Fryslân, 07-07-2008 • De politieberichten van zondag 6 juli 11.00 uur t/m maandag 7 juli 07.00 uur.

Warten: ongeluk snorfietser door lantaarnpaal op fietspad De politie heeft in de nacht van zondag op maandag op de Midsbuorren een aanrijding afgehandeld, waarbij een 36-jarige snorfietser gewond raakte. Op het fietspad lag een lantaarnpaal, die eerder die avond door een aanrijding dwars op de weg was komen te liggen. De snorfietser uit Leeuwarden zag de lantaarnpaal te laat liggen, kon deze niet meer ontwijken en kwam daardoor ten val. De Leeuwarder is eerst opgevangen door bewoners van de Midsbuorren en daarna per ambulance naar het ziekenhuis in Leeuwarden vervoerd. De politie komt graag in contact met de veroorzaker van de aanrijding met de lantaarnpaal of met getuigen van deze aanrijding. Dit moet eerder op de avond zijn gebeurd. U kunt daarvoor de politie bellen via 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem 0800 – 7000. Lemmer: inbraak woningDe politie onderzoekt een inbraak in een vakantiewoning aan de Plattedijk. Zaterdagavond is met een breekvoorwerp de ruit van het slaapkamerraam geforceerd. Uit de woning werd computerspellen en computerapparatuur weggenomen. De 63-jarige eigenaar deed aangifte.

Wolvega: inbraak woningDe politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Deken Mulderstraat. Zondagmiddag is via de brievenbus toegang tot de woning verschaft waarna de gehele woning overhoop is gehaald. Uit de woning zijn grote hoeveelheden serviesgoed, zilver bestek en linnengoed weggenomen. De 64-jarige bewoonster deed aangifte.

Leeuwarden: politie houdt twee verdachten aan voor diefstal boten De politie heeft in de nacht van zondag op maandag twee inwoners van Leeuwarden van 31 en 34 jaar.aangehouden op verdenking van diefstal van boten. Een getuige zag het tweetal midden in de nacht op het van Harinxmakanaal varen. Hij vertrouwde het niet en waarschuwde direct via 1-1-2 de politie. De surveillerende agenten gingen ter plaatse en vanaf de wal werden de Leeuwarders aangeroepen. De twee voeren echter door. Inmiddels waren twee andere agenten in een politieboot gestapt en naar het Van Harinxmakanaal gevaren. Ter hoogte van de Ereprijs konden de twee verdachten worden achterhaald. Beide mannen werden uit de twee bootjes gehaald en aangehouden. Na onderzoek bleek dat de twee boten gestolen waren uit de omgeving van Sneek. De twee boten zijn in beslaggenomen en de verdachten zijn voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: politiehond vindt gestolen goederen De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijfspand aan de Brandemeer. In de nacht van zondag op maandag kreeg de politie melding van glasgerinkel op het bedrijfsterrein. Ter plaatse was een raam vernield en na een eerste inschatting een flatscreen weggenomen.Vervolgens werd de hulp ingeschakeld van een hondengeleider van de politie om samen met zijn hond verder onderzoek in de omgeving te doen. De politiehond deed een rondje richting de sporthal Bilgaard. Op het fietspad van de Fennen vond de hond in de bossage een boodschappentas met de gestolen computerapparatuur. De bedrijfseigenaar moet nog aangifte doen.   

Leeuwarden: inbraak in woningDe politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Duivesteinstraat. Tussen zaterdagmiddag en zaterdagavond kwam men binnen na het forceren van een ruit. Uit de woning werden een spelcomputer met een aantal bijbehorende spellen weggenomen. De 32-jarige bewoner deed aangifte.

Sneek: inbraak in woningDe politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Citroenvlinder. In de nacht van zaterdag op zondag werden uit de garage naast de woning drie fietsen en twee boormachines weggenomen. Het is onduidelijk hoe men binnen is gekomen. De 43-jarige bewoner deed aangifte.

Leeuwarden: inbraak in woningDe politie onderzoekt een inbraak in een schuur naast woning aan de Achter de Hoven. Tussen vrijdagavond en zondagavond kwam men binnen na het forceren van de deur. Uit de schuur werden drie fietsen en gereedschap weggenomen. De 42-jarige bewoner deed aangifte.

