Fryslân, 28-07-2008 • Politieberichten van zondag 27 juli 11.00 t/m maandag 28 juli 07.00 uur.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Wommels: eenzijdig ongeval met dodelijke afloop De politie heeft zondagmiddag een onderzoek ingesteld naar een eenzijdig ongeval op de Westergoawei, met een autobus, waarbij de bestuurster, een 33-jarige vrouw uit Leeuwarden, om het leven kwam. De zeven passagiers konden uit de bus komen. Het betrof de lijndienst die van Bolsward onderweg was naar Leeuwarden. Vermoedelijk is de chauffeuse onwel geworden. De bus belandde via de berm aan de linkerzijde in de sloot. Ambulances en traumaheli kwamen ter plaatse om medische hulp te verlenen. Voor de bestuurster was het helaas te laat. De zeven passagiers leken fysiek niet ernstig gewond maar wel emotioneel aangeslagen. Ze zijn opgevangen door het busbedrijf. Een passagier was zo overstuur dat hij is overgebracht naar het ziekenhuis. De brandweer stabiliseerde de bus en borg het stoffelijk overschot. Ook werd door hen de bus en de sloot onderzocht op eventuele andere slachtoffers. Die waren er niet. Door de politie werd de weg ter hoogte van Wommels afgezet. Dat leverde voor het verkeer geen grote problemen op. Via het dorp Wommels werd een omleiding gecreëerd. De weg zelf bleef uren afgesloten in verband met sporenonderzoek en de berging van de bus. Door Bureau Ongevalsanalyse wordt de volledige toedracht verder onderzocht.

Leeuwarden: bijtende hond De politie heeft zondagochtend een onderzoek ingesteld naar een hond die twee vrouwen beet en verwondde. Een 32-jarige vrouw uit Leeuwarden liet haar hondje uit op de Schieringerweg. Twee andere honden, boxers, renden naar haar hondje en maakten bijtende bewegingen. Een van de honden verwondde het hondje van de vrouw. Zij pakte haar hond op om hem te beschermen, waarop één van de boxers omhoog sprong naar het hondje. Daarbij beet hij de vrouw enkele malen in haar arm. Op haar hulpgeroep kwamen enkele omstanders helpen. Daarbij werd een andere vrouw, een 28-jarige vrouw uit Sint Annaparochie, eveneens in haar arm gebeten. Beide vrouwen zijn naar het ziekenhuis gebracht om hun verwondingen medisch te laten behandelen. Het hondje is naar de dierenarts vervoerd om een bijtwond aan zijn buik te laten behandelen. Uit een onderzoek bleek dat de boxers thuis hoorden bij in woning in de Wilgenstraat. De eigenaresse, een 46-jarige vrouw, miste haar honden al de gehele ochtend. Haar man was inmiddels op zoek naar de honden, die normaliter nooit buiten de tuin komen. Een gast had bij het vertrek vermoedelijk het tuinhek laten openstaan. In samenwerking met de AID zal het onderzoek worden voortgezet.

Fryslân: visserijcontroleDe politie heeft zondag in samenwerking met de hengelsportfederatie een visserijcontrole uitgevoerd in noordwest Fryslân. In totaal werden 26 vissers gecontroleerd. Twee vissers kregen een proces-verbaal omdat ze met levend aas visten in het Van Harinxmakanaal onder Deinum en Dronrijp. In Dokkumer EE bij Birdaard werd een sportvisser bekeurd omdat hij geen vispas had.

Baaium: ongeval met letselDe politie heeft zondagmiddag geassisteerd bij een aanrijding tussen een motorfiets en een racefiets op de Kleasterwei, waarbij drie personen gewond raakten. De fietser, een 53-jarige man uit Franeker, kwam vanaf Baaium over de Kleasterdyk en wilde oversteken. Hij had daarbij de motorrijder, een 48-jarige man uit Den Helder, die van links kwam, over het hoofd gezien. Een aanrijding was het gevolg. Zowel de fietser als de motorrijder en diens passagier, zijn 49-jarige vrouw, raakten gewond en zijn met kneuzingen en schaafplekken overgebracht naar het ziekenhuis. Na behandeling konden alle drie weer naar huis.

