Politieberichten Van: Donderdag 18 Januari 07.00 uur t/m Vrijdag 19 Januari 07.00 uur

Dokkum: politie zoekt autobestuursterDe politie zoekt een bestuurster van een auto, die op vrijdag 7 juli een licht verkeersongeval veroorzaakte op de Kooilanden te Dokkum. Hierbij raakte een 17-jarige fietser uit Dokkum lichtgewond. Op zich was het een vrij onschuldige aanrijding. De fietser liep een blauwe plek aan zijn been op en een schaafwondje aan zijn hand. De vrouw bood de jongen aan haar naam en telefoonnummer te geven, maar hij vond dat niet nodig omdat er verder geen materiële schade was.

Lichte aanrijdingEind juli kreeg de jongen echter pijnklachten en bezocht hij een huisarts. Er werden pijnstillers voorgeschreven. Daarna heeft hij nog enkele keren een arts bezocht, waarbij geconstateerd werd dat een groot deel van het spierweefsel was afgestorven. In het UMCG te Groningen werd daarbij ook nog vastgesteld dat in het been een tumor zat. Deze tumor kan zijn ontstaan door het letsel, maar het is ook mogelijk dat deze vorm van (jeugd) kanker al latent in het been aanwezig was. Het slachtoffer werd geopereerd, kreeg daarna chemokuren en binnenkort moet het been worden afgezet. Daarna moet weer een chemokuur worden ondergaan. De overlevingskans wordt geschat op circa 65%.

Gezamenlijk proberen de bestuurster te achterhalenOp 7 september is de aanrijding alsnog bij de politie gemeld.  De politie heeft een getuigenoproep gepubliceerd, waarop echter geen reactie binnenkwam. Op verzoek van de ouders heeft de politie 18 december een gesprek met de vader van het slachtoffer, in bijzijn van een letselschade advocaat. Daarbij is afgesproken dat gezamenlijk geprobeerd wordt alsnog de bestuurster van de auto te achterhalen. De ouders geven uitdrukkelijk aan geen belang bij strafvervolging te hebben. 

Geen vervolgingDiverse actie zijn gedaan of worden gestart. Het slachtoffer, evenals een getuige, is opnieuw gehoord. Er is een buurtonderzoek ingesteld. Na overleg met het Openbaar Ministerie zal de bestuurster, als ze zich meldt, niet worden vervolgd. Dit ook om de drempel bij de bestuurster om zich te melden weg te nemen. Ook een tweede drempel om zich te melden is weggenomen: er zal geen verzoek van de verzekering van het slachtoffer komen om de no claim te vergoedenDe bestuurster is een vrouw van tussen de 30 en 40 jaar, normaal postuur, iets kleiner dan 1.80 meter. Ze rijdt in een donkerkleurige, wat grotere auto, mogelijk een stationwagon, mogelijk donkerblauw. De vrouw droeg witte kleding, met knoopjes aan de voorzijde, in elk geval lijkend op beroepskleding. Ze zei dat ze naar haar werk moest.

Consequenties van het ontbreken van een tegenpartij betekent dat het slachtoffer alleen een  basisvergoedingen kan en zal krijgen van de eigen verzekering, terwijl vermoedelijk op termijn meer uitgebreide en dus duurdere aanpassingen nodig zullen zijn.

