Fryslân, 01-09-2008 • Politieberichten van zondag 31 augustus 11.00 uur t/m maandag 1 september 07.00 uur

Drachten: ongeval met dodelijke afloopBij een eenzijdig ongeval op de A7 is zondagmorgen een 29-jarige motorrijder uit Haulerwijk om het leven gekomen. De motorrijder was door onbekende oorzaak op de afrit van de A7 richting Leeuwarden met zijn motor onderuit gegaan. Een arts van de traumaheli heeft het slachtoffer ter plaatse behandeld, waarna deze per ambulance naar het ziekenhuis in Groningen over werd gebracht. Onderweg naar Groningen is het slachtoffer overleden.

Harlingen: woninginbraakDe politie onderzoekt de inbraak in een woning aan het Schokkerhof. Tussen zaterdagochtend en zondagmiddag werd van de woning een deur geforceerd, waarna sierraden en een videocamera werden weggenomen. De 28-jarige bewoonster deed aangifte.

Leeuwarden: aanhoudingenDe politie heeft zondagmiddag een 21-jarige inwoner van Dronrijp en een 22-jarige inwoonster van Menaldum aangehouden. De man reed op de Schrans te snel met zijn auto en werd daarom door een motoragent staande gehouden. Aangezien hij niet in het bezit bleek te zijn van een rijbewijs, gaf de motoragent aan dat hij naar het politiebureau moest om proces-verbaal op te maken. De man weigerde in eerste instantie mee te werken en begon de motoragent en inmiddels ter plaatse gekomen agenten te beledigen. Hij werd daarom geboeid, waarop zijn bijrijdster de agenten eveneens begon te beledigen. Zij werd ook aangehouden en samen met de man uit Dronrijp naar het politiebureau overgebracht.

Goutum: rijbewijs ingevorderdDe politie heeft zondagmiddag het rijbewijs ingevorderd van een 29-jarige automobilist uit Sint Jacobiparochie. De man reed op de Overijsselsestraatweg 121 km/u, terwijl ter plaatse 70 km/u is toegestaan.

Drachten: aanhouding voor helingDe politie heeft zondagmiddag een 29-jarige inwoner van Marum (Gr.) aangehouden. De man werd op De Splitting staande gehouden omdat hij zonder helm op een brommer reed. Bij controle bleek de brommer waarop hij reed als gestolen geregistreerd te staan. De bestuurder verklaarde de brommer te hebben gekocht, waarop hij op verdenking van heling werd aangehouden.

Oudehaske: rijbewijs ingevorderdDe politie heeft zondagmiddag het rijbewijs ingevorderd van een 32-jarige automobilist uit Bolsward. De man reed op de A7 188 km/u, terwijl ter plaatse 120 km/u is toegestaan.

Joure: inbraak bedrijfDe politie onderzoekt de inbraak in een bedrijf aan de Firmawei. Van het pand was een raam geforceerd, waarna onder meer een computer en een GSM waren weggenomen. Een 41-jarige inwoner van Dronrijp deed aangifte.

Engwierum: ongevalDe politie heeft zondagavond hulp verleend bij een ongeval op de Dodingawei. Een 43-jarige inwoner van Engwierum was daar gewond geraakt toen hij een strowagen van een tractor wilde afkoppelen. De strowagen kwam onverwacht in beweging waardoor de man door de wagen geraakt werd. Hij werd met verwondingen aan zijn lichaam en hoofd per ambulance naar het MCL vervoerd.

Leeuwarden: eenzijdig ongevalDe politie heeft zondagavond geassisteerd bij de afhandeling van een eenzijdig ongeval op de Henri Dunantweg. Een 56-jarige Leeuwarder was daar door onbekende oorzaak met zijn snorfiets ten val gekomen. De man werd voor controle per ambulance naar het MCL overgebracht.

Fryslân: ingevorderde rijbewijzen drankrijders

Haskerhorne, zondag 20.45 uur, A7, 43-jarige automobilist uit Sneek, 1185 ug/l, reed slingerend en veroorzaakte bijna meerdere aanrijdingen.

Heerenveen: zondag 21.40 uur, Gedempte Molenwijk, 54-jarige automobilist uit Heerenveen, 835 ug/l.

Munnekeburen, maandag 01.00 uur, Grindweg, 55-jarige automobilist uit de gemeente Weststellingwerf, 835 ug/l, werd ruim een uur later weer rijdend aangetroffen, opnieuw aangehouden.

Hemelum, maandag 01.30 uur, De Soal, 44-jarige automobilist uit Bakhuizen, 645 ug/l.

Harlingen: ongevalDe politie heeft zondagavond hulp verleend bij een ongeval op de Westerzeedijk. Een 71-jarige automobilist uit Kerkrade had daar bij het wegrijden uit een parkeerval geen voorrang verleend aan een passerende bromscooter. Een aanrijding was het gevolg waarbij de bestuurster van de bromscooter, een 17-jarige inwoonster van Harlingen, en haar passagier, een 19-jarige plaatsgenoot, letsel opliepen. Beiden werden voor onderzoek per ambulance naar het ziekenhuis in Sneek overgebracht.

Leeuwarden: boot in beslag genomenDe politie heeft zondagavond een boot die lag afgemeerd aan De Lits in beslag genomen. Kort daarvoor was daar een vechtpartij gemeld. Toen de politie ter plaatse kwam trof men daar een aantal wijkbewoners aan. Deze verklaarden dat de schipper van de boot door hen was aangesproken daar hij met veel te hoge snelheid door de wijk was gevaren. Volgens de bewoners was dit al vaker gebeurd en had de schipper bij de daarop volgende woordenwisseling een 68-jarige Leeuwarder bij de keel gegrepen. Deze deed aangifte van mishandeling. De schipper, een 38-jarige Leeuwarder, werd niet meer aangetroffen. Zijn boot werd in beslag genomen.

Leeuwarden: man van telefoon beroofdDe politie onderzoekt de beroving van een 19-jarige Leeuwarder, maandag om 01.45 uur op de Speelmanstraat. Deze werd daar door een hem onbekende man op een fiets om een vuurtje gevraagd. Nadat hij dat een vuurtje had gekregen, pakte de onbekende man de aansteker en de telefoon van het slachtoffer. Toen die zijn telefoon terug wilde pakken kreeg hij een klap tegen zijn hoofd. Daarna fietste de man hard weg. Het betrof een man van ca. 30 jaar oud met een getinte huidskleur, die een bruin/zwarte leren jas droeg.

Nijehaske; bedrijfsinbraakDe politie onderzoekt de inbraak in een bedrijf aan het Business Park. Daar werd in de nacht van zondag op maandag een raam geforceerd waarna een aantal computers werd weggenomen. Een 31-jarige inwoner van Sneek deed aangifte.

112Fryslan

})