Fryslân, 11-08-2008 • Politieberichten van zondag 10 augustus 11.00 uur t/m maandag 11 augustus 07.00 uur

Harlingen: woninginbrakenDe politie heeft zondagochtend een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een woning aan De Tureluur. De inbraak vond plaats in de nacht van zondag op maandag door het afbreken van het slot. Uit de woning werd een portemonnee met geld en bankpassen en de autosleutels gestolen. De auto, die bij de woning stond, werd ook gestolen. Dit betrof een zwarte Peugeot 407, kenteken 83TG-HB. De 37-jarige bewoner deed aangifte. Ook bij een woning in de Leeuwerikstraat was geprobeerd in te breken. Ook hier werd het slot afgebroken. Door twee extra grendels kwam men echter niet verder. De 57-jarige bewoner deed aangifte.

Hollum: fietsster gewond na valDe politie heeft zondagochtend hulp verleend bij een ongeval op de Oranjeweg. Een 52-jarige mevrouw uit Aken (D) wilde twee voetgangers inhalen. Bij de uitwijkmanoeuvre raakte zij één van de voetgangers, een 37-jarige man uit Zandvoort. De vrouw kwam met haar fiets ten val en is met vermoedelijk een beenbreuk overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. De voetganger raakte niet gewond.

Sumar: boot met motor gestolen De politie stelt een onderzoek in naar de diefstal van een boot in de avond of nacht van zaterdag op zondag. De boot lag afgemeerd in de binnenhaven van de camping aan de Solcamastraat. De touwen waar hij mee vast lag, waren doorgesneden. Het betreft een grijze rubberboot, merk Bombard AX500. Aan de boot hing een buitenboordmotor, een grijze 9,9 pk Yamaha. De 59-jarige eigenaar uit Nieuwegein deed aangifte.

Damwoude: rijbewijs ingevorderd na aanrijdingDe politie heeft zondagmiddag het rijbewijs ingevorderd van een 24-jarige man uit Dantumadeel nadat hij tegen de gevel van een huis was gereden. Rond half twee reed hij met zijn sportauto over de Voorweg. In de bocht verloor hij de macht over het stuur. Na veertig meter raakte hij een gierijzeren lantaarnpaal. De paal, die in een meter beton gegoten was, werd geheel uit de grond gereden. Daarna kwam de auto tot stilstand tegen de gevel van een woning. Gezien de sporen vermoedt de politie dat de bestuurder te hard heeft gereden. Zijn rijbewijs werd ingevorderd en er wordt proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Loenga: diefstal speedbootDe politie heeft zondagmiddag een onderzoek ingesteld naar de diefstal van een trailer met speedboot tussen zaterdagavond en zondagmiddag. De trailer stond geparkeerd aan de Pasfeardyk op de camperplaats en was afgesloten met een ketting. Zondagmiddag vond de eigenaar, een 49-jarige man uit Bedum, alleen het doorgeslepen of gezaagde slot. Het betreft een trailer van het merk Marlin met extra rolwielen, voorzien van het kenteken WS-ST-19. De boot is een witte Sea Ray 182 speedboot, voorzien van het registratienummer 44-07-YK. In de speedboot is een 190 pk Mer-cruiser motor ingebouwd. De boot was afgedekt met een zwart dekkleed.

Damwoude: rijden onder invloedDe politie heeft zondagavond een 30-jarige automobilist uit Damwoude betrapt op het rijden onder invloed. De man werd gecontroleerd op de Willemstraat. Aan het bureau blies hij 895 ug/l. Hij kreeg een rijverbod en er wordt proces-verbaal opgemaakt. Zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Veenwouden: rijden onder invloed De politie heeft zondagavond een 45-jarige man uit Eastermar aangehouden op verdenking van rijden onder invloed. De verdachte werd met zijn auto gecontroleerd op het Buitenveld. Nadat bleek dat hij gedronken had werd de man aangehouden. Hij weigerde alle medewerking en de passagiere probeerde te verhinderen dat de verdachte meegenomen kon worden. Dit eindigde in een worsteling, waarna omstanders zich er mee bemoeiden. Pas met veel moeite, het nodige duw- en trekwerk en het dreigen met pepperspray, kon de verdachte onder controle gebracht worden. Aan het bureau blies hij 530 ug/l. Hij kreeg een rijverbod en er wordt proces-verbaal opgemaakt.