Vlieland: geslaagde mediation inzake VlielandOngeveer twee jaar geleden ontstond onrust onder het politiepersoneel dat werkzaam was op Vlieland. De korpsleiding van politie Fryslân besloot daarop dat het gehele team overgeplaatst diende te worden. Twee teamleden hebben het korps inmiddels verlaten. Drie andere teamleden waren juridische procedures gestart. Hangende de procedures is een mediation-traject opgestart, omdat bleek dat zowel de korpsleiding als de betrokken teamleden met elkaar door wilden, zij het met een schone lei. Tijdens de gesprekken constateerde de korpsleiding dat de betrokken teamleden destijds onvoldoende recht is gedaan. Via goed overleg met hen is gepoogd dat te herstellen. Dat heeft voor alle betrokkenen tot een bevredigend resultaat geleid. Lopende procedures zullen worden beëindigd. Concreet betekent één en ander onder meer dat het besluit tot voorwaardelijk strafontslag voor twee betrokkenen wordt ingetrokken. Daarnaast zal één collega de mogelijkheid krijgen om, overigens op basis van een bestaande vacature en uiteraard met in achtneming van het korpsbeleid, weer op Vlieland aan de slag te gaan. Met de twee andere collega’s zijn heldere afspraken voor de toekomst binnen het korps gemaakt. De korpsleiding en de drie betrokken collega’s hebben het vertrouwen in elkaar uitgesproken en gaan met een frisse start het nieuwe jaar in.

Garyp: inbraak in dorpshuisDe politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een dorpshuis aan de Greate Buorren. In de nacht van woensdag op donderdag kwam men binnen na het forceren van een deur. Ook in het pand zelf werden diverse deuren en kasten opengebroken. Er werd een onbekend geldbedrag weggenomen. Een 61-jarige inwoner van Garyp deed aangifte.

Tjerkwerd N359: automobiliste gewond na kopstaart-botsingDe politie heeft donderdagochtend assistentie verleend bij een kopstaart-botsing op de Sudergoawei (N359), waarbij een 43-jarige automobiliste uit Workum gewond raakte. Een 55-jarige automobilist uit Workum moest afremmen voor een automobilist die linksaf een zijweg insloeg. Vijf achteropkomende automobilisten hielden niet voldoende afstand en een kopstaart-botsing was het gevolg. Eén van deze bestuurders, een 43-jarige automobiliste uit Workum, raakte gewond. Zij werd met nekletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. De overige automobilisten kwamen met de schrik vrij. Door de aanrijding ontstond een file op de N359.

Drachten: politie houdt tien jongeren aan na winkeldiefstallenDe politie heeft tien jongeren uit Drachten in de leeftijd van 12 tot 14 jaar aangehouden op verdenking van winkeldiefstal bij een warenhuis aan de Zuidkade. Op de koopavond van vrijdag 1 december hebben de jongeren, onafhankelijk van elkaar, in drie groepen diverse cosmetica-artikelen en sieraden weggenomen. In de winkel werden de verkooplabels van de goederen verwijderd, waarna ze gemakkelijk konden worden meegenomen.

De winkelier deed aangifte, waarna de politie een onderzoek startte. Na het horen van diverse getuigen en intensief onderzoek kon de politie in de tweede week van 2007 de tien jongeren aanhouden. Eén groepje bestond uit twee meisjes, de andere groep bestond uit twee meisjes en een jongen en de grootste groep bestond uit vijf meisjes. De drie groepen kenden elkaar niet en het is dan ook toeval dat de drie dadergroepen op dezelfde avond in dezelfde winkel actief zijn geweest.

De jongeren werden allemaal op het politiebureau uitgenodigd en in het bijzijn van hun ouders verhoord. Na het opmaken van het proces-verbaal zullen de jongeren worden aangemeld bij het Haltbureau voor het ondergaan van een alternatieve straf. Een aantal van hen zal zich moeten verantwoorden voor de kinderrechter.

Harkema: diverse inbrakenDe politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een winkel aan de Warmoltsstrjitte. In de nacht van woensdag op donderdag kwam men binnen na het forceren van een deur. Er werd een gering geldbedrag weggenomen. Er werd aangifte gedaan door een 28-jarige inwoonster van Harkema.Ook een inbraak in een huisartsenpraktijk aan de Fugelkamp wordt onderzocht. Daar is in de nacht van woensdag op donderdag een geldbedrag gestolen. Men drong het pand binnen door een slot te forceren. Een 55-jarige inwoner van Harkema deed aangifte. In de Warmoltsstrjitte is ook nog ingebroken in een andere winkel. Men forceerde de deur en nam een geldbedrag uit de kassa mee. Aangifte werd gedaan door een 28-jarige inwoonster van Harkema.