Terherne: omstanders houden agressieve fietsdieven aan De politie heeft zondagmiddag twee knapen uit Sneek van 18 jaar ingesloten op verdenking van diefstal met geweld. De verdachte stalen een fiets bij het Paviljoen. Op de camping zagen ze echter een andere fiets staan en namen die weg. De eigenaar zag het vanuit zijn caravan en ging er direct achteraan.  Nog voor ze de camping af waren, had de eigenaar van de fiets, een  45-jarige man uit Leeuwarden,  de verdachten achterhaald. De aangever werd bedreigd en één van de twee verdachten sprong de aangever op zijn nek. Op dat moment kwam er hulp van de havenmeester en enkele omstanders. Zij belden 1-1-2 en probeerden de verdachten ter plaatse te houden. Die verzetten zich maar waren er nog toen de politie kwam. Die heeft de verdachten meegenomen en voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: boot gestolen De politie heeft onderzoek ingesteld naar de diefstal van een boot uit de Potmarge tussen vrijdagmiddag en zondagmiddag. De boot lag vast met een kabel en een slot. Het slot was doorgeknipt. De 42-jarige eigenaar uit Terwispel deed aangifte. Het betreft een witte rubberboot van het merk Suzumar 310, met een harde bodem en grijze striping. De boot heeft rechtsachter een reparatie gehad. Achter de boot hing een 4 pk zwarte Suzuki DF4S buitenboordmotor.

Berlikum:  auto gestolenDe politie is op zoek naar een auto, die zondagmiddag werd gestolen vanachter een woning aan de Tunboustrjitte. De bewoonster, een 28-jarige vrouw, tevens eigenaresse van de auto, deed aangifte. Het betreft een rode VW Golf variant uit 1994, kenteken HX-LP-88.

Zwaagwesteinde: buurman ontdekt inbraak op heterdaadDe politie heeft in de nacht van zondag op maandag een 31-jarige en een 33-jarige man, beide uit Harlingen, aangehouden op verdenking van poging tot inbraak. Rond 02.00 uur kreeg de politie een melding van een alerte bewoner van de Rode Klaver. Hij had tot tweemaal toe verdachte geluiden gehoord vanachter de woning van zijn buren en had twee man zien weglopen. Daarop belde hij meteen 1-1-2. Ter plaatse kon de melder een goed signalement geven van de verdachten. In de wijk werd een zoekactie gestart. Dit leverde in eerste instantie niets op. Terug bij de woning zagen agenten een personenauto de straat doorrijden. De melder herkende de inzittenden als de mogelijke verdachten. Na een stopteken kon het tweetal aangehouden worden en zijn zij overgebracht naar het bureau. Op de Rode Klaver en in de buurt van de woning is door een politiehond de omgeving afgezocht. De hond vond twee koevoeten die vermoedelijk bij de inbraak gebruikt waren.

Joure: fietser gevallenDe politie heeft in de nacht van zondag op maandag geassisteerd bij een eenzijdig ongeval op de Brugstraat. Een 55-jarige man uit Amersfoort was daar met zijn fiets gevallen. Met een mogelijke ribfractuur is de fietser per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek voor controle.

Leeuwarden:  aanhouding inbrekers De politie heeft in de nacht van zondag op maandag een 29-jarige man uit Leeuwarden en een 26-jarige man uit Gouda aangehouden op verdenking van poging tot inbraak. Via 1-1-2 kreeg de politie rond 02.15 uur een melding van 47-jarige vrouw aan de Harkemstate die zag dat beide heren rondom de woning liepen en mogelijk bezig waren met inbreken. Het tweetal ging ervandoor, de een te voet en de ander in zijn personenauto. Politieagenten konden de man uit Gouda na een achtervolging aanhouden. De andere verdachte was met hoge snelheid weggereden nadat zijn partner op heterdaad werd betrapt. Vervolgens kreeg de politie een melding van een aanrijding waarbij mogelijk de andere verdachte betrokken was. Ter plaatse werd slechts alleen het voertuig aangetroffen. In het voertuig lagen inbrekersmaterialen en de bestuurder was verdwenen. Enkele uren later meldde de bestuurder zich alsnog op het bureau. Onderzoek bij de woning leverde geen sporen van inbraak op. Omdat poging tot inbraak niet bewezen kon worden zij beide mannen met een procesverbaal voor het hebben van inbrekersmaterialen naar huis gestuurd.

 

112Fryslan