Fryslân, 11-08-2008 • Politieberichten van zondag 3 augustus 11.00 uur t/m maandag 4 augustus 07.00 uur

Drachten: fietser rijdt door na aanrijdingDe politie onderzoekt de toedracht van een aanrijding zondagavond tussen twee fietsers op de Stal. Een fietser, een 19-jarige man uit Drachten, werd daar naar melding van omstanders, in beschonken toestand en met hoofdletsel aangetroffen. Door een getuige werd verklaard dat de man kort daarvoor tegen een nog onbekende fietser was aangereden en hierbij ten val was gekomen. De andere fietser was daarbij doorgereden. De politie wil graag met deze andere fietser of met eventuele getuigen in contact komen. Daarvoor kan de politie worden gebeld op telefoonnummer: 0900 – 8844 of via Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer: 0800-7000. De inwoner van Drachten is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.    Sneek: aanhouding voor diefstal bootjes De politie heeft in de vroege maandagochtend een 44-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van diefstal. Eerder die nacht werd door een getuige een melding gedaan dat deze de man had zien varen met een tweetal bootjes in de richting van Sneek. Omdat de getuige het niet vertrouwde waarschuwde hij de politie. De surveillerende agenten zagen de verdachte varen op de Houkesloot. De waterpolite werd gewaarschuwd en hield de man vervolgens aan. Bij de aanhouding van de Leeuwarder werd tevens speed aangetroffen. De bootjes zijn inbeslaggenomen en de verdachte is ingesloten.

Workum: politie onderzoekt overval in woningDe politie onderzoekt een overval in een woning aan het Noard. In de nacht van zaterdag op zondag drongen twee nog onbekende mannen de woning binnen. De 45-jarige bewoner werd bedreigd en diverse malen met een breekijzer geslagen. Het slachtoffer liep hierbij verwondingen op en moest zich onder doktersbehandeling stellen. De overvallers gingen er met een geldbedrag vandoor. De politie heeft inmiddels sporenonderzoek gedaan en een buurtonderzoek gehouden.

Earnewald: inbraak in eetgelegenheidDe politie onderzoekt een inbraak in een eetgelegenheid aan de Wijdswei. In de nacht van zaterdag op zondag kwam men binnen na het forceren van een deur. Achter de toonbank werd een fooienpot, met daarin een klein geldbedrag, weggenomen. Namens het gedupeerde bedrijf deed een 20-jarige inwoonster van Leeuwarden aangifte.

Mirns: kitesurfer gewondDe politie heeft zondagmiddag het ambulancepersoneel geassisteerd bij een ongeval nabij het Mirnser Klif. Een 13-jarige inwoner van Lelystad was aan het kitesurfen. Hij deed dit iets te dicht bij de kust. Toen de jongen de macht over de vlieger verloor belandde hij op de vaste wal. De 13-jarige raakte hier drie stekpalen en kwam vervolgens in het prikkeldraad terecht. Het slachtoffer liep hierbij diverse snijwonden op en werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Drachten: vrouw met scootmobiel te waterDe politie heeft zondagmiddag een eenzijdig ongeval op het Kiryat Onoplein afgehandeld. Een 50-jarige inwoonster van Drachten had problemen met het stuur van haar scootmobiel en was daardoor te water geraakt. Twee fietsers zagen dit alles gebeuren en grepen direct in. De twee sprongen in het water en hielpen de vrouw weer op de wal. Daar werd ze onderzocht door het personeel van de ambulance. De 50-jarige had geen letsel opgelopen en werd vervolgens door het ambulancepersoneel naar haar huis gebracht.

Easterga: fietser op A6De politie heeft zondagavond een 17-jarige fietser van de A6 gehaald. De man, op fietsvakantie in Friesland was op weg naar een camping waar hij zijn vrienden zou treffen. Zijn rijroute ging over de A6 waar hij door een omstander al van de weg was gehaald. Door betrokken agenten is hij nabij de afslag Lemmer op de juiste weg geholpen.

