het rijbewijs werd ingevorderd. De man viel op omdat hij nogal slingerde met zijn auto.

Leeuwarden: preventief fouilleren in binnenstad LeeuwardenDe politie en de Marechaussee hebben met dertien medewerkers donderdag van 15.00 uur tot 22.00 uur een actie preventief fouilleren gehouden in de binnenstad.  Tijdens de actie werden voetgangers, voertuigen en de inzittenden daarvan gecontroleerd. In totaal werden 138 personen gefouilleerd en 17 voertuig en inzittenden onderzocht op de aanwezigheid van wapens en munitie. Daarbij werden 13 steekwapens in beslaggenomen. De eigenaren werden bekeurd. Een 17-jarige inwoner van Bolsward werd om 17.00 uur op de Nieuwestad aangehouden. Hij was in bezit van een boksbeugel en twee messen. De jongen werd overgebracht naar het politiebureau. Hier werden zijn ouders geïnformeerd en na een proces-verbaal mocht hij het bureau verlaten. Om 20.15 uur werd op de Nieuwestad een 44-jarige inwoner van Leeuwarden gecontroleerd. De man gooide tijdens controle enkele plastic bolletjes met vermoedelijk drugs op de grond. Daarnaast bleek hij in het bezit te zijn van een mes. De Leeuwarder werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor en een proces-verbaal mocht hij het bureau verlaten. Daarnaast werd om 21.05 uur op het Ruiterkwartier een 16-jarige inwoner van Harlingen aangehouden op verdenking van het ongeoorloofd voorhanden hebben van illegaal vuurwerk. De verdachte had zeven grondbloemen, drie nitraatbommen en één vlinderbom bij zich. De jongen werd overgebracht naar het politiebureau. Hier werden zijn ouders geïnformeerd en na een proces-verbaal mocht hij het bureau verlaten.

BRON: www.politie.nl/friesland (Persberichten)

112Fryslan