Fryslân, 22-08-2008 • Politieberichten van donderdag 21 augustus 07.00 uur t/m vrijdag 22 augustus 07.00 uur.

Ferwert: scooter uit garage gestolenDe politie onderzoekt een inbraak die tussen woensdagavond 20:30 uur en donderdagmorgen 08:30 uur gepleegd is in een garage bij een woning aan de Hoofdstraat. Men kwam binnen door een ruit in te slaan. Vervolgens werd een YAMAHA SA14 scooter weggenomen met het kenteken DX-169-R. Een 57-jarige vrouw uit Ferwert deed aangifte.

Leeuwarden: verkeerscontrole naar aanleiding van klachten De politie heeft woensdag tussen 14.00 en 15.00 uur op de Lieuwenburg in het voetgangersgebied een controle gehouden. Dit gebeurde naar aanleiding van klachten van winkeliers over de hoeveelheid fietsers en scooters die in dit gebied reden. In totaal heeft de politie zes fietsers bekeurd.

Harlingen: man aangehouden op verdenking van flessentrekkerijDe politie heeft donderdagmorgen op de Zuiderhaven een 24-jarige man uit Heerenveen aangehouden op verdenking van flessentrekkerij. Via 1-1-2 kwam een melding binnen dat er bij een hotel een lastige klant was die niet wilde betalen. Ter plaatse ontdekte de politie dat de man de vorige avond ook bij het hotel was aangekomen zonder de taxi te betalen. De 52-jarige taxichauffeur uit Stiens deed hiervoor aangifte. De man, van wie bij de politie bekend was, dat hij vaker werd verdachte van flessentrekkerij, werd aangehouden. Namens het hotel deed een 37-jarige vrouw uit Harlingen aangifte.

Makkum: inbraak in winkel De politie onderzoekt een inbraak in een winkel aan de Lieuwkemastraat waar tussen woensdagavond en donderdagmorgen een kassa en kluis zijn meegenomen. Men kwam binnen door een ruit in te slaan. Het totale schadebedrag ligt rond de € 4000,-. Een 34-jarige vrouw uit Makkum deed aangifte.

Leeuwarden: insluiper aangehoudenDe politie heeft donderdagavond een 31-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van insluiping in twee woningen. Rond 19.00 uur betrapte de bewoner van een pand aan de Carel Manderstraat een insluiper. Dei ging er op de fiets van de bewoner vandoor. Aan de hand van een goed signalement kon de verdachte even later door de politie op het Blokhuisplein worden aangehouden. Hij is voor nader onderzoek ingesloten. Later bleek dat er in een naastgelegen woning ook een insluiping was geweest, Het is niet bekend of er naast de fiets nog meer is gestolen.

Wolvega: brandstichting De politie heeft donderdagavond een 33-jarige man uit Wolvega aangehouden op verdenking van brandstichting. Getuigen zagen dat een man brand stichtte in een garagebox naast een woning aan de Struikheide. De brand werd door de bewoners zelf geblust. De verdachte was door de getuigen herkend en werd kort daarna door de politie in zijn woning aangehouden. Hij is voor nader onderzoek ingesloten. Wat hem tot zijn daad bewoog, is niet bekend.

Leeuwarden: aanhouding na diefstal uit woningDe politie heeft donderdagavond een 50-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van diefstal en bedreiging. Het slachtoffer, een 37-jarige inwoner van Leeuwarden, was op bezoek bij een kennis aan het Hoeksterplein. Rond 22.30 uur kwamen twee mannen op brutale wijze de woning binnen, die te kennen gaven op zoek te zijn naar iemand. Omdat die niet aanwezig was, vertrokken de twee even later na het uiten van bedreigingen. Wel was de gloednieuwe gsm van het slachtoffer verdwenen. Aan de hand van de signalementen konden de verdachten even later achterhaald worden op de Wijbrand de Geeststraat. Ze gingen er direct als een speer op de fiets vandoor. Na een achtervolging kon één van de verdachte worden aangehouden op de Korfmakersstraat. De telefoon had hij niet bij zich. Hij is voor nader onderzoek ingesloten. Naar de identiteit van de tweede verdachte wordt een onderzoek ingesteld.

Oosterwolde: bedreigingDe politie heeft donderdagavond een 44-jarige man uit Oosterwolde aangehouden op verdenking van bedreiging. De man was ’s avonds de toegang geweigerd tot een horecagelegenheid aan de Stationsstraat. Toen hij vertrok dreigde hij de zaak in brand te zullen steken. Rond 23.00 uur kwam hij terug met een voorwerp dat leek op een brandbom of molotovcocktail. Hij dreigde opnieuw de zaak in de brand te steken. Door omstanders werd de fles met vloeistof afgenomen. De verdachte is aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten in het politiebureau.

Nij Beets: rijbewijs ingevorderd na alcoholgebruikDe politie heeft donderdagnacht het rijbewijs ingevorderd van een 23-jarige automobilist uit Nij Beets. De man werd op de Van Eedenstrjitte betrapt op het rijden onder invloed. Aan het bureau blies hij 445 ug/l. Hij kreeg een rijverbod, er wordt proces-verbaal opgemaakt en omdat het een beginnend bestuurder was, werd tevens zijn rijbewijs ingevorderd.

Kollum: diefstal met geweldDe politie is op zoek naar de dader van een mishandeling en diefstal van geld bij een horecagelegenheid aan de Eyso de Wendtstraat. Donderdagavond rond 23.15 uur kwam een man in de zaak, die iets te eten en drinken bestelde. Er ontstond enigheid over de prijs, waarop de man in de zaak met voorwerpen gooide. Ook gaf hij een harde klap op de kassa, die daardoor openschoot. Hierop graaide hij in de kassalade en pakte een aantal bankbiljetten. De exploitant, een 44-jarige man uit Assen, liep vervolgens naar buiten om de politie te bellen. De verdachte wilde dit voorkomen en sloeg en schopte hij hem. En omwonende, die nog wakker was, belde de politie. De exploitant probeerde de verdachte nog vast te houden, maar die wist zich los te rukken en weg te lopen. De politie onderzoekt de identiteit van de verdachte.

Ameland: aanrijding met letsel De politie heeft donderdagavond hulp verleend bij een aanrijding tussen twee fietsers op de verbindingsweg in Nes. Een 50-jarige man uit Leusden en een 19-jarige man uit Maastricht reden beiden zonder licht en kwam met elkaar in botsing. Ze kwamen ten val en raakten gewond aan het gezicht. Beide fietsers zijn naar de huisarts gebracht voor medische behandeling.

112Fryslan

})