Leeuwarden: mishandeling met ijzeren staafDe politie onderzoekt de mishandeling van  een 21-jarige man uit Sint Annaparochie. De man werd door politie en ambulance op het Zaailand aangetroffen met letsel aan zijn hoofd en nek. Het slachtoffer had ruzie met twee mannen op de Vrouwpoortsbrug en werd geslagen met een ijzeren staaf op zijn hoofd. De toedracht van de ruzie is nog onbekend. De 21-jarige is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad.

Sneek: keukenbrandDe politie heeft zondagmiddag een brand in een woning aan de Partuurstraat geblusd. Ter plaatse bleek dat er een brand in de keuken was ontstaan. De bewoonster, een 62-jarige, werd daarbij uit de woning gehaald waarop agenten met een poederblusser de brand zijn gaan bestrijden. De gearriveerde brandweer nam de brandbestrijding over en kon snel daarop brandmeester geven. De precieze oorzaak van de brand is nog niet bekend. 

Offingawier: automobilist gewond na aanrijdingDe politie heeft zondagavond op de Kolmarslan een aanrijding afgehandeld, waarbij een 41-jarige automobilist uit Sneek gewond raakte. De Sneker passeerde met zijn auto op een bruggetje een 59-jarige stadsgenoot. De spiegels van beide auto’s raakten elkaar. De 41-jarige man had zijn autoruit openstaan en kreeg daardoor het glas van de spiegel in zijn gezicht. Het slachtoffer werd met letsel aan zijn gezicht per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Formerum: politie onderzoekt joyriding met tractorDe politie onderzoekt de joyriding met een tractor. In de nacht van zondag op maandag kregen de agenten een melding dat er bij een camping nabij Formerum Zuid jongeren een tractor probeerden te starten. Eenmaal ter plaatse bleek dat de tractor al was verdwenen. Later die nacht zagen de agenten de tractor liggen in een sloot naast de Westerboutenweg. Met behulp van een shovel werd het voertuig uit de sloot gehaald. Tevens werd de sloot nog doorzocht op zoek naar mogelijke slachtoffers. Er werd niet aangetroffen. Een 38-jarige inwoonster van Formerum heeft aangifte gedaan.

Workum: twee mensen gewond na explosie in tent De politie heeft zondag op een camping aan de Suderseleane het ambulancepersoneel geassisteerd. Een 20-jarige vrouw en een 21-jarige man uit het Duitse Leonberg verbleven in een koepeltent. De verlichting in de tent bestond uit een gaslamp met patroon. De patroon was leeg geraakt en moest worden verwisseld. Omdat het donker was, werd een kaars als tijdelijke verlichting gebruikt. Tijdens het wisselen van de gaspatroon ging er iets mis en ontstond er een explosie. De twee Duitser liepen hierbij brandwonden op. Overige campinggasten verleenden direct eerste hulp en waarschuwden de hulpdiensten. De twee slachtoffers werden met brandwonden per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Fryslân: alcohol in het verkeerDe politie heeft zondagavond en -nacht in Fryslân weer een groot aantal bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Dit alles resulteerde in negen processen-verbaal en rijverboden. In vier gevallen was zoveel gedronken, dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, bestuurder, uitslag ademanalyse, eventuele bijzonderheden):

Zondagavond, 20.20 uur, Westeinde in Sint Jacobiparochie, een 31-jarige automobilist uit Franeker, 760 ug/l. Na onderzoek bleek dat het rijbewijs van de man sinds een week ongeldig was verklaard en dat zijn auto niet was verzekerd. Ook hiervoor kreeg de  bestuurder proces-verbaal;

Zondagavond, 23.25 uur, Fijfgeawei in Offingawier, een 46-jarige automobilist uit Idaerd, 670 ug/l. De bestuurder kreeg een stopteken. De automobilist stond nagenoeg stil toen hij plotseling weer gas gaf en doorreed. Na een achtervolging kon hij worden achterhaald.

Maandagnacht, 02.05 uur, Schoterlandseweg in Oudehorne, een 19-jarige beginnend bestuurder uit Nieuwehorne, 515 ug/l;   Maandagochtend, 05.35 uur, Doelstraat in Leeuwarden, een 21-jarige beginnend bestuurster uit Leeuwarden, 655 ug/l.

 

112Fryslan