Politieberichten Van Vrijdag 12 Januari 2007

Politieberichten Van Donderdag 11 Januari 07.00 uur t/m Vrijdag 12 Januari 07.00 uur

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Fryslân: politie haalt DNA-gesignaleerden van huisDe politie heeft woensdag in Sneek en Drachten DNA-gesignaleerden van huis gehaald omdat ze zich niet hadden gemeld bij het politiebureau om DNA-materiaal af te staan. In Sneek werden in totaal acht personen opgehaald en in Drachten was dat er één. Alle negen personen werden overgebracht naar het politiebureau, waar ze alsnog DNA-materiaal afstonden.Sinds de invoering van de DNA-wetgeving op 1 februari 2005 worden veroordeelden voor delicten van vier jaar of meer, zoals mishandeling of openlijke geweldpleging, in Nederland opgeroepen hun DNA af te staan. De politie Fryslân heeft een wekelijks spreekuur voor de afname van DNA. Wanneer veroordeelden niet verschijnen op dit speciale spreekuur worden ze door politie opgehaald om als nog hun DNA-materiaal af te staan.Al het afgenomen DNA wordt aangeboden aan het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), Het NFI slaat alle DNA-profielen op in de landelijke DNA-databank. Door het matchen van deze profielen, met aangetroffen DNA van onopgeloste misdrijven, kunnen verschillende misdrijven wellicht toch worden opgelost.

Leeuwarden: politie zoekt getuigen van aanrijdingDe politie zoekt getuigen van een aanrijding op de Drachtsterweg. Woensdagmiddag omstreeks 16.10 uur stond een 56-jarige inwoonster van Leeuwarden met haar scooter voor het verkeerslicht aan de Drachtsterweg, kruising Zuiderburen/Goutum. Wanneer de vrouw groen licht krijgt rijdt ze op. Op dat moment wordt ze aangereden en valt met haar scooter op het wegdek. Ze ziet nog net een donkere bestelbus wegrijden. De bestuurder van deze bestelbus heeft zich niet om de vrouw bekommerd en is doorgereden. De politie komt graag in contact met de bestuurder van deze bestelbus of met getuigen van deze aanrijding. Zij kunnen zich melden bij de politie via 0900 – 8844.

Haulerwijk: voetgangster gewondDe politie heeft donderdagmiddag hulp verleend tijdens een aanrijding aan de Leeksterweg, waarbij een voetgangster gewond raakte. Een 41-jarige automobiliste wilde op een parkeerterrein van een supermarkt achteruit rijden. Ze zag de 60-jarige voetgangster uit het  Zarajec (Pl) over het hoofd en een aanrijding was het gevolg. De vrouw is met beenletsel per ambulance naar het ziekenhuis in Drachten gebracht.

A32 Ter Idzard: vrachtauto gekanteldDe politie heeft donderdagmiddag op de A32 ondersteuning geleverd nadat een vrachtwagencombinatie in de rijrichting Heerenveen ter hoogte van Ter Idzard kantelde. Waarschijnlijk is een sterke windvlaag de oorzaak van het ongeval. Er raakte niemand gewond. De 32-jarige Poolse chauffeur kwam met de schrik vrij. Een berger voerde de vrachtwagen af. Het doorgaande verkeer op de A32 werd door Rijkswaterstaat via een korte alternatieve route richting Heerenveen omgeleid. Er ontstond geen file, de weggebruikers moesten wel rekening houden met enige stagnatie.

Sexbierum: bedrijfsongeval De politie heeft donderdagmiddag hulp verleend tijdens een bedrijfsongeval in een kas- en tuinbouwbedrijf aan de Waltaleane. Een 22-jarige Harlinger raakte tijdens werkzaamheden met nieuwe glasplaten gewond in het kassencomplex. Het slachtoffer is met been- en armletsel per ambulance naar het ziekenhuis van Sneek gebracht. Hij was bezig een krat met nieuwe glasplaten uit te laden, toen de glasplaten naar voren vielen. Het slachtoffer raakte bekneld onder het gewicht van de grote glasplaten en is door de brandweer uit zijn benarde positie bevrijd. De Arbeidsinspectie onderzoekt het ongeval.

Heerenveen: autobrandDe politie heeft donderdagmiddag de brandweer geassisteerd bij een autobrand in de Gruttostraat. De omgeving werd door agenten ruim afgezet omdat in de auto een gasinstallatie zat. De brandweer van Heerenveen was snel ter plaatse, maar kon niet voorkomen dat de auto geheel uitbrandde.

Heerenveen: fietsster gewond na aanrijdingDe politie heeft donderdagmiddag hulp verleend bij een aanrijding op de Van Dekemalaan, waarbij een 49-jarige fietsster uit Heerenveen gewond raakte. De vrouw stak bij oversteekplaats de weg over. Een 30-jarige automobilist uit Vinkega zag dit te laat en schepte de fietsster. Het slachtoffer kwam ten val en ze werd met hoofd- en beenletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Waskemeer: automobiliste gewond na eenzijdig ongevalDe politie heeft donderdagavond hulp verleend tijdens een eenzijdig ongeval op de Kruisweg, waarbij een 33-jarige automobiliste uit Ferwert gewond raakte. De vrouw lette vermoedelijk niet goed op en reed in een bocht rechtdoor. Ze raakte met haar auto een boom en kwam uiteindelijk op het naastgelegen fietspad tot stilstand. Het slachtoffer werd met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Fryslân: rijden onder invloedDe volgende bestuurders werden betrapt op het rijden onder invloed. Achtereenvolgens tijd en plaats, personalia, uitslag, rijverbod en eventuele bijzonderheden. De bestuurders kregen een proces-verbaal.

Damwoude: donderdagavond, Hoofdweg, 58-jarige automobilist uit Damwoude, 500 ug/l, rijverbod van vijf uur. De bestuurder zijn rijbewijs was reeds ingevorderd omdat hij recentelijk ook al was betrapt op het rijden onder invloed van alcohol. Hierop werd besloten om de auto van de man in beslag te nemen.

Warfstermolen: donderdagavond, Gruytsweg, 60-jarige automobilist uit de gemeente Kollumerland. De bestuurder was met zijn auto door een heg gereden en uiteindelijk in een tuin van een woning tot stilstand gekomen. De man werd overgebracht naar het politiebureau. Zijn rijbewijs werd ingevorderd er werd een bloedproef afgenomen. Hierna werd de verdachte, die zwaar onder invloed van alcohol verkeerde, ter ontnuchtering ingesloten.

Oudwoude: vrijdagochtend vroeg, Foarwei, 31-jarige automobilist uit Kollumerzwaag, 895 ug/l, rijverbod van elf uur en het rijbewijs werd ingevorderd.

Leeuwarden: vrijdagochtend vroeg, Groningerstraatweg, een 47-jarige automobilist uit Leeuwarden, 795 ug/l, rijverbod van elf uur en het rijbewijs werd ingevorderd. De bestuurder probeerde tot twee keer toe te ontkomen nadat hij een stopteken had gekregen. Agenten hebben de Leeuwarder uiteindelijk klem moeten rijden.

 

112Fryslan