Fryslân, 25-08-2008 • Politieberichten van zondag 24 augustus 11.00 uur t/m maandag 25 augustus 07.00 uur.

Heerenveen: diefstal vrachtauto (trekker)De politie Gelderland Zuidoost onderzoekt de diefstal van een vrachtauto en een oplegger. De combinatie werd zondag uitgebrand aangetroffen in de omgeving Ewijk. De vrachtauto bleek tussen zaterdagochtend en zondagmiddag te zijn gestolen vanaf een bedrijfsterrein aan de Jupiterweg. Een 63-jarige man uit Surhuisterveen deed aangifte.

Drachtstercompagnie: twee gewonden bij aanrijding De politie heeft zondagmiddag een aanrijding tussen een personenauto en een bromfiets op de Folgerster Loane onderzocht, waarbij twee verkeersdeelnemers gewond raakten. Een 27-jarige man uit Boelenslaan reed met zijn auto vanaf de Smidswei de kruising met de Folgerster Loane op. Hij wilde rechtsaf slaan richting Opeinde. Bij het kruisen van het (brom)fietspad kwam juist de bromfiets, bestuurd door een 16-jarige meisje uit Drachten, vanuit de richting de richting Opeinde aanrijden. Een aanrijding was het gevolg en de bromfiets kwam ten val. Het meisje en haar passagiere, een 15-jarig meisje uit Drachten, raakten beiden gewond en zijn overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Heeg: aanrijding met letsel, bestuurder zonder rijbewijsDe politie heeft zondagmiddag proces-verbaal opgemaakt tegen een 15-jarige motorrijder uit Heeg, omdat hij op een motorfiets had gereden zonder rijbewijs, zonder verzekering en zonder kenteken. Hij had op de Nijedyk geen voorrang verleend aan een fietser, een 57-jarige vrouw uit Leverkusen (D). De vrouw kwam ten val en is met een hoofdwond overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Oentsjerk: eigenaar loslopende honden bekeurd op Stania StateDe politie heeft zondagmiddag tijdens een gerichte controle met Staatsbosbeheer vier hondenbezitters bekeurd omdat zij hun hond lieten loslopen in het park van landgoed Stania State aan de Rengersweg. De reden van de controle waren klachten van wandelaars. Men mag het park vrij betreden, mits men zich aan enkele voorwaarden houdt, zoals op de paden lopen en honden aanlijnen. In een uur tijd werden vier hondenbezitters betrapt, die een bekeuring van € 60,- kregen.  Ze waren allen op de hoogte dat de hond aangelijnd moest zijn. De politie en Staatsbosbeheer zal vakere controleren in dit park.

Sonnega: zoekactie naar kind De politie heeft zondagmiddag en avond grootschalige zoekactie op touw gezet naar een kind. Wandelaars vonden ’s middags in het gras bij een maïsveld langs de Pieter Stuyvesantweg een meisjesfiets en wat meisjeskleding. Iets verderop werd jongenskleding aangetroffen. Van kinderen was geen spoor. Een zoekslag door politiemensen in de omgeving leverde niets op. Ook het zoeken met een speurhond en de inzet van een politiehelikopter met warmtecamera om het maïsveld te onderzoeken, leverde geen resultaat. Toen na de inval van de duisternis ook nog steeds geen vermissing van één of meerdere kinderen was gedaan, zijn de zoekactie gestaakt.

Leeuwarden: man met neppistool en twee messenDe politie heeft maandagnacht een 29-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van wapen bezit. De verdachte werd gecontroleerd omdat hij op de Sacrementsstraat zonder verlichting en tegen het verkeer in fietste. Toen hij werd gefouilleerd omdat hij geen identiteitsbewijs toonde, trof de politie een op echt gelijkend speelgoedpistool en twee messen aan. Speelgoedwapens die een te grote overeenkomst hebben met een echt wapen of voor bedreiging geschikt zijn, zijn in Nederland verboden. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het bureau.

Jirnsum: inbrekers op heterdaad aangehouden De politie heeft maandag twee mannen op heterdaad aangehouden. Ze worden ervan verdachte te hebben ingebroken in een bedrijf aan  It String. Ze zijn voor nader onderzoek ingesloten. Kort na middernacht ging het inbraakalarm van het bedrijf af. Toen de politiemensen ter plaatse kwamen zagen ze dat er een raam was geforceerd en dat het pand doorzocht was. Het pand werd direct door meerdere politiemensen omsingeld en afgeschermd. Tijdens het wachten op de speurhond hoorden ze plotseling een bromfiets starten. Ze zagen dat twee mannen wegreden via de Abbengawiersterdyk richting Sneek. Een politieman op de motor wist de bromfiets te achterhalen. De bestuurder, een 27-jarige man uit Bolsward, en zijn passagier, een 25-jarige man uit Leeuwarden, werden aangehouden en overgebracht naar het bureau. Namens het bedrijf deed een 59-jarige man uit Jirnsum aangifte.

Terwispel: inbraak bedrijf De politie heeft maandagochtend een onderzoek in gesteld naar een inbraak in een bedrijf aan het Koaibosk. Men kwam binnen na het inslaan van een ruit. Er zijn sigaretten gestolen. De hoeveelheid is nog niet bekend. Een 57-jarige man uit Tijnje deed aangifte.

 

112Fryslan