Politieberichten Van: Zondag 31 December 2006 13:00 uur t/m Maandag 1 Januari 2007 13:00 uur

Politie houdt 40 verdachten aan tijdens jaarwisselingDe politie heeft oudejaarsnacht haar handen vol gehad aan een groot aantal incidenten in de provincie. Opvallend was het vele gebruik van zwaar, illegaal vuurwerk, zoals nitraat-, vlinder- en mortierbommen en lawinepijlen. Tientallen mensen raakten gewond door mishandeling of vuurwerk, een groot aantal vernielingen, ontelbare branden en brandjes door de hele regio en 40 aanhoudingen door de politie. Meer aanhoudingen zijn de komende dagen te verwachten.

Door de politie zijn tijdens de jaarwisseling circa 275 medewerkers ingezet om het “feest” in goede banen te geleiden. Daarbij had ze veelal met groepen jongeren te maken, die in meer of mindere mate onder invloed van alcohol of mogelijke andere middelen verkeerden. In Dokkum, Bakhuizen en Twijzel moest de politie zelfs gebruik maken van de wapenstok om jeugd te verwijderen om hulpdiensten het werk mogelijk te maken. Hieronder een overzicht van de meest opvallende incidenten.

Sexbierum: man zwaar gewond door vuurwerkEen man (leeftijd en woonplaats onbekend) is zondagmiddag op de Hottingabur zwaar gewond geraakt door vuurwerk. In de hand van het slachtoffer was een vlinderbom ontploft. De man werd met ernstig handletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Sneek: vuurwerk door brievenbusDe politie heeft zondagmiddag op de Monnikmolen vier jongens van 11, 11, 12, en 17 jaar uit Sneek aangehouden op verdenking van vernieling. De vier hadden vuurwerk door een brievenbus van een woning gegooid. Hierdoor ontstond schade aan de vloerbedekking en de gordijnen. Op aanwijzing van een getuige konden de jongens worden aangehouden. De vier zullen worden aangemeld bij het Haltbureau voor het ondergaan van een alternatieve straf.

Joure: coniferenhaag in brandDe politie heeft zondagavond de brandweer van Joure geassisteerd bij het blussen van een coniferenbrand bij een woning aan de Johan Willem Frisostraat. Toen de politie en brandweer ter plaatse kwamen waren enkele omstanders al bezig om met emmers water en een tuinslang de vlammen te bedwingen. De brandweer nam de bluswerkzaamheden over en het vuur was dan ook snel onder controle. De brand is vermoedelijk ontstaan door vuurwerk.

Wolvega: lawinepijlen in beslaggenomenDe politie heeft zondagavond vroeg op de Hoofdstraat een 17-jarige inwoner van Noordwolde aangehouden op verdenking van het bezit van illegaal vuurwerk. Agenten zagen de jongen fietsen met een tas vol grote vuurpijlen. Na controle bleek het te gaan om zogenaamde lawinepijlen. Het illegale vuurwerk werd in beslaggenomen en de jongeman kreeg een bekeuring.

Leeuwarden: brand in wijkgebouwDe politie stelt een onderzoek in naar de brandstichting in een wijkgebouw aan de Salomonszegel. Omstreeks 21:45 uur ontdekte één van de beheerders dat het gebouw in brand stond. Aan de achterzijde van het pand bleek brand te zijn gesticht. De brandweer kwam snel ter plaatse, maar kon niet voorkomen dat het wijkgebouw veel schade opliep. Drie omstanders werden uit voorzorg per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Ze hadden geprobeerd de brand te blussen en daarbij rook binnen gekregen.

Heerenveen: brand in winkelDe politie stelt een onderzoek in naar een brand in een winkel aan de Sieversstraat.  Zondagavond omstreeks 23.20 uur brak er door nog onbekende oorzaak brand uit. De brandweer was snel ter plaatse, maar kon niet voorkomen dat het pand verloren ging. De technische recherche van de politie Fryslân stelt een nader onderzoek in naar de oorzaak van de brand.

Zwagerbosch: man aangehouden  De politie heeft net voor de jaarwisseling een 37-jarige inwoner van Zwagerbosch aangehouden. De man had voor zijn woning een grote bult met afval in brand gestoken. Toen de brandweer de brand wilde blussen, in verband met gevaar voor de omgeving, werd de verdachte recalcitrant. Hierop werd besloten om hem aan te houden. De inwoner van Zwagerbosch werd overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor en een proces-verbaal mocht hij het bureau verlaten.

Drachten: man aangehouden na mishandelingDe politie heeft net na de jaarwisseling op de Valkstraat een 38-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van mishandeling. De man had een aantal vlinderbommen richting een 22-jarige plaatsgenoot gegooid. Die liep hierdoor verwondingen op aan arm en bil en moest zich onder doktersbehandeling stellen. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier is hij voor nader onderzoek ingesloten.

