Politieberichten van maandag 9 juni

Fryslân, 09-06-2008 • Politieberichten van zondag 8 juni 2007 t/m maandag 9 juni 07.00 uur

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Sneek: politie zoekt getuigen vernielingen De politie is op zoek naar getuigen van een groot aantal vernielingen die werden gepleegd n de nacht van zaterdag 31 mei 2008 op zondag 1 juni 2008. De vernielingen werden gepleegd op het industrieterrein aan de Houkesloot en het centrum te Sneek. De totale schade die daarbij werd aangericht bedraagt vele duizenden euro’s. Op de Einsteinstraat werden drie bushokjes(Abri’s) totaal vernield, bij twee bedrijven ruiten ingegooid, van een kraan werd een raam vernield en bij een bouwmarkt werden drie houten blokhutten vernield. Aan de Oppenhuizerweg zijn klinkers weggenomen welke onder andere zijn gebruikt bij het vernielen van een Abri op de Oppenhuizerweg. Op het Kleinzand werd een ruit van een woning ingegooid en bij een bedrijven op het Kleinzand en op de Suupmarkt werd ook nog een aantal ruiten vernield. Verder werden nog drie auto’s beschadigd die geparkeerd stonden in de Stationsstraat/Lange Veemarktstraat. Uit onderzoek is gebleken dat vermoedelijk vier personen op fietsen zich schuldig hebben gemaakt aan deze vernielingen. Twee van deze vier waren gekleed in witte bovenkleding. De twee andere waren donker gekleed. Mogelijk zijn deze personen in Oppenhuizen naar een feest zijn geweest. Zij zijn waarschijnlijk tussen 04.15 en 04.45 uur op het industrieterrein geweest. De vernielingen in het centrum van Sneek zijn tussen 05.00 uur en 06.00 uur gepleegd. Op het Kleinzand hebben de vier contact gehad met een bestuurder van een bestelauto, mogelijk een Mercedes Vito. De politie wil graag in contact komen met bestuurders die deze vier personen mogelijk hebben gezien op de Einsteinstraat. Ook wil de politie graag spreken met de bestuurder van de bestelauto op het Kleinzand die mogelijk met de vier heeft gesproken. In de uitzending van Plysjepost op Omrop Fryslân op dinsdag 10 april a.s. zal aandacht aan deze zaak worden besteed en zullen beelden van de verdachten te zien zijn.

Dearsum: ongeval met letsel De politie heeft zondagmorgen assistentie verleend bij een ongeval op de Nummer. Een 25-jarige automobiliste uit Leeuwarden was daar tijdens een inhaalmanoeuvre de macht over stuur verloren. Een tegemoetkomende automobilist, een 53-jarige inwoner van Ysbrechtum, wist met moeite een frontale aanrijding te voorkomen. De twee auto’s schampten elkaar nog wel. De vrouw liep bij dit ongeval onbekend letsel op, waarvoor ze per ambulance naar het ziekenbuis in Sneek werd overgebracht.

Terwispel: rijbewijs ingevorderd De politie heeft zondagmiddag het rijbewijs ingevorderd van een 54-jarige automobilist uit Drachten. De man reed op de A7 met zijn auto met aanhanger 142 km/u, terwijl voor een dergelijke combinatie een snelheidsbeperking geldt van 80 km/u.

Sneek: motorrijder gewond De politie heeft zondagmiddag geassisteerd bij de afhandeling van een ongeval op de Lemmerweg. Een 42-jarige motorrijder remde daar krachtig voor een voor hem rijdende auto, maar kon een botsing niet voorkomen. De motorrijder liep daarbij letsel op aan een voet, waarvoor hij per ambulance naar het ziekenhuis werd vervoerd.

