Fryslân, 19-09-2008 • Politieberichten van donderdag 18 september 07.00 uur t/m vrijdag 19 september 07.00 uur.

Opeinde- Waldwei: 1500 voertuigen gecontroleerdDe politie heeft donderdagavond een grote verkeerscontrole gehouden op de Waldwei nabij Opeinde. Daarbij werden in totaal circa 1500 voertuigen en zo’n 180 bekeuringen uitgeschreven. Deze vorm van preventieve controle blijft noodzakelijk. Uit het aantal en de verscheidenheid van de geconstateerde overtredingen blijkt het nut van deze controles.De controle vond plaats op de Waldwei bij het parkeerterrein de Stienkamp. Via een fuiksysteem werd al het verkeer omgeleid naar het parkeerterrein. Daar werd het vrachtverkeer gescheiden van het overige verkeer. Vervolgens werd gecontroleerd op het Voertuigreglement, Wegenverkeerswet en andere wettelijke voorschriften. De Friese politie werkte hierbij samen met onder andere het Korps Landelijke Politiediensten, Belastingdienst, Douane, Koninklijke Marechaussee en Veilig Verkeer Nederland. In totaal hebben circa 75 medewerkers van de diverse diensten aan de controle deelgenomen.

Resultaten De processen-verbaal waren zeer uiteenlopend: technische gebreken, bescheiden die niet in orde waren en het niet voldoen aan belastingregels. De meeste bekeuringen waren voor snelheid, bijna 130. In drie gevallen werd naast een bekeuring ook het rijbewijs ingevorderd nadat meer dan 50 km/u te hard was gereden. Een 34-jarige automobilist uit Leeuwarden werd betrapt met een snelheid van 154 km/u. Een 29-jarige bestuurder van een personenauto uit Appelscha reed 156 km/u. Een 27-jarige man uit Drachten maakte het ‘t bontst. Hij reed met een personenauto met aanhangwagen 159 km/u. Op de Waldwei is slechts 100 km/u toegestaan. Bij de technische gebreken was het vooral de verlichting, die niet deugde. Bij de papieren ging het om rij- en kentekenbewijzen die ontbraken.

Heerenveen: vrachtauto vast in tunnel, chauffeur gewond De politie heeft vrijdagochtend geassisteerd bij een incident onder het spoorviaduct op de Koornbeursweg. Een 70-jarige bestuurder van een truck met oplegger uit Leeuwarden reed richting de Haskeruitgang en had niet in de gaten dat het viaduct lager was dan de hoogte van zijn combinatie. Hij kwam vast te zitten onder het viaduct. De bestuurder raakte gewond. Hij is met pijn in zijn buik overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. De vrachtauto is door een bergingsbedrijf weer losgetrokken.

Hallum: eenzijdig ongeval met gewonde De politie heeft donderdagochtend een eenzijdig ongeval onderzocht op de Vijfhuisterdijk, waarbij een 47-jarige automobilist uit Hallum gewond raakte. De man kwam vanuit de richting Hallum. Ter hoogte van de kruising naar Nieuwe Bildtzijl kwam hij in de berm, raakte een lantaarnpaal en sloeg over de kop. De auto kwam tot stilstand in een droge sloot. Politie, brandweer, ambulancedienst en traumaheli kwamen ter plaatse. Het slachtoffer is door de brandweer uit het voertuig “geknipt”. Daarna is hij per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Twijzel: rijbewijs bromfietser ingevorderdDe politie heeft donderdagochtend het rijbewijs ingevorderd van een 16-jarige bromfietser, die met een snelheid van 80 km/u werd geklokt op De Wedze. Ook wordt proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Harlingen: diefstal koper bliksemafleidingDe politie heeft donderdagochtend een onderzoek ingesteld naar de diefstal van koper van een schoolgebouw aan de Stationsweg. Vanaf het gebouw werd 50 meter koperdraad, de bliksemafleiding, gestolen. Namens de school deed een 51-jarige man uit Franeker aangifte.

