Politieberichten Van: Woensdag 3 Januari 07.00 uur t/m Donderdag 4 Januari 07.00 uur

Leeuwarden: onderzoek brand Kota Radja afgerondDe politie heeft het onderzoek naar de oorzaak van de brand bij Kota Radja afgerond. Het restaurant ging door de brand geheel verloren en omliggende panden aan het Groot Schavernek en de Nieuwestad liepen brand- en/of waterschade op. Na technisch en tactisch onderzoek is vast komen te staan dat er geen sprake is van een strafbaar feit. De oorzaak van de brand is van technische aard. Er dus geen sprake van brandstichting, ook niet door vuurpijlen of kaarsen.

Zie ook de politieberichten van de jaarwisseling.

Sneek: politie zoekt getuigen van vernielingenDe politie zoekt getuigen van vernielingen bij een school aan de Griend. Tussen vrijdagmiddag 29 december en maandagmiddag 1 januari werden er diverse vernielingen gepleegd. Zo werden bij de sporthal van de school de fietsenrekken uit de grond getrokken, dubbel gevouwen en aan de ring van het basketbalbord op het schoolplein gehangen. Van het noodgebouw van de school werden vijf regenpijpen vernield, twee houten hekken bij de toegangsdeuren afgebroken, de  rolluiken vernield en een slot volgespoten. Ook werd er een gat in de wand van het noodgebouw geslagen. Namens de school deed een 56-jarige inwoner van Itens aangifte. De politie komt graag in contact met getuigen van deze vernielingen. Zij kunnen zich melden bij de politie via 0900 – 8844.

Leeuwarden: man na bedreiging aangehoudenDe politie heeft woensdagochtend op het Stationsplein een 19-jarige inwoner van Groningen aangehouden op verdenking van bedreiging. De man had in de trein van Zwolle naar Leeuwarden een bekeuring gekregen van een conducteur omdat hij geen geldig vervoersbewijs had. Eenmaal in Leeuwarden aangekomen moest de verdachte uit de trein en het station verlaten. De Groninger stelde zich zeer agressief op tegenover de conducteur en begon hem te bedreigen. Dit resulteerde uiteindelijk in een worsteling tussen de man en conducteur. De politie was inmiddels gewaarschuwd en de verdachte werd aangehouden. Hij is voor nader onderzoek ingesloten.

Drachten: man aangehouden na vernieling autoDe politie heeft woensdagochtend in een woning aan de Uilevlecht een 44-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van vernieling van een auto. Agenten kregen een melding dat er op de Michaelsberg een auto van een 56-jarige inwoner van Drachten was besmeurd met verf. Na onderzoek kwam naar voren dat een 44-jarige inwoner van Drachten mogelijk hiervoor verantwoordelijk was. De verdachte werd in een woning aan de Uilevlecht aangehouden. Hij had nog verf op zijn vingers zitten. De technische recherche stelt een onderzoek in om te achterhalen of het om dezelfde verf gaat waarmee de auto werd besmeurd. De Drachtster is ingesloten.

Leeuwarden: rijden onder invloedDe politie heeft woensdagochtend op de Carolinenburg een 53-jarige automobilist uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed. Agenten gaven de bestuurder een stopteken, waarna hij werd gecontroleerd. De Leeuwarder blies een F en werd daarom overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Hier blies hij 755 ug/l. Naast een rijverbod van negen uur en een proces-verbaal werd ook het rijbewijs ingevorderd.

Dokkum: fietser gewond na aanrijdingDe politie heeft woensdagochtend hulp verleend bij een ongeval op de Holwerderweg, waarbij een 72-jarige fietser uit Dokkum gewond raakte. De man stak de Holwerderweg over en zag daarbij vermoedelijk een bestelbus over het hoofd. De 27-jarige bestuurder uit Dokkum kon de fietser niet meer ontwijken en een aanrijding was het gevolg. Het slachtoffer werd met hoofdletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum.