Twijzel: politie grijpt in bij blokkades doorgaande wegDe politie heeft oudejaarsnacht de brandweer vijf keer moeten assisteren bij het blussen van diverse branden en blokkades op de doorgaande weg van Quatrebras naar Buitenpost. Deze doorgaande weg is van groot belang voor de hulpdiensten. Jongeren hadden op diverse plaatsen branden gesticht en blokkades opgeworpen. De politie heeft behulp van de wapenstok de groep jongeren diverse keren verdreven.

Sneek: politie houdt twee mannen aan na vandalismeDe politie heeft oudejaarsnacht op de Gedempte Poortezijlen een 21-jarige inwoner van de gemeente Littenseradiel en 26-jarige inwoner van Sneek aangehouden op verdenking van vandalisme. Agenten zagen beide mannen lopen met een fietsenstandaard. De twee werden hierop aangesproken, waarna ze werden gevraagd om een geldig legitimatiebewijs te tonen. Toen de twee verdachten, ondanks meerdere verzoeken, bleven weigeren om een legitimatiebewijs te tonen werden ze aangehouden, overgebracht naar het politiebureau en ingesloten.

Drachten: man ernstig gewond door vuurwerkEen 35-jarige inwoner van Drachten is maandagochtend op de Overstesingel ernstig gewond door vuurwerk. De man bracht een zwaar stuk vuurwerk tot ontploffing. Hij had echter niet voldoende tijd om weg te komen en door de kracht van de explosie liep het slachtoffer ernstig hoofdletsel op. De man werd per ambulance overgebracht naar het UMCG in Groningen.

Leeuwarden: forse schade bij brand in binnenstad LeeuwardenEen felle brand heeft op nieuwjaarsnacht restaurant Kota Radja in de binnenstad van Leeuwarden verwoest. Omliggende panden aan het Groot Schavernek en de Nieuwestad liepen brand- en/of waterschade op. De schade loopt vermoedelijk in de miljoenen euro’s.

Miljoenen schade bij brand in binnenstad LeeuwardenBron: Gemeente Leeuwarden   (01-01-2007)

Een felle brand heeft op nieuwjaarsnacht restaurant Kota Radja in de binnenstad van Leeuwarden verwoest. Omliggende panden aan het Groot Schavernek en de Nieuwestad liepen brand- en/of waterschade op. De schade wordt geraamd op miljoenen euro’s. De brandweer ontving omstreeks half een de brandmelding. Door nog onbekende oorzaak is de bovenverdieping van het restaurant in brand geraakt. Toen de brandweer arriveerde sloegen de vlammen uit het pand en werden ook naastgelegen panden door het vuur – dat snel om zich heen sloeg – bedreigd. Politie en brandweer konden twee bewoners – die voor het vuur naar de achterzijde van het pand waren gevlucht – redden. Met zestig brandweerlieden werd vervolgens de vuurzee bestreden. Hierbij werd assistentie verleend door brandweerkorpsen uit Grou, Drachten, Menaldum, Sneek en Dokkum. Ondanks de inzet van acht autospuiten en twee hoogwerkers kon de brandweer niet voorkomen dat grote schade werd aangericht aan het naastgelegen restaurant El Toro en juwelierszaak Remarque aan de Nieuwestad. De bovenverdiepingen van twee achter de juwelierszaak en Kota Radja gelegen panden raakten eveneens in brand. Vanwege het uitbreidingsgevaar en de grote rookvorming werden uit voorzorg bewoners uit diverse panden en appartementen aan Groot Schavernek, Nieuwestad en Haniasteeg gehaald. Omstreeks vier uur kon het sein brandmeester worden gegeven. Een probleem vormde de gastoevoer waardoor het vuur in Kota Radja niet kon worden gedoofd. Gasleverancier Essent heeft omstreeks zes uur op nieuwjaarsmorgen de gasleidingen opgegraven en afgesloten. Tot het middaguur is de brandweer nog druk geweest met een aantal kleine vuurhaarden; die zijn direct na ontdekking telkens in korte tijd geblust. 

Het dak van het verwoeste restaurant is erg windgevoelig. Om gevaarlijke situaties te voorkomen is een deel van het dak maandagmiddag verwijderd. Bouwinspectie heeft opgeleverd dat er instortingsgevaar bestaat en dat de voorgevel instabiel is. Er vindt overleg met de verzekeringsmaatschappij plaats om te bewerkstelligen dat op korte termijn sloopwerkzaamheden plaats kunnen vinden. Voor de veiligheid zal een ruime afzetting worden geplaatst. Verkeer moet een omleidingsroute volgen om vanaf het Ruiterskwartier naar de Nieuwestad te kunnen rijden. 

Over de oorzaak is thans nog niet te zeggen; brandstichting lijkt echter niet aannemelijk. (Update geplaatst: 1 januari om 16.00 uur) Makkum: man gewond door zelfgemaakte rookbomEen 38-jarige inwoner van Makkum is net na de jaarwisseling gewond geraakt aan zijn hand. De man stak op De Jister een zelfgemaakte rookbom af. Er ging echter iets mis, waarna de bom ontplofte in zijn hand. Het slachtoffer werd met de ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Twee omstanders liepen lichte verwondingen op. Zij hebben zich onder doktersbehandeling moeten stellen.