Leeuwarden: inbraak in woningDe politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Frans Halsstraat. Zondag kwam men binnen na het forceren van een ruit. Uit de woning werden een fiets en een laptop weggenomen. De 19-jarige bewoonster deed aangifte.

Heerenveen: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderd De politie heeft zondagmiddag op de Jutte een 35-jarige automobilist uit Heerenveen betrapt op het rijden onder invloed van alcohol. De bestuurder werd voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Toen dit na drie pogingen nog niet was gelukt, werd bij de man een bloedproef afgenomen. Naast een rijverbod van twaalf uur werd er ook proces-verbaal opgemaakt.

Makkum: politie houdt verdachte aan voor bedreigingDe politie heeft zondagmiddag in een horecagelegenheid aan de Achterstraat een 34-jarige inwoner van Makkum aangehouden. De politie voerde samen met de Arbeidsinspectie en de Belastingdienst een werkplekcontrole uit in het kader van de Wet arbeid vreemdelingen. In de horecagelegenheid werden geen vreemdeling aangetroffen en één van de agenten wilde de 34-jarige man nog wat vragen stellen. Hij ging hierbij volledig door het lint, pakte een groot hakmes en bedreigde hiermee de agent. Z’n vrouw probeerde hem nog wat te kalmeren, maar ook zij moest het ontgelden. De verdachte werd gevraagd om mee naar buiten te komen. Eenmaal op straat werd hij aangehouden. Dit ging niet zonder slag of stoot en uiteindelijk moest worden gedreigd met pepperspray. Hierdoor werd de man iets rustiger en kon worden geboeid. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onder onderzoek ingesloten.

Munnekezijl: rijbewijs ingevorderd na forse snelheidsovertredingDe politie heeft zondagavond het rijbewijs van een 37-jarige automobilist uit Leek ingevorderd na een forse snelheidsovertreding. De bestuurder passeerde op de Olde Borchweg een snelheidscontrole met de lasergun met 135 kilometer er per uur, terwijl 80 kilometer per uur is toegestaan. Na een stopteken werd het rijbewijs van de Groninger ingevorderd. Tevens werd proces-verbaal opgemaakt.

Dokkum: rijbewijs ingevorderd na gevaarlijk weggedragDe politie heeft zondagavond het rijbewijs van een 23-jarige automobilist uit Hurdegaryp ingevorderd na gevaarlijk weggedrag. Een getuige had de politie gewaarschuwd omdat hij had gezien dat er op de Walddyk een aantal auto’s tegen elkaar aan het racen waren. De agenten gingen in een onopvallende politieauto ter plaatse. Op de Walddyk werd niks aangetroffen, maar wel op het parkeerterrein van een supermarkt aan de Hantumerweg. Hier zagen de agenten drie auto’s met hoge snelheid op het parkeerterrein achter elkaar aan reden. De afstand tussen de drie voertuigen was zeer minimaal,  de bochten werden scherp aangesneden waardoor de banden gingen gieren. Van het parkeerterrein reden de drie auto’s naar de rotonde van de Hantumerweg met Rondweg-Noord. Ook hier werd met hoge snelheid achter elkaar gereden en wederom met een minimale tussenafstand. De agenten besloten vervolgens om de achtervolging in te zetten. Uiteindelijk konden ze alleen de 23-jarige bestuurder uit Hurdegaryp een stopteken geven. Nadat de bestuurder was gestopt werd zijn rijbewijs ingevorderd en tevens werd er proces-verbaal opgemaakt.

Grou: rijden onder invloed van alcoholDe politie heeft zondagavond op het Klif een 27-jarige bromfietser uit Reduzum betrapt op het rijden onder invloed van alcohol. De bromfietser viel op omdat het kinbandje van zijn helm los zat. Na een stopteken werd hij gecontroleerd. Omdat er een vermoeden was dat de 27-jarige onder invloed van alcohol verkeerde, werd hij voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 695 ug/l, goed voor rijverbod van acht uur en een proces-verbaal. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

112Fryslan

})