Fryslân, 29-09-2008 • Politieberichten van zondag 28 september 11.00 uur t/m maandag 29 september 07.00 uur.

Leeuwarden: inbraak woning De politie onderzoekt een inbraak gepleegd in de nacht van zaterdag op zondag in een woning aan de Carlierstraat. Via het openbreken van onder andere een raam en deuren was men binnengekomen om vervolgens de complete woning overhoop te halen. Meegenomen werd onder andere een plasma tv-scherm en een laptop. De 39-jarige bewoner deed aangifte.

Leeuwarden: inbraak in auto De politie onderzoekt een diefstal uit een auto die heeft plaatsgevonden in de nacht zaterdag op zondag. De eigenaar, een 39-jarige man uit Amsterdam, had zijn auto geparkeerd aan de Wortelhaven. Als hij de volgende ochtend terugkomt bij zijn auto merkt hij op dat op voorbank cd’s liggen die er eerder nog niet lagen. Vervolgens blijkt uit de kofferbak van zijn auto ongeveer 600 cd’s te zijn meegenomen. De Amsterdammer heeft aangifte gedaan.

Kollumerpomp: flinke snelheidsovertreding De politie heeft zondagmiddag het rijbewijs ingevorderd van een 42-jarige man uit Nes (Ameland). Op de Kwelderweg passeerde hij een snelheidscontrole met 139 km/uur waar 80 is toegestaan. Met deze overschrijding is zijn rijbewijs ingevorderd.

Siegerswoude: controle naar aanleiding van klachten De politie heeft zondagmiddag een snelheidscontrole gehouden op Bremerwei. Dit naar aanleiding van klachten over te hard rijden. In totaal werden circa 20 voertuigen gecontroleerd. De hoogst gemeten snelheid was 101 km/u terwijl 60 km/u is toegestaan. In totaal werden twee voertuigen bekeurd.

Terschelling: paarden op hol en in de sloot De politie heeft zondagmiddag geassisteerd bij de afhandeling van een ongeval met paarden die op hol waren geslagen op de Badweg nabij Hoorn. Een 45-jarige man uit Terschelling West bestuurde een stel met twee paarden die door nog onbekende oorzaak op hol waren geslagen. Een andere man (leeftijd en woonplaats onbekend) wilde links afslaan de Badweg op. Toen hij de bocht om was zag hij het tweespan op zich af komen denderen. De man reageert alert door zijn wagenstel naar rechts te manoeuvreren maar sloeg daarbij over een paal de parkeerplaats op waarna zijn paarden ook op hol slaan. Het is niet meer te houden en de man valt onder de wagen door. Het samenstel komt tot stilstand waarbij de passagiers en de voerman allemaal met de schrik vrij komen.De paarden van de man uit Terschelling West bedaarden in een smalle, droge sloot en konden er niet eigen kracht uitkomen. Dit is uiteindelijk gelukt met hulp van omstanders. Het enige letsel aan de paarden was een vleeswond die ter plaatse is behandeld door een veearts.

Haule: ongeval met dodelijke afloop Een 22-jarige automobilist uit Haule is zondag aan het begin van de avond om het leven gekomen als gevolg van een eenzijdig ongeval op de Dorpsstraat. Het slachtoffer is daar door nog onbekende oorzaak frontaal tegen een boom aangereden. Een omstander heeft geprobeerd meteen eerste hulp te verlenen. De politie, ambulance en traumaheli kwamen onmiddellijk ter plaatse. Pogingen om het slachtoffer te reanimeren bleef helaas zonder resultaat. Door Bureau Verkeersongevallenanalyse wordt een uitgebreid onderzoek ingesteld naar de oorzaak van het ongeval.

Beetgumermolen: aanrijding met letsel De politie heeft zondagavond geassisteerd bij een aanrijding op de Menamerdyk. Een personenauto bestuurd door een 69-jarige man uit Menaldum was op de kruising van de Westergoawei met de Menamerdyk in botsing gekomen met een motorfiets bestuurd door een 58-jarige man uit Sint Annaparochie. De personenauto zag de motorfiets niet aankomen tot het moment dat hij de kruising opreed. De auto stopte en de motorrijder probeerde door te remmen en een stuurcorrectie een botsing te voorkomen. Dit lukte maar de motorrijder kwam ten val. Hij en zijn bijrijdster raakten daarbij gewond en zijn per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Grou: man overreden door eigen auto De politie heeft zondagavond geassisteerd bij een eenzijdig ongeval op de Garde Jagerswei. Een 47-jarige man uit Utrecht was op een camping bezig met het verzetten van een stoel in zijn auto. Hij wilde iets meer licht en zette de auto in het contact, terwijl hij nog naast de auto stond. Per ongeluk schakelde hij de motor in en de auto, die nog in de versnelling stond, reed achteruit. De Utrechtenaar kwam ten val door de geopende portier. De auto maakte een bocht en reed over het gevallen slachtoffer heen. Hierbij liep hij letsel op aan zijn borstkas en werd de man voor nader onderzoek per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Stiens: vrouw verliest medicijnen De politie waarschuwt naar aanleiding van een melding van een 36-jarige vrouw uit Stiens. Deze mevrouw is psychiatrische patiënt en verklaarde zondagavond dat zij een drietal medicijnenstrips is verloren tussen de kinderboerderij in Stiens en de Ophirstrjitte. Dit kan ook al eerder deze week zijn geweest. Het gaat om de medicijnen; Risperdal (oranje kleurige pilletjes) Pipamperion (wit kleurige pilletjes) en Paroxetine ratiopharm (blauwkleurige pilletjes) en Micrapher (in poedervorm). De dokterswacht heeft aangegeven dat de verloren medicijnen verder geen gevaar opleveren mede omdat de strips niet volledig gevuld zijn. Toch wil de vrouw via haar melding bij de politie de omgeving waarschuwen voor het eventueel vinden van pilletjes door kinderen of volwassenen.

De Blesse en Wolvega: twee snelheidsovertredingen De politie heeft zondagmiddag twee rijbewijzen ingevorderd naar aanleiding van een forse snelheidsovertreding. In De Blesse op de kruising Spoorstraat / Steenwijkerweg passeerde een 24-jarige motorrijder uit Oldemarkt een controle met een snelheid van 130 km/u waar 80 km/u is toegestaan. Een overschrijding van 50 km/u. Op de Steenwijkerweg in Wolvega werd een 40-jarige man uit Oldemarkt betrapt op te hard rijden. Daar waar 80 km/u is toegestaan reed de bestuurder 131 km/u. Een overschrijding van 51 km/u. Van beide heren is het rijbewijs ingevorderd en wordt proces-verbaal opgemaakt.

Fryslân: alcohol in het verkeer De politie heeft in de avond en nacht van zondag op maandag op diverse plekken in de provincie bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. In drie gevallen werden bestuurders betrapt omdat ze te veel gedronken hadden. Alle bestuurders kregen een rijverbod en wordt proces-verbaal opgemaakt. Tweemaal werd ook het rijbewijs ingevorderd.

Het betrof de volgende gevallen:

20.45 uur; Zuiderhaven in Harlingen, 33-jarige man uit Joure, 445 ug/l

00.47 uur; Wijbrand De Geeststraat in Leeuwarden, 34-jarige man uit Rinsumageest, 900 ug/l, rijbewijs ingevorderd.

01.49 uur; Wirdumerdijk in Leeuwarden, 43-jarige vrouw uit Leeuwarden, 785 ug/l, rijbewijs ingevorderd.

112Fryslan

})