Engwierum: politie houdt man aan na beledigingDe politie heeft nieuwjaarsochtend bij een vreugdevuur op de Butendykswei een 20-jarige inwoner van Burgum aangehouden. Agenten spraken de man aan op zijn vervelende gedrag. Net nadat hij de waarschuwing had gekregen beledigde hij één van de aanwezige agenten. Na een sprintje kon de verdachte worden aangehouden. Hij werd overgebracht  naar het politiebureau. Na verhoor en een proces-verbaal mocht de man het bureau verlaten.

Sneek: politie houdt man aan na mishandelingDe politie heeft maandagochtend omstreeks 02.15 uur op de Marktstraat een 20-jarige inwoner van Sneek aangehouden op verdenking van mishandeling. De Sneker had tijdens een opstootje een 18-jarige stadsgenoot geslagen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor en een proces-verbaal mocht hij het bureau verlaten.

Drachten: drie sloopwoningen uitgebrandDe politie stelt een onderzoek in naar de brandstichting in drie leegstaande woningen aan de Leeuwerikstraat. Een beveiligingsmedewerker zag maandagochtend omstreeks 03:30 uur dat een groepje jongeren een brandend voorwerp, vermoedelijk een molotovcocktail, bij één woning naar binnen gooide. De brandweer was snel ter plaatse, maar kon niet voorkomen dat de woning en de twee naastgelegen woningen veel schade opliepen.

Drachten: politie houdt man aan na zware mishandelingDe politie heeft maandagochtend in een horecagelegenheid aan de Noordkade een 17-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van zware mishandeling. De man had in de horecagelegenheid ruzie gekregen met een 21-jarige plaatsgenoot en daarbij met een glas geslagen. Het slachtoffer raakte gewond aan zijn gezicht en moest zich onder doktersbehandeling stellen. Op aanwijzing van het horecapersoneel kon de 17-jarige Drachtster door de politie worden aangehouden. Hij is overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Drachten: mannen aangehouden na vernielen boomDe politie heeft maandagochtend omstreeks 04:00 uur op de Stal twee 19-jarige inwoners van Drachten aangehouden op verdenking van het vernielen van een boom. Agenten hadden een melding gekregen dat iemand een boom probeerde om te zagen. Op de kruising van de Stal met de Hooizolder stond een groepje jongeren naast een zwaar beschadigde boom. In het gras naast de boom lag een groot kapmes. De eigenaar van het mes, een 19-jarige inwoner van Drachten, werd aangehouden voor het bezit van een verboden wapen en het vernielen van de boom. Op aanwijzing van een getuige kon ook nog andere 19-jarige man uit Drachten worden aangehouden. Ook hij had met het kapmes de boom vernield. Beide mannen werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: politie houdt man op heterdaad aan na vernielingDe politie heeft maandagochtend op het Ruiterskwartier een 18-jarige inwoner van Leeuwarden op heterdaad aangehouden op verdenking van vernieling van een ruit. Een agent zag dat de Leeuwarder een ruit vernielde van een horecagelegenheid. De man werd aangehouden en ingesloten op het politiebureau. Namens het horecabedrijf deed een 33-jarige inwoner van Leeuwarden aangifte.

Leeuwarden: man aangehouden na mishandelingDe politie heeft maandagochtend in een horecagelegenheid aan het Ruiterskwartier een 19-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling. De man had een personeelslid beledigd en geslagen. Hierop werd hij aangehouden door de politie en voor nader onderzoek ingesloten.  Wolvega: politie houdt man aan na vernielingDe politie heeft maandagochtend op de Drafsportlaan een 21-jarige inwoner van Wolvega aangehouden op verdenking van vernieling van een ruit. Een beveiligingsmedewerker hield de verdachte staande en waarschuwde de politie. De man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. 

Dokkum: politie houdt twee jongens aan na mishandelingDe politie heeft maandagochtend op de Harddraversdijk twee 15-jarige inwoners van Dokkum aangehouden op verdenking van mishandeling. De twee jongens waren betrokken bij een opstootje en deelden daarbij rake klappen uit. Nadat de Dokkumers werden aangehouden bleef een groep van zo’n 40 man zich vervelend en provocerend gedragen. De politie vorderde de groep om zich te verwijderen van de Harddraversdijk. Toen hier geen gehoor aan werd gegeven werd er een charge uitgevoerd. Daarbij werd de groep in diverse richtingen verspreid, waarna de rust wederkeerde. De twee verdachten werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Bakhuizen: politie voert charge uitDe politie heeft maandagochtend in de dorpskern van Bakhuizen een charge moeten uitvoeren. Dronken jongeren maakten de opruimwerkzaamheden door gemeente onmogelijk. Ondanks diverse verzoeken om te vertrekken bleef de groep hangen. Agenten voerden daarna met de wapenstok een charge uit om zo de groep weg te krijgen. Tijdens de schermutselingen die hierop volgden werd een 24-jarige inwoner van Bakhuizen aangehouden. Een andere verdachte trapte een agent, die daarbij gewond raakte. De identiteit van deze man is bekend. Hij zal één dezer dagen voor nader onderzoek worden aangehouden.

112Fryslan