Fryslân, 14-11-2008 • Politieberichten donderdag 13 november 07.00 uur t/m vrijdag 14 november 07.00 uur

Leeuwarden: auto gestolen
De politie heeft een onderzoek in gesteld naar de diefstal van een personenauto vanaf de Eikenstraat. De auto werd woensdagavond rond 20.15 uur geparkeerd in een parkeervak nabij de woning van de eigenaar, een 54-jarige man. Donderdagochtend om 06.15 uur was de auto verdwenen. Het betreft een rode Ford Escort 1.6i, kenteken LS-NN-32.

Leeuwarden: eenzijdig ongeval met letsel
De politie heeft donderdagochtend hulp verleend bij een eenzijdig ongeval op De Groningerstraatweg. Ter hoogte van de afslag Groene Ster raakte een 45-jarige vrouw uit Dronrijp met haar personenauto naast de weg en sloeg over de kop. Ze kwam tot stilstand in de bermsloot. De vrouw is met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis.

Midlum: ernstige gewonde bij frontale aanrijding
De politie heeft donderdagochtend een frontale aanrijding tussen een personenauto en een bestelbus op de N31 nabij de Koningsbrug onderzocht. De bestuurster van de personenauto, een 26-jarige vrouw uit Groningen raakte zwaar gewond en is in kritieke toestand overgebracht met de traumaheli naar het ziekenhuis in Groningen. De chauffeur van de bestelbus (personalia onbekend) kwam met de schrik vrij. De weg werd geruime tijd afgezet. De juiste toedracht van de aanrijding wordt nog onderzocht.

Wolvega: vrouw lastig gevallen, politie zoekt getuigen
De politie is op zoek naar getuigen die op donderdagmiddag rond 14.30 uur gezien hebben dat een 47-jarige vrouw uit Wolvega op de Stadhouderslaan lastig gevallen werd door een jongen van rond de 16 jaar met kort donker krullend haar. De jongen was op een fiets en had een donkere rugtas bij zich. Hij kwam vanuit de Bremstraat toen hij beleefd vroeg of hij iets mocht vragen. Toen de vrouw dat bevestigde stelde de jongen haar seksuele vragen. Daarna fietste hij weg. De politie roept getuigen die dit voorval gezien hebben of eventuele andere slachtoffers op zich via 0900-8844 te melden.

Heerenveen: politie houdt jongen aan voor heling
De politie heeft donderdagmiddag op de Sieversstraat een 13-jarige jongen uit Heerenveen aangehouden op verdenking van heling. De jongen werd door surveillerende agenten gezien met een fiets waarvan het slot er niet bij leek te horen. Bij navraag bleek het om een als gestolen geregistreerde fiets te gaan. De jongen werd aangehouden en meegenomen naar het bureau. Hier gaf hij aan de fiets voor een paar euro gekocht te hebben. Tegen de jongen is een proces-verbaal opgemaakt.

Warten: automobilist in sloot
De politie heeft donderdagmiddag rond 16.00 uur een ongeval afgehandeld op de N31 ter hoogte van Warten. Een 36-jarige man uit Utrecht kwam met zijn rechterwiel in de berm terecht. Hierdoor verloor hij de macht over het stuur en kwam op de kop in de sloot tot stilstand. De man kon zelf uit de auto komen en is voor controle per ambulance naar het ziekenhuis in Leeuwarden vervoerd.

Drachten: ongeval met gewonden
De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een aanrijding tussen drie auto’s op de N31 op donderdagmiddag rond 16.30 uur. Hierbij raakten meerdere mensen gewond. Volgens getuigen reden de auto’s achter elkaar vanaf de snelweg de afrit Nijega op, waar op dat moment al meer auto’s stonden. De achterste auto met een 41-jarige bestuurder uit Burgum, kon niet meer op tijd remmen en reed tegen zijn voorganger aan, een 29-jarige man uit Hurdegaryp. Deze kwam door de klap weer tegen de auto voor hem aan (personalia van de bestuurder nog onbekend). Een van de auto’s kwam door de klap weer op de rijbaan terecht. De 29-jarige man moest door de brandweer uit zijn auto worden bevrijd en is met zwaar letsel per ambulance naar het ziekenhuis in Heerenveen vervoerd. Zijn passagier is met pijn in de zij naar het ziekenhuis in Drachten vervoerd. De man uit Burgum is met letsel aan zijn borst per ambulance naar het ziekenhuis in Dokkum gebracht. De chauffeur van de voorste auto liep geen letsel op, maar zijn passagier is met pijn in de nek per ambulance naar het ziekenhuis in Leeuwarden vervoerd. Vanwege het ongeval werd de N31 enige tijd afgesloten, waardoor een file ontstond. De politie heeft het verkeer daarna omgeleid.

Drachten: kop/staart botsingen
De politie heeft een onderzoek ingesteld naar twee kop/staart botsingen die donderdagmiddag plaatsgevonden hebben op de Noorderhogeweg in Drachten.

Om 17.25 uur kwamen hier in de richting Drachten drie auto’s in een kop/staart botsing terecht. De drie chauffeurs, een 44-jarige vrouw uit Drachten, een 23-jarige vrouw uit Makkum en een 21-jarige man uit Drachten werden met onbekend letsel per ambulance naar de ziekenhuizen in Drachten, Heerenveen en Leeuwarden gebracht.

Rond 17.45 uur reed een 22-jarige man uit Oldekerk zag te laat dat een 47-jarige man uit Bedum voor hem stilstond in een file en kon een aanrijding niet meer voorkomen. De man uit Oldekerk en zijn 17-jarige passagier zijn voor onderzoek per ambulance naar het ziekenhuis in Drachten vervoerd.

Drachten: transportcontrole
De politie heeft donderdagmiddag in samenwerking met Milieubureau Fryslân op het Noorderend een transportcontrole uitgevoerd. Vrachtwagens werden van de A7 en de N31 gehaald voor een controle op onder andere gevaarlijke stoffen en veiligheidseisen. In totaal werden 40 vrachtwagens gecontroleerd, waarbij 13 bekeuringen uitgedeeld. In de meeste gevallen ging het hierbij om een te hoge, te zware of niet goed vastgemaakte lading.

Franeker: auto in sloot
De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een ongeval waarbij donderdagmiddag rond 15.00 uur een auto met twee inzittenden op de Heerengracht het water inreed. Hierbij raakte een 32-jarige man uit St. Jacobiparochie zwaar gewond. Hij werd door omstanders uit het water gehaald en daarna per ambulance naar het ziekenhuis (onbekend welk ziekenhuis) vervoerd. Een 60-jarige plaatsgenoot kon zelf omgedeerd uit de auto klimmen. Omdat de exacte toedracht van het ongeval nog niet duidelijk is, roept de politie getuigen op zich via 0900-8844 te melden.

Leeuwarden: rijden onder invloed, auto in beslag genomen
De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag de auto in beslag genomen van een 56-jarige man uit Leeuwarden. De man kreeg op de Achter de Hoven een stopteken omdat het vermoeden bestond dat de man onder invloed was. Op het bureau blies hij 1065 ug/l. Bovendien bleek de man te rijden terwijl zijn rijbewijs ongeldig verklaard was. Hierop werd de auto van de man in beslag genomen.

Kollumerpomp: snelheidsovertreding, rijbewijs in beslag genomen
De politie heeft donderdagmiddag op de Kwelderweg het rijbewijs in beslag genomen van een 34-jarige man uit Dokkum. De man reed met een snelheid van 131 kilometer per uur, terwijl daar 80 kilometer per uur toegestaan is. Tegen de man is een proces-verbaal opgemaakt.

112Fryslan