Politieberichten Van Woensdag 6 December 07.00 uur t/m Donderdag 7 December 07.00 uur

Joure: drie verdachten leggen gedeeltelijke bekentenis af in verband met brandstichtingen De drie mannen uit Joure die zijn aangehouden op verdenking van brandstichtingen in Joure hebben een gedeeltelijke bekentenis afgelegd. Eén verdachte heeft bekend dat hij bij één brand betrokken is geweest. De andere twee verdachten hebben bekend dat ze verantwoordelijk zijn voor een groot deel van de brandstichtingen.  Het onderzoek is op dit moment in een fase dat het vrijwel zeker is dat er meerdere personen betrokken zijn geweest bij de brandstichtingen. De politie hoopt op korte termijn meer aanhoudingen te kunnen verrichten.

De 18-jarige verdachte werd afgelopen vrijdag door de rechter-commissaris in bewaring gesteld. De twee andere verdachten, een 20-jarige en 23-jarige inwoner van Joure, worden donderdag geleid voor de rechter-commissaris.

Zie ook de politieberichten van woensdag 6 december. Sint Nicolaasga: politie lost aantal diefstallen en inbraken en pogingen daartoe opDe politie heeft met de aanhouding van een 25-jarige inwoner van Sint Nicolaasga een aantal diefstallen en inbraken en pogingen daartoe opgelost. Op vrijdag 24 november werd een bewoner van een pand aan de Kerkstraat in Sint Nicolaasga wakker omdat iemand probeerde binnen te komen via de voordeur. Een getuige zag twee mannen wegrennen. Op aanwijzing van getuigen kon de politie deze twee verdachten, een 25-jarige inwoner van Sint Nicolaasga en een 23-jarige inwoner van de gemeente Lemsterland, korte tijd later in het dorp achterhalen en aanhouden. De 25-jarige inwoner van Sint Nicolaasga bekende dat hij diezelfde nacht een fiets had gestolen en een rugtas uit een auto had weggenomen. Op het politiebureau bleek na onderzoek dat de verdachte uit Sint Nicolaasga in de maand november meerdere diefstallen en inbraken en pogingen daartoe had gepleegd. Zo stal hij onder andere uit een sportkantine in Delfstrahuizen een schotelontvanger en in Oosterzee-Buren nam hij uit een auto twee geldkistjes, met daarin enkele honderden euro’s, mee. Ook probeerde de man in Heerenveen in vier auto’s in te breken. Alle pogingen mislukten, maar er ontstond wel schade aan de auto’s. Diezelfde dag nam hij uit een schuur in Heerenveen een fiets mee. In totaal heeft de man 12 zaken bekend.

De 25-jarige verdachte werd donderdag 30 november door de rechter-commissaris in bewaring gesteld.

Zie ook de politieberichten van vrijdag 24 november.

Boksum: inbraak in bedrijfDe politie stelt een nader onderzoek in naar een inbraak in een bedrijf aan de Blessumerpaed. In de nacht van dinsdag op woensdag kwam men binnen na het forceren van een deur. Uit het pand werden een navigatiesysteem, flatscreen en een webcam weggenomen. Namens het bedrijf deed een 49-jarige inwoner van Boksum aangifte.

Leeuwarden: man en vrouw aangehouden na verhinderen kappen boomDe politie heeft woensdagochtend in de Stienserstraat een 54-jarige man en een 49-jarige vrouw uit Leeuwarden aangehouden. De twee probeerden de kap van een boom te verhinderen. Omdat de eigenaar beschikte over een kapvergunning vroegen de agenten aan de twee om zich te verwijderen van het erf en bij de boom. Toen ze bleven weigeren werden ze aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar is proces-verbaal opgemaakt.

Heerenveen: hennepkwekerij opgeroldDe politie heeft woensdagochtend in een woning aan de Taconishof een hennepkwekerij opgerold. Na een tip besloten de agenten om een nader onderzoek in te stellen. In een slaapkamer van de woning troffen ze een kwekerij met 41 planten aan. De planten en de apparatuur zijn in beslaggenomen en vernietigd. De 48-jarige bewoner was tijdens de inval niet aanwezig. Hij is uitgenodigd voor een gesprek op het politiebureau.

Drachten: politie onderzoekt diefstal 45-kilometer autoDe politie stelt een onderzoek in naar de diefstal van een 45-kilometer auto. Agenten kregen woensdagochtend omstreeks 06.45 uur een melding dat er een 45-kilometer auto in de sloot nabij de Fahrenheitlaan lag. Omdat het onbekend was of er iemand in het voertuig zat werden de duikers van de brandweer ingeschakeld. De duikers doorzochten de sloot over enkele tientallen meters maar zonder resultaat. Toen de auto op het droge stond bleek dat men had geprobeerd om de bekleding in brand te steken. Omdat op het voertuig geen kentekenplaat meer zat kon de eigenaar niet direct worden achterhaald. Diezelfde ochtend meldde zich op het politiebureau een 50-jarige inwoner van Drachten. De man wilde aangifte doen van diefstal van zijn 45-kilometer auto. Na onderzoek bleek het te gaan om het voertuig dat ’s ochtends in de sloot nabij de Fahrenheitlaan werd aangetroffen.

Leeuwarden: politie onderzoekt insluiping in horecagelegenheidDe politie stelt een onderzoek in naar een insluiping in een horecagelegenheid aan de Tuinen. Woensdagochtend vroeg werd de 33-jarige bewoonster wakker van gestommel beneden in de horecagelegenheid. De vrouw ging op onderzoek uit en zag nog net dat twee personen de gelegenheid via voordeur verlieten. Als snel kwam ze tot de ontdekking dat uit de kassa een bedrag van enkele honderden euro’s was weggenomen. De 33-jarige bewoonster deed aangifte.

Leeuwarden: politie houdt verdachten aan voor vernielingDe politie heeft twee jongens van 18 jaar uit Leeuwarden en Jelsum aangehouden op verdenking van vernieling. De politie kreeg zaterdagnacht een melding dat jongens op twee scooters geparkeerde auto’s op de Marie Louisestraat hadden vernield. De politie ontdekte op Achter de Hoven de twee scooters. Eén van de scooters werd klemgereden en de 17-jarige bestuurder werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. De andere scooter wist te ontkomen. Na onderzoek kon de politie zondagochtend twee jongens van 18 jaar uit Leeuwarden en Jelsum aanhouden. Zij bleken ook betrokken te zijn geweest bij de vernielingen van autospiegels in de Marie Louisestraat. Na verhoor en een proces-verbaal mochten de twee het politiebureau verlaten.

BRON: www.politie.nl/friesland (Persberichten)

112Fryslan