Fryslân, 01-08-2008 • Politieberichten van donderdag 31 juli 07.00 uur t/m vrijdag 1 augustus 07.00 uur

Smallingerland/Opsterland: controle visserijwetgevingDe politie heeft in de maand juli in de gemeenten Smallingerland en Opsterland vier controles gehouden op de juiste naleving van de Visserijwetgeving. Er werd iedere week één controle gehouden door politiemedewerkers van de Toezichtkring Natuurhandhaving Zuidoost. Tijdens de vier controles werden ruim 85 vissers gecontroleerd. Bij deze controles werden 35 processen-verbaal opgemaakt voor het vissen zonder vispas (24), het vissen met teveel hengels (2), vissen met levend aas (7) en vissen met fuiken en kruisnet (2). Van de gecontroleerde vissers was dus 41 % in overtreding. Tevens werden er drie fuiken, een kruisnet, zetlijnen en een peur inbeslaggenomen. Er werden tevens drie fuiken, een kruisnet, zetlijnen en een peur inbeslaggenomen. De komende periode zullen er meer controles volgen.

Sneek: diefstal bootDe politie onderzoekt de diefstal van een motorboot met buitenboord vanuit de Woudvaart. De boot werd tussen maandagmiddag en dinsdagmiddag gestolen. Het betreft een blauwe polyester boot, merk Garda Roma, met een blauwe 5 pk buitenboordmotor, merk Honda type BF5S4 SU. Een 43-jarige man uit Sneek deed aangifte.

Parrega: automobilist gewond na eenzijdig ongevalDe politie heeft donderdagmiddag op de Aaltjemeerweg een eenzijdig ongeval afgehandeld, waarbij een 29-jarige automobilist uit Ferwoude gewond raakte. De bestuurder kwam vermoedelijk met zijn auto in de berm terecht en na een stuurcorrectie sloeg zijn voertuig over de kop. Het slachtoffer raakte hierbij gewond en werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Noordoost Fryslân: controles na klachten over brugspringers De politie heeft donderdag met drie politieboten gesurveilleerd op de Burgumermar, het Prinses Margrietkanaal, De Zwemmer en de Kuikhornstervaart. De afgelopen dagen waren er veel klachten binnen gekomen over brugspringers bij Kuikhorne, Zwartkruis en Westergeest en over jongeren die hinderlijk achter volgbootjes van passerende vaartuigen hingen. Ook donderdag aan het begin van de middag kwamen er weer klachten van campinggasten en passanten bij de politie binnen. De agenten besloten om vervolgens met maar liefst drie politieboten het water op te gaan. Tijdens de vaarsurveillance werd twaalf keer proces-verbaal opgemaakt. Zeven keer voor het hinderlijk in het water bevinden, twee keer voor het zwemmen nabij de bruggen van Zwartkruis en Westergeest, twee keer voor het ontbreken van een registratienummer op een snelle motorboot en tenslotte nog één voor het voortslepen van een luchtkussen met een snelle motorboot. Op het Prinses Margrietkanaal nabij Suwald werd door een politieboot nog een kruiser met motorpech uit de vaargeul gesleept. Op nog geen driehonderd meter afstand naderde een groot vrachtschip. De motorkruiser kon net op tijd naar de walkant worden gesleept, waar vervolgens een monteur werd gewaarschuwd. Tijdens de surveillance ontvingen de agenten veel positieve reacties van passanten en recreanten. De havenmeester van Kuikhorne bood de agenten een ijsje aan als blijk van waardering.

Harich: brand in tentDe politie heeft donderdagmiddag de brandweer van Balk geassisteerd bij een brand op een camping aan de Bokkeleane. Door nog onbekende oorzaak was er brand in een tent ontstaan. Eén van de campinggasten ontdekte de brand en heeft vervolgens gasfles, die net buiten de tent stond,  dicht gedraaid. Daarna werden direct via 1-1-2 de hulpdiensten gewaarschuwd. De brandweer was snel ter plaatse, maar kon niet voorkomen dat de tent geheel verloren ging.

Breezanddijk: automobilist gewond na aanrijdingDe politie heeft donderdagavond op de A7 nabij Breezanddijk een aanrijding afgehandeld, waarbij een 48-jarige automobilist uit Haren gewond raakte. Een 25-jarige automobilist uit Joure was bezig met het instellen van zijn autoradio. Hij zag hierdoor zijn voorganger, de automobilist uit Haren, te laat en een aanrijding was het gevolg. De Jouster kwam met de schrik vrij. De Groninger werd met nekletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Drachten: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderdDe politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag op De Singel het rijbewijs van een 20-jarige beginnend bestuurder uit Beetsterzwaag ingevorderd. De bestuurder werd betrapt op het rijden onder invloed van alcohol. De 20-jarige werd voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 370 ug/l, goed voor een rijverbod van vijf uur en een proces-verbaal. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Berlikum: politie onderzoekt vernielingen  bushokjesDe politie onderzoekt de vernielingen aan diverse bushokjes in Berlikum, Beetgumermolen en Beetgum. In de nacht van donderdag op vrijdag werd via 1-1-2 gemeld dat er in Berlikum glasgerinkel was gehoord. Men dacht dat er ergens werd ingebroken. Toen de agenten eenmaal ter plaatse waren, zagen ze een spoor van vernielingen. De bushokjes aan de Bitgumerdyk en Hofsleane waren vernield. Tevens waren er op de N383 een aantal hectometerpaaltjes uit de grond getrokken. Ook in de dorpen Beetgumermolen en Beetgum waren vier bushokjes vernield. 

Leeuwarden: politie houdt verdachte aan voor diefstal De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag in een horecagelegenheid aan de Nieuwestad een 18-jarige inwoonster van Leeuwarden aangehouden op verdenking van diefstal. Volgens medewerkers van de horecagelegenheid had de vrouw een tas gestolen. Op de bewakingsbeelden was de diefstal te zien. Op aanwijzing van één van de medewerkers kon de 18-jarige worden aangehouden. Ze werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Stavoren: zoektocht naar drenkelingenDe politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag de KNRM geassisteerd bij het zoeken naar twee drenkelingen. Bij de politie was een melding binnen gekomen dat er een schip was losgeslagen en dat de opvarenden van boord waren gesprongen. Eenmaal ter plaatse zagen de agenten dat de reddingsboten van Stavoren, Hindeloopen en Lemmer al aan het zoeken waren. Op de Stationsweg kwamen de agenten drie personen tegen. Het bleek te gaan om de twee opvarenden en een inwoner van Stavoren. De man had zich ontfermend over de twee drenkelingen en hen voorzien van koffie en droge kleding. Volgens de schipper was zijn schip losgeslagen en met een krabbend anker richting een zandplaat gedreven. Hier maakte het schip slagzij. De twee opvarenden besloten vervolgens om het schip te verlaten. De KNRM heeft het schip weer teruggebracht naar de haven. 

112Fryslan