Fryslân, 31-07-2008 • Politieberichten van woensdag 30 juli 07.00 uur t/m donderdag 31 juli 07.00 uur

Buitenpost: aanrijding fietser De politie heeft woensdagochtend geassisteerd bij een ongeval op de Kuipersweg tussen een 24-jarige automobilist uit Buitenpost en een 56-jarige fietser uit Augustinusga. De automobilist wilde zijn mobiele telefoon, die op de passagiersstoel lag, pakken. Toen hij zijn blik weer op de weg richtte kon hij niet meer remmen voor de fietser voor hem, waarbij een aanrijding het gevolg was. De fietser is met letsel aan zijn hoofd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Franeker: inbraak schoolDe politie heeft een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een school aan de IJsbaanweg  tussen dinsdagochtend en woensdagmiddag. Men heeft zich toegang verschaft door middel van het forceren van een raam.Uit het pand zijn een drietal beamers en een computer meegenomen. Een 32-jarige man uit Franeker deed aangifte.

Buitenpost: mishandeling met knuppel De politie onderzoekt de mishandeling van een 20-jarige man uit Buitenpost. In de nacht van dinsdag op woensdag liet deze man zijn hond uit op de Oude Dijk toen hij daar door een tweetal nog onbekende mannen werd aangevallen. Daarbij werd een knuppel als wapen gebruikt. De toedracht van de mishandeling is nog niet bekend. Het slachtoffer heeft inmiddels aangifte gedaan.

Offingawier: motorrijder ernstig gewond door ontbreken beschermende kleding De politie heeft woensdagochtend een aanrijding afgehandeld tussen een 21-jarige automobilist uit Goenga en een 35-jarige motorrijder (woonplaats onbekend). Op de Fiifgeawei wilde de automobilist afslaan richting een erf toen hij op het midden van de weg een motorrijder in zijn linkerzijruit zag naderen. Hij wilde nog remmen maar dit was te laat en de man kwam ten val en rolde over het wegdek. De motorrijder droeg enkel alleen luchtige kleding in de vorm van een t-shirt, korte broek en sandalen waardoor hij ernstig letsel aan zijn rechterbeen opliep. Zijn verwondingen hadden waarschijnlijk voorkomen kunnen worden als hij beschermende kleding had gedragen. Vanwege de ernst van het letsel is de 35-jarige man na bezoek aan het ziekenhuis in Sneek per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. De politie wijst daarom iedere motorrijder nogmaals op het belang van het dragen van beschermende kleding.

Schiermonnikoog: ongeval met dodelijke afloopWoensdagochtend is een 9-jarig meisje uit Doezum om het leven gekomen bij een ongeval op de Heereweg. Het meisje kwam met haar fiets op de rijbaan, juist toen een bus, bestuurd door een 44-jarige man uit Schiermonnikoog, passeerde. Een aanrijding was het gevolg. Het meisje was vrijwel zeker op slag dood. Door de politie is een onderzoek ingesteld naar de toedracht.

Dokkum: professionele winkeldiefstalDe politie heeft woensdagmiddag een 20-jarige vrouw uit Venlo aangehouden op verdenking van diefstal. De vrouw werd in een winkel aan de Grote Breedstraat door medewerkers betrapt. Ze had, samen met een man die wist te ontkomen, voor ruim 600 euro aan cosmetica in een voor winkeldiefstal geprepareerde tas gestopt. De vrouw is voor nader onderzoek overgebracht naar het bureau. De man, die wist te ontkomen, is circa 20 tot 25 jaar, Aziatisch uiterlijk, rond gezicht, kort stekelhaar en een normaal postuur. De verdachte bleek niet rechtmatig in Nederland te zijn. Na afhandeling van de diefstal zal ze overgedragen worden aan de vreemdelingenpolitie.

Joure: inbraak bedrijf De politie heeft woensdagavond een onderzoek in gesteld in een bedrijf aan de Marconiweg. Rond 20.20 uur ging het alarm af. Toen de politie enkele minuten later ter plaatse kwam bleek het om een inbraak te gaan en waren de daders al gevlogen. Vermoedelijk heeft men met een auto de toegangsdeur geforceerd, waarna het kantoor is doorzocht. Er is een klein geldbedrag en mogelijk enkele kentekenbewijzen gestolen.

Nij Beets: eenzijdig ongeval met letsel De politie heeft woensdagavond een onderzoek ingesteld naar een eenzijdig ongeval met een bromfiets op de Doarpsstrjitte. Een 35-jarige man uit Akkrum raakte vermoedelijk de betonnen rand van de berm en kwam hard ten val. Met letsel aan nek, armen en benen is hij overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. Omdat werd vermoed dat hij onder invloed van alcohol verkeerde, is van hem een bloedproef afgenomen.

