Fryslân, 23-06-2008 • Politieberichten van zondag 22 juni 11.00 uur tot en met maandag 23 juni 07.00 uur.

Terschelling: verkeerscontrolesDe politie heeft in de nachtelijke uren van donderdag tot en met zondag diverse verkeerscontroles gehouden op Terschelling. De nadruk bij de controles lag op snelheid en het rijden onder invloed van alcohol. In totaal moesten 276 bestuurders laten blazen. In vier gevallen resulteerde dat in een proces-verbaal. Van een buitenlandse bestuurder werd het rijbewijs ingevorderd. Hij blies 650 ug/l. Na het betalen van een boete van 600 euro kreeg de man zijn rijbewijs terug. Daarnaast kregen 13 bestuurders, allen Terschellingers, een bekeuring voor het overschrijden van de maximumsnelheid.  Op de Hoofdweg tussen Halfweg en West Terschelling werd de hoogste snelheid gemeten. Een bewoonster van het eiland reed daar met 87 kilometer per uur, terwijl 50 kilometer is toegestaan. Tenslotte werden er nog vijf bekeuringen uitgeschreven, waaronder twee voor het rijden zonder helm, twee voor folie op de autoruiten en één voor het rijden zonder verzekering. Scharnegoutum: politie onderzoekt vernielingen aan school De politie onderzoekt de vernielingen aan een school aan de Legedyk. In de nacht van zaterdag op zondag werden er zeven ruiten van de school met stenen ingegooid. Namens de school deed een 50-jarige inwoonster Leeuwarden aangifte.

Bolsward: rijden onder invloedDe politie heeft zondagavond op het Groot Kerkhof een 52-jarige fietser uit Bolsward aangehouden. De man had geen voorrang verleend aan een 34-jarige automobilist uit Bolsward en een aanrijding was het gevolg. De fietser bleek onder invloed van alcohol te verkeren. Hij werd voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies de Bolswarder 780 ug/l, goed voor een rijverbod van negen uur en een proces-verbaal.

Leeuwarden: politie houdt verdachte voor bezit nepwapen De politie heeft zondagavond in samenwerking met personeel van een horecagelegenheid op de Nieuwestad een 31-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van het bezit van een vuurwapen. Enkele personeelsleden van de horecagelegenheid hadden gezien dat de man in het bezit was een op een vuurwapen gelijkend voorwerp. Direct werd via 1-1-2 de politie gebeld. Omdat de agenten beschikten over een goed  signalement kon de Leeuwarder snel worden gevonden. De man bleek in het bezit te zijn van een nepwapen. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor en een proces-verbaal mocht hij het bureau verlaten.

Oudwoude: rijbewijzen ingevorderd na forse snelheidsovertredingDe politie heeft zondagavond van twee Eastermarders het rijbewijs ingevorderd na forse snelheidsovertredingen. Op de Lauwersmeerweg nabij Oudwoude passeerde een 32-jarige automobiliste uit Eastermar een snelheidscontrole met de lasergun met 138 kilometer per uur, terwijl op de Lauwersmeerweg 80 kilometer per uur is toegestaan. Na een stopteken werd haar rijbewijs ingevorderd en tevens werd er proces-verbaal opgemaakt. Op dezelfde weg passeerde ook een 32-jarige motorrijder uit Eastermar de snelheidscontrole. Hij reed 167 kilometer per uur. Na een achtervolging kon de motorrijder uiteindelijk op de Saatsenwei nabij Anjum aan de kant van de weg worden gezet. Zijn rijbewijs werd ingevorderd en tevens werd zijn motor inbeslaggenomen. Daarnaast werd er ook proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: inbraak in woningDe politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Harlingerstraatweg. Zondagavond kwam men binnen na het forceren van een raam. Uit de woning werd een laptop weggenomen. De 18-jarige bewoonster deed aangifte. 

Wolvega: jongetje licht gewond na aanrijding De politie heeft zondagavond op de Heerenveenseweg een aanrijding afgehandeld, waarbij een 5-jarige jongen uit Wolvega licht gewond raakte. De 5-jarige stak plotseling de weg over en een 22-jarige automobiliste kon ondanks haar geringe snelheid een aanrijding niet meer voorkomen. Het slachtoffertje liep enkele schaafplekken op, maar kon samen met zijn moeder naar huis.

Nes Ameland: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderd De politie heeft in de nacht van zondag op maandag het rijbewijs van een 46-jarige automobilist uit Nes ingevorderd. De man was eerder die nacht met zijn auto tegen een schutting van een horecagelegenheid aan de Burgemeester Waldastraat aangereden. Enkele omstanders waren hier getuige van en waarschuwden de politie. De bestuurder werd in zijn woning aangetroffen en voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 825 ug/l. Het rijbewijs van de 46-jarige werd ingevorderd en tevens werd er proces-verbaal opgemaakt.

Tjalleberd: auto te waterDe politie heeft in de nacht van zondag op maandag op de A7 nabij Tjalleberd een eenzijdig ongeval onderzocht. Een 20-jarige automobilist was met zijn auto van de weg geraakt. Hij belandde uiteindelijk met zijn auto in de sloot. De bestuurder verklaarde dat hij in slaap was gevallen. De Jouster werd voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies de beginnend bestuurder 505 ug/l, goed voor een rijverbod en een proces-verbaal. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Doniaga A6: twee gewonden na eenzijdig ongevalDe politie heeft in de nacht van zondag op maandag op de A6 nabij Doniaga een eenzijdig ongeval afgehandeld, waarbij twee gewonden vielen. Een 19-jarige automobilist uit Haren wilde de parkeerplaats De Lanen oprijden. Op de afrit verloor hij de macht over het stuur en reed tegen een boom. De bestuurder kwam met de schrik vrij. Twee passagiers, een 19-jarige man en 20-jarige vrouw uit Haren, raakten gewond en werden per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Leeuwarden: politie onderzoekt brandstichtingDe politie onderzoekt een brandstichting in een hok naast een school aan de Dr. Jacob Botkeweg. In het hok werd brand gesticht in enkele vuilcontainers. De brandweer was snel ter plaatse, maar kon niet voorkomen dat het hok geheel uitbrandde. Ook liep de gevel van de school schade op.

112Fryslan

})