Drogeham: inbraak multicultureel centrumDe politie onderzoekt een inbraak bij een multicultureel centrum aan de Tsjerke Bourren waarbij geld en een aantal flessen drank zijn gestolen. De inbraak vond plaats in de nacht van woensdag op donderdag. Men kwam het pand binnen door een deur te vernielen. Een 65-jarige inwoner van Drogeham deed aangifte.

Garyp Waldwei: omgevallen vrachtwagen zorgt voor verkeersoverlastDe politie heeft donderdagmiddag geassisteerd bij een ongeval op de Waldwei. Een vrachtwagen met aanhanger, bestuurd door een 50-jarige Poolse vrachtwagenchauffeur uit Slubice, werd door de wind omver geblazen. Ter hoogte van km paal 59.5 raakte de combinatie, die meubelen vervoerde, in de berm en kwam de aanhanger op zijn zijkant terecht. Vervolgens is de rijbaan afgezet. Het verkeer is omgeleid. De vrachtwagen is uit de berm getrokken en kon vervolgens verder rijden. De aanhanger is blijven liggen en zal een dezer dagen worden verwijderd.

Haulerwijk: rijden onder invloedDe politie heeft vrijdagochtend vroeg op de Leije een 39-jarige automobilist uit Haulerwijk aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed. De bestuurder werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Hij blies 590 ug/l, goed voor een rijverbod van zes uur. Tevens werd het rijbewijs ingevorderd. Enkele uren later werd de man wederom aangehouden. Hij had gereden in een auto terwijl zijn rijbewijs was ingevorderd. Ook hiervoor kreeg de man een proces-verbaal.

Fryslân: zware storm over FryslânDe politie heeft donderdag de gehele dag de handen vol gehad met de gevolgen van de storm. Door de gehele provincies waaiden diverse bomen om. De brandweer kwam in veel gevallen ter plaatse om de takken op te ruimen. Ook het verkeer had last van de harde wind, zo werd op de Waldwei een vrachtwagen omgeblazen. In Leeuwarden werd donderdagavond de weg tussen de rotonde van de Tijnjedijk en de Drachtsterweg afgesloten. Bij een in aanbouw zijnd flatgebouw vielen steigerplanken naar beneden, die in de middenberm van Drachtsterweg terechtkwamen. De gemeente heeft de weg afgesloten. Op het Kadal tussen Sint Jacobiparochie en de Westhoek raakte een omgewaaide boom een personenauto. De bestuurder, een 42-jarige inwoner van Sint Jacobiparochie, is met letsel aan de borst per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. De brandweer heeft de boom in stukjes gezaagd en de auto is weggesleept. In Akkrum ter hoogte van Oude Schouw reed een 44-jarige automobilist uit Sneek tegen een omgewaaide boom. De man bleef ongedeerd, maar zijn voertuig raakte zwaar beschadigd.  Daarnaast liepen veel woningen en bedrijven schade op door de harde wind. In Sneek raakte een gedeelte van een pui van een flat aan de Scherwolderhemstraat door de wind beschadigd. De brandweer heeft de gehele glazen pui verwijderd. In Sneek waaide een stuk dakbedekking van het dak van de muziekschool aan de Looxmastraat. Omdat er nog steeds gevaar is voor afwaaiende dakdelen is de Kloostersstraat ter hoogte van de muziekschool afgesloten. De brandweer heeft een noodreparatie op het dak uitgevoerd.  In Sneek is aan de Wijde Noorderhorne een schoorsteen van een dak gewaaid. De brokstukken vielen op twee geparkeerde voertuigen. Ook kwam nog een aantal losliggende dakpannen naar beneden, dit leverde gevaar op voor voorbijgangers. De politie heeft de straat gedeeltelijk afgezet. In Marssum in de Ds. J.L. Faberstrjitte viel een boom op een aldaar geparkeerde auto.  

 

112Fryslan