Hommerts: eenzijdig ongeval met letsel De politie heeft zondagavond hulp verleend bij een eenzijdig ongeval op de Jeltewei, waarbij een 16-jarige bromfietsster uit Sneek gewond raakte. Het meisje kwam met haar scooter uit de richting Heeg. Vermoedelijk schrok ze van enkele voetgangers die over wilde steken, remde krachtig af en ging onderuit. Ze is met lichte verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Beetgumermolen: aanrijding met letselDe politie heeft zondagavond een aanrijding tussen een motor en een auto op de Menamerdyk onderzocht. De automobilist, een 29 jarige man uit Polen, reed over de Menamerdyk en wilde ion de richting van de Franskeleane. Hij zag de motorrijder, een 49-jarige man uit Jannum,die uit de richting Beetgumermolen kwam, over het hoofd. Een aanrijding was het gevolg. De motorrijder raakte gewond en is met een armfractuur overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Een passagier van de auto, een 25-jarige man uit Polen, is met nekklachten eveneens overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Nijeholtpade: auto in de slootDe politie heeft zondagavond assistentie verleend bij een eenzijdig ongeval op de provinciale weg N351. Ter hoogte van Nijeholtpade reed een 38-jarige vrouw uit Oldeberkoop in de richting van Wolvega toen zij door een nog onbekende reden met de rechterwielen in de berm terechtkwam. Het lukte haar niet de auto terug op de weg te krijgen en gleed zij vervolgens dertig meter verder de sloot in. Met ernstig hoofdletsel is de bestuurster per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Wommels: inbraak bedrijfDe politie heeft maandagochtend een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een bedrijf aan De Lange Baan. De inbraak vond plaats in de nacht van zondag op maandag door het verbreken van een raam. In het pand zijn verschillende kasten doorzocht waarbij een klein geldbedrag is meegenomen. Een 32-jarige man uit Wommels deed aangifte.

Leeuwarden: rijden onder invloed De politie heeft zondagavond een 41-jarige man (woonplaats onbekend)aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed. Op de Groningerstraatweg viel de bestuurder op toen hij surveillerende agenten inhaalde en daarbij op enkele centimeters na de politieauto miste. Hierop werd de auto ingehaald en een stopteken gegeven. De bestuurder ging er echter vandoor en kon na een achtervolging opnieuw aan de kant worden gezet. De man weigerde echter om uit zijn auto te komen waarop agenten hem hebben aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar blies de man 570 ug/l, werd zijn auto in beslag genomen. Tegen de verdachte wordt proces-verbaal opgemaakt omdat zijn rijbewijs ongeldig was verklaard. Tevens had de verdachte nog enkele boetes openstaan.

Leeuwarden:  mogelijke inbreker aangehouden De politie heeft in de nacht van zondag op maandag een 42-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van diefstal. Rond 04.00 kwam een medewerker bij een bedrijf aan de Neptunesweg aan. Op dat moment reed een bestelbus met hoge snelheid weg. Er was geprobeerd diesel te stelen. Er stonden drie gevulde jerrycans klaar. Kennelijk heeft de medewerker gestoord tijdens hun actie. Even later werd het witte busje aangetroffen bij een woning aan Tynjeweg waar kort daarvoor was ingebroken. Toen de politie ter plaatse was kwam de verdachte achter de woning vandaan. Hij kon niet aannemelijk maken wat hij daar gedaan had. De verdachte is aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten. De bus werd voor sporenonderzoek veilig gesteld.

112Fryslan

})