Leeuwarden: bootdief aangehouden De politie heeft zondagmiddag dankzij het kordate optreden van enkele burgers. een 26-jarige Leeuwarder aangehouden op verdenking van diefstal van een boot Opvarenden vaneen bootje zagen in de Prinsentuin hoe een onbekende jongen er ineens met hun vaartuig vandoor ging. Ze hadden het motorbootje kort daarvoor afgemeerd om een ijsje te halen. Eén van de opvarenden, een 33-jarige inwoonster van Sneek, sprong in een andere boot en zette met de schipper daarvan de achtervolging in. De brugwachter van de Noorderbrug waarschuwde via 112 inmiddels de politie. Ter hoogte van de Noteboomstraat wist de vrouw in de gestolen boot te springen en dwong de verdacht naar de wal te varen. Daar werd de verdachte door twee buurtbewoners overgenomen en vastgehouden in afwachting van de komst van de politie. Die nam de verdachte mee naar het politiebureau waar hij werd ingesloten.

Drachten: fietsster ten val De politie heeft zondagmiddag hulp verleend bij een ongeval op de Verdeniusstraat. Een 13-jarige fietsster uit Drachten was daar haar evenwicht verloren en vervolgens tegen een lantaarnpaal gebotst. Ze werd met vermoedelijk een hersenschudding per ambulance naar het ziekenhuis in haar woonplaats overgebracht.

Sint Annaparochie: motorrijder gewond De politie heeft zondagmiddag geassisteerd bij de afhandeling van een ongeluk op de kruising Statenweg/Warmoestraat. Een 26-jarige automobilist uit Sint Annaparochie verzuimde daar voorrang te verlenen aan een 28-jarige motorrijder uit dezelfde plaats. De motorrijder remde hard en wist een aanrijding daardoor te voorkomen, maar ging daarbij wel onderuit. Hij liep daardoor letsel aan zijn knie op, waarvoor hij per ambulance naar het ziekenhuis werd overgebracht.

Harlingen: rijbewijs ingevorderd De politie heeft zondagavond het rijbewijs ingevorderd van een 51-jarige automobilist uit Franeker. De man werd onder invloed rijdend in een auto aangetroffen op de Stationsweg. Op het bureau moest hij een ademanalyse ondergaan met 630 ug/l als resultaat. Er werd tevens proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Twijzel: beschonken bestuurde beschadigt geparkeerde auto’s De politie heeft maandag rond 02.00 uur een 41-jarige inwoner van de gemeente Achtkarspelen aangehouden. De man wordt ervan verdacht die nacht in Twijzel op de Jan Rikkesstrjitte vier geparkeerde auto’s te hebben geramd. Eén van de eigenaren van deze auto’s wist door het volgen van een oliespoor de verdachte te achterhalen tot in Surhuizum en had zijn gegevens genoteerd. Met behulp daarvan kon de politie de verdachte korte tijd later in zijn woning aanhouden. Omdat de man had gedronken moest hij op het politiebureau een ademanalyse ondergaan. Gezien het resultaat van 655 ug/l werd zijn rijbewijs ingevorderd en proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Drachten: alcoholcontrole in de ochtend De politie heeft maandag van 05.15 tot 07.45 uur een alcoholcontrole gehouden op de Noorderhogeweg. In totaal werden 250 bestuurders gecontroleerd, waarvan er twee te veel bleken te hebben gedronken met 120 en 250 ug/l. Tegen hen werd proces-verbaal opgemaakt. De politie zal de komende tijd vaker in de ochtend op alcoholgebruik bij automobilisten gaan controleren. Ten onrechte gaan automobilisten er van uit dat de alcohol die de avond daarvoor werd genuttigd ’s ochtends geheel is verdwenen. Daardoor rijdt men ongemerkt toch met een te hoog promillage.

Burgum: auto’s beschadigd De politie onderzoekt de beschadiging van en groot aantal auto’s in de nacht van zaterdag op zondag. Op verschillende plaatsen in Burgum werden die nacht auto’s met een scherp voorwerp bekrast. Al 25 eigenaren deden aangifte van vernieling van hun auto. Naar verwachting zullen nog meer eigenaren aangifte doen. De politie roept hen op dat zo spoedig mogelijk te doen. Ook wil de politie graag in contact komen met mogelijke getuigen. Zij worden verzocht via 0900 8844 contact op te nemen of zich anoniem via M 0800 7000 te melden. 

112Fryslan