Zwaagwesteinde: inbraak winkel De politie is op zoek naar de daders van een inbraak in een winkel aan de Leeuwerikstraat in de avond of nacht van woensdag op donderdag. Men kwam binnen door een gat in het dak te maken. De alarminstallatie werd onschadelijk gemaakt. De buit was een grote hoeveelheid tabakswaren en een klein geld bedrag. Een 42-jarige vrouw uit Zwaagwesteinde deed aangifte.

Ameland: rijbewijs kwijt na alcoholgebruikDe politie heeft donderdagmiddag het rijbewijs ingevorderd van een 58-jarige inwoner van Ameland. De man werd met zijn auto gecontroleerd op de Strandweg onder Buren. Hij had gedronken en aan het bureau blies hij 1010 ug/l. Naast de invordering kreeg hij een rijverbod en er wordt proces-verbaal opgemaakt.

Drachten: uit de hand gelopen burenruzieDe politie heeft donderdagavond een 30-jarige man uit Drachten aangehouden op verdenking van mishandeling. Eerder die dag had zijn echtgenote een confrontatie gehad met een buurvrouw, een 28-jarige vrouw uit Drachten. Daarbij had de buurvrouw zijn echtgenote uitgescholden. De buren leven al langere tijd met elkaar in onmin. ’s Avonds, toen de buurvrouw thuis kwam en op de Geelgorsstraat haar auto parkeerde, ging de verdachte direct verhaal halen. Dit eindigde in een vuistslag in het gezicht van de buurvrouw. Ze liep een gezwollen en blauw oog op en belde de politie. Die hield de verdachte in zijn woning aan.

Leeuwarden: tegeldieven op heterdaad aangehoudenDe politie heeft donderdagnacht twee mannen uit Leeuwarden, 54 en 21 jaar, aangehouden op verdenking van diefstal van trottoirtegels. Surveillerende politiemensen zagen dat de twee met een lege steekwagen naar het opengebroken gedeelte van de Robinsonstraat liepen. Dat was gezien het tijdstip, rond 00.30 uur, verdacht genoeg om de twee in de gaten te houden. Even later kwamen ze terug met een lading trottoirtegels op de kar. Beide verdachten werden aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten. Achter de woning van de verdachten stonden nog meer trottoirtegels, die ook van dezelfde werkzaamheden afkomstig lijken te zijn. De tegels zijn vermoedelijk eigendom van het aanneembedrijf, dat werkzaamheden uitvoert aan de Robinsonstraat. Er moet nog aangifte gedaan worden.

Wolvega: rijbewijs ingevorderd na alcoholgebruikDe politie heeft vrijdagochtend het rijbewijs ingevorderd van een 22-jarige automobilist uit Wolvega. Hij werd gecontroleerd op de Ingenieur Lelylaan omdat hij opviel door zijn rijgedrag, zijn hoge snelheid en het nemen van de binnenbochten. Het bleek dat hij had gedronken. Aan het bureau blies hij 530 ug/l. Het betreft een beginnend bestuurder. Naast de invordering kreeg hij een rijverbod en wordt proces-verbaal opgemaakt.

Lemmer: inbraak winkelDe politie heeft vrijdag rond 04.00 uur een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een winkel aan de Stationsweg. Men was binnengekomen na het openbreken van een schuifdeur. Uit de winkel is een nog onbekende hoeveelheid sigaretten gestolen. Een 43-jarige man uit Wolvega deed aangifte.

Harlingen: inbraak winkel De politie heeft vrijdag rond 03.00 uur een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een winkel aan de Spoorstraat. Men kwam binnen het verwijderen van een ruit. Uit de winkel is een nog onbekende hoeveelheid tabakswaren gestolen. Omdat het alarm was afgegaan, vermoedde de politiemensen dat de daders nog in de buurt waren. De omgeving werd afgezocht maar er werd helaas niemand meer aangetroffen.

112Fryslan

})