Fryslân, 06-11-2008 • Politieberichten van woensdag 5 november 07.00 uur t/m donderdag 6 november 07.00 uur.

Vegelinsoord: bedreiging van vrouw in Opsporing Verzocht
De politie roept aanstaande dinsdag in het opsporingsprogramma Opsporing Verzocht getuigen op, die kunnen bijdragen aan de oplossing van de ernstige bedreiging van een vrouw in Vegelinsoord op 6 oktober. Bij de bedreiging raakte de vrouw gewond. De uitzending van Opsporing Verzocht start op dinsdag 11 november om 21.50 uur tot 22.25 uur op Nederland 1.
Het slachtoffer, een 37-jarige vrouw uit Joure, vertrekt op maandagochtend 6 oktober rond 06.20 uur op de fiets naar haar werk. Op de Vegelinsweg wordt zij ingehaald door een kleine rode auto en deze auto stopt voor haar. In deze auto zitten twee mannen. Op het moment dat zij de auto nadert, stapt er een man uit, die haar dwingt van de fiets te stappen. Onder bedreiging van een mes, gericht op haar hoofd en borst, moet ze haar jas uit doen. De vrouw loopt tijdens de bedreiging enkele snijwonden op. Na een korte tijd nadert er vanuit de richting Vegelinsoord een auto. De man met het mes ziet dit en duwt het slachtoffer in de richting de sloot, waar zij ook in valt. Vervolgens gaat hij er in zijn auto vandoor. Het slachtoffer kan van de man die haar aanviel het volgende signalement geven: een licht getinte man tussen de 30 en 50 jaar, circa 1.75 m lang, normaal postuur, donkere ogen en kort, donker golvend haar dat achterover is gekamd. Hij droeg een donkerkleurig bomberjack. Het signalement van de andere man in de auto is niet bekend. De politie wil graag in contact komen met getuigen of ieder ander die beschikt over informatie die kan bijdragen aan de oplossing van deze zaak. Dat kan via telefoonnummer 0900 8844. Is dat onmogelijk, bijvoorbeeld omdat u de dader kent en de dader u, bel dan met Meld Misdaad Anoniem, telefoonnummer 0800 – 7000.

Heeg: diefstal buitenboordmotor
De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de diefstal van een buitenboordmotor. De motor werd tussen maandagmiddag en dinsdagmiddag gestolen vanaf een bootje in de Gouden Boayum. Het betreft een grijze 11,11 kW Honda, type 15A. De 53-jarige eigenaar uit Heeg deed aangifte.

Franeker: diefstal vanaf bedrijfsterrein
De politie onderzoekt een diefstal in de nacht van dinsdag op woensdag vanaf het afgesloten terrein van een bedrijf aan de Kelvinstraat. Men kwam op het terrein na het openknippen van het toegangshek. Vanaf het terrein werd een aanhangwagen met 500 houten latten van 5,1 meter weggenomen. De aanhangwagen is een tandemasser van het merk Spijkstaal, kenteken WN-30-57. Een 37-jarige man uit IJlst deed aangifte.

Bolsward: rijden onder invloed verdovend middel
De politie heeft woensdagnacht proces-verbaal ter zake verdenking van het rijden onder invloed van een verdovend middel opgemaakt tegen een 24-jarige automobilist uit Sneek. De man werd gecontroleerd op de Eekwerdlaan, terwijl hij al rijdende een joint rookte. Ook werden nog twee zakjes wiet bij hem aangetroffen. Er is een bloedproef van hem afgenomen en hij kreeg een rijverbod.

Stiens: aanhouding na vernieling
De politie heeft donderdagochtend een 37-jarige man uit Stiens aangehouden op verdenking van vernieling. Rond 02.00 uur werd van een woning aan de Dr. G. A. Wumkesstrjitte een ruit vernield. Op aanwijzing van getuigen werd de verdachte in zijn woning aangehouden. Hij is voor nader onderzoek ingesloten. Wat de aanleiding tot de vernieling is, is nog niet bekend.

Drachten: vernieling en inbraak, vier verdachten aangehouden
De politie heeft woensdagnacht haar handen vol gehad aan een uit de hand gelopen burenconflict. Rond 01.20 uur werd een burenruzie in de Meerkoetstraat gemeld. Een 34-jarige bewoner ondervond geluidsoverlast van zijn 36-jarige buurman en diens bezoek. Dit had geleid tot een schermutseling tussen beide buren, waarbij een ruitje van de voordeur van de woning van de 36-jarige was gesneuveld. Nadat de rust was teruggekeerd werd de 34-jarige man als verdachte gehoord. Enkele minuten na het vertrek van de politieagenten zagen getuigen dat de 36-jarige en zijn bezoek opnieuw geluidsoverlast veroorzaakten. Wederom ontstond een woordenwisseling tussen beide buurlieden, dat er uiteindelijk toe leidde dat de 34-jarige het tuinhek van de buurman vernielde en diens woning inliep. Daarop heeft de politie de 34-jarige meegenomen naar het bureau om verdere escalatie te voorkomen. Na verhoor werd hij weer in vrijheid gesteld. Bij terugkomst bleek dat er was ingebroken in de woning van de 34-jarige. Ook waren enkele flesjes bier en Red Bull gestolen. Op aanwijzing van getuigen werden de buurman en diens bezoek, een 17- en een 20-jarige man uit Drachten, aangehouden. Deze drie zijn voor nader onderzoek ingesloten.

Harlingen: woninginbraak
De politie heeft donderdagochtend een inbraak in een woning aan de Barkstraat onderzocht. Men kwam ’s nachts binnen na het vernielen van een ruit van de achterdeur. Uit de woning werden gelegenheidsmunten en geld gestolen. Mogelijk is er meer weg. De bewoonster deed aangifte. De politie zal vandaag, donderdag, een buurtonderzoek uitvoeren.

Leeuwarden: auto met geweld gestolen
De politie heeft woensdagmiddag een onderzoek ingesteld naar de diefstal van de auto van een 20-jarige man uit Leeuwarden. Rond 13.45 uur stopte hij met zijn blauwe Honda Civic op de Leendert Sinnemastraat, waarna een busje vlak bij hem stopte. Twee mannen stapten uit het busje en liepen naar hem toe. Een van hen trok de Leeuwarder hardhandig uit de auto en fouilleerde hem. Vermoedelijk was men op zoek naar het kentekenbewijs van de auto maar die had hij niet bij zich. Daarop stapte de man die hem had gefouilleerd in de Honda en reed er mee weg. De andere man vertrok met het busje. Mogelijk ligt er een zakelijk conflict ten grondslag aan deze diefstal. De politie is op zoek naar de verdachten

112Fryslan