Leeuwarden: bedreiging met mesDe politie heeft woensdagavond een 29-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van bedreiging. De verdachte had in zijn woning in de Sierdswielstraat ruzie gehad. Omwonenden waren op het kabaal afgekomen. Toen zij de trap naar de woning van de verdachte op wilden, kwam hij naar beneden met een mes en bedreigde hen. Daarna liep de verdachte weg. Toen de politie ter plaatse was, kwam de verdachte juist aanlopen. Hij is aangehouden en ingesloten voor nader onderzoek.

Formerum: drugsdealer aangehoudenDe politie heeft woensdagavond op aanwijzen van getuigen een 24-jarige man uit Utrecht aangehouden op verdenking van het bezit en/of dealen van verdovende middelen. Beveiligers van een horecabedrijf hadden de verdachte meegenomen en droegen hem over aan de politie. Hij bleek nog in het bezit van zes zakjes hasj, een groot aantal pillen en enkele wikkels, mogelijk met speed. De verdachte is voor nader onderzoek ingesloten.

Dokkum: insluiper overlopenDe politie stelt een onderzoek in naar een insluiping in een woning aan het Peerdepadsje in de nacht van woensdag op donderdag. De bewoner, een 82-jarige man, werd wakker en zag een schim langs zijn bed lopen. vervolgens verdween de schim via een raam. Via dat raam was hij vermoedelijk ook binnenkomen. Door de politie werd direct een onderzoek in de omgeving ingesteld. Er werd helaas niemand meer aan getroffen. Bij controle bleken er een groot aantal goederen, waaronder een gsm, een fotocamera, digitale ontvanger en een ketting waren verdwenen. De ketting was zeer opvallend en van bijzondere emotionele waarde voor de bewoner. Het  is een gevlochten gouden kettinkje met daaraan een hartje. In het hartje zat een fotootje van de overleden zoon van de aangever. De ketting was eigendom geweest van de inmiddels ook overleden echtgenote.

Franeker: verloop PC-dagDe politie heeft woensdag met een groot aantal mensen de PC-dag en –nacht begeleid. De dag verliep uitstekend: zeer veel mensen, mooi weer, een goede sfeer en weinig incidenten. In de avond en nacht waren er helaas enkele flinke mishandelingen. In een aantal gevallen heeft de politie met haar aanwezigheid of door snel ingrijpen vechtpartijen kunnen voorkomen of in de kiem kunnen smoren. In een paar gevallen, waar meerdere aanhoudingen uit volgden, ging het toch mis. Ook werd een alcoholcontrole gehouden, waarbij drie bestuurders zoveel gedronken hadden, dat zij hun rijbewijs moesten inleveren.

Geweld Rond 02.00 uur werd op de Vijverstraat een 19-jarige jongeman uit Wijnaldum aangehouden. Twee beveiligers zagen dat de man verwikkeld was in een vechtpartij met een ander. De beveiligers kwamen tussenbeide. Daarbij sloeg de verdachte één van hen. De verdachte werd ter plaatse aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten. Rond dezelfde tijd vond een zware mishandeling plaats op de Voorstraat. Getuigen zagen dat drie mannen een 35-jarige Harlinger, die op de grond lag, sloegen en schopten. Het slachtoffer liep meerdere hoofdwonden op. De drie daders waren weggelopen richting Ockingahiem. Aan de hand van het signalement achterhaalden de politiemensen de verdachten op het Noord. Het betrof een 23- en een 22-jarige man uit Achlum en een 21-jarige Harlinger. Ze zijn aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten. Bij de aanhouding verzette de Harlinger verdachte zich hevig. Hij wordt daarom ook verdacht van “wederspannigheid”. Bij het Westerbolwerk werd een 23-jarige man uit Leeuwarden door een drietal geslagen en geschopt. Hij is met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. De daders waren al gevlogen. De politie houdt rekening met de mogelijkheid dat dit dezelfde daders zijn als de verdachten bij de voorgaande mishandeling. Een 25-jarige Franeker werd aangehouden omdat hij het nodig vond een politieman op de Voorstraat in zijn nek te spugen.

Rijbewijzen ingevorderd Een 47-jarige vrouw uit Tzum werd met haar snorfiets gecontroleerd op de Tzummerweg. Ze blies 715 ug/l. Ze was niet in het bezit van een rijbewijs. Eveneens op de Tzummerweg werd een 44-jarige automobilist uit Heerenveen gecontroleerd. Hij blies 730 ug/l. De derde was een 21-jarige beginnend bestuurder uit Leeuwarden. Hij reed met zijn personenauto over de Harlingerweg. Aan het bureau blies hij 465 ug/l. Naast de invordering van het rijbewijs (voor zover men dat had), kregen de bestuurders een rijverbod en wordt proces-verbaal opgemaakt. 

112Fryslan

})