Franeker: jongen gereanimeerdDe politie heeft woensdagmiddag hulp verleend bij de reanimatie van een 14-jarige inwoner van Franeker in de P.F. Catsstraat. Een buurtbewoner vond de jongen in een steeg achter  P.F. Catsstraat. Het slachtoffer lag op de grond en ademde niet meer. De jongen werd door een omstander en later het ambulancepersoneel succesvol gereanimeerd en daarna met spoed per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Omdat niet duidelijk is wat er nu precies is gebeurd stelt de politie een nader onderzoek in.   Leeuwarden: winkeldief na achtervolging aangehoudenDe politie heeft woensdagavond op de Snekertrekweg een 52-jarige inwoner van Leeuwarden op heterdaad aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. De man had bij een winkel aan de Snekertrekweg een fles sterke drank weggenomen, zonder daarvoor te betalen. Na de diefstal ging de Leeuwarder er op de fiets vandoor. Een agent wist hem in te halen en kom hem uiteindelijk tot stoppen dwingen. De verdachte probeerde nogmaals weg te komen, maar hij werd door de agent gevloerd. Hierna werd de Leeuwarder aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier is hij voor nader onderzoek ingesloten.

Heerenveen: politie houdt jonge autodieven aanDe politie heeft woensdagavond twee 14-jarige inwoners van Heerenveen aangehouden op verdenking van diefstal van een personenauto. Tijdens een voetsurveillance door het centrum zagen agenten dat iemand in de steeg van het Bassin een auto probeerde te starten. Toen dit na een aantal pogingen niet lukte liepen de agenten richting de auto. De twee inzittenden stapten uit en gingen er gelijk vandoor. Na een zoekslag door het centrum konden de twee worden aangehouden. Na onderzoek van de auto bleek namelijk dat ze hem hadden opengebroken en getracht mee te nemen. Beide jongens werden overgebracht naar het politiebureau, waarna de ouders werden ingelicht. De verdachten zijn voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: jongen aangehouden na veroorzaken ongeval en rijden zonder rijbewijsDe politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag in de Perenstraat een 17-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van het rijden zonder rijbewijs, het veroorzaken van een ongeval en het rijden onder invloed. De jongen had na een avondje stappen de auto van zijn moeder meegenomen zonder daarvoor toestemming te vragen. Na een rondje door de stad maakte hij op de Lodewijkstraat een inschattingsfout bij een inhaalmanoeuvre. Hij raakte de auto van een 27-jarige inwoner van Leeuwarden en ging er vervolgens vandoor. De gedupeerde automobilist zette de achtervolging in. In de Knoopstraat ging het wederom mis. De 17-jarige bestuurder verloor de macht over het stuur, begon te slingeren, reed gedeeltelijk door de middenberm en reed vervolgens over de verhoging tussen de Drachtsterweg en het fietspad. Uiteindelijk kwam de jongen met de auto tot stilstand tegen een verkeersbord. Hij stapte uit en zette het gelijk op een lopen. De 27-jarige Leeuwarder ging achter de jongen aan en waarschuwde ondertussen de politie. In de Perenstraat kon de verdachte uiteindelijk worden achterhaald. Hier is hij door de politie aangehouden. De jonge bestuurder werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Hij blies 700 ug/l. Naast een rijverbod van 10 uur kreeg de jongen ook een proces-verbaal. Hierna is hij door de agenten naar huis gebracht en overgedragen aan zijn ouders.

Leeuwarden: vrouw aangehouden na valse 112-meldingDe politie heeft donderdagochtend vroeg in een woning aan de Lieuwenburg een 42-jarige inwoonster van Leeuwarden aangehouden op verdenking van het doen van een valse 112-melding. De vrouw had gebeld met 112 en om een ambulance gevraagd omdat ze verwondingen aan haar handen zou hebben. Toen de ambulance bij de vrouw door de straat reed belde ze weer om te melden dat medische zorg niet meer nodig was. De politie was inmiddels ook gearriveerd en de vrouw werd aangehouden voor het doen van een valse 112-melding. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en ingesloten.

Heeg: politie onderzoekt brandstichting in autoDe politie stelt een onderzoek in naar brandstichting in een auto. Donderdagochtend vroeg omstreeks 03.30 uur kreeg de politie een melding dat er op De Draei, tegen een gevel van een woning, een auto in brand stond. Toen de agenten ter plaatse kwamen was de brandweer al druk bezig met de bluswerkzaamheden. De brandende auto stond met de achterzijde tegen een woning. Door de brand liepen zowel de auto als de gevel van de woning veel schade op. De auto is vermoedelijk van diefstal afkomstig en in brand gestoken. De technische recherche van de politie Fryslân stelt een nader onderzoek in.

 

112Fryslan