Fryslân, 03-08-2006 • hieronder de politieberichten van woensdag 2/8 07.00 uur t/m donderdag 3/8 07.00 uur.

Drachten: politie pakt daders van overval in woning
De politie heeft woensdagavond laat in Drachten een 28-jarige inwoner van Joure, een 19-jarige inwoonster van Drachten, 22-jarige inwoonster van Kootstertille en een 28-jarige inwoonster van Drachten aangehouden op verdenking van een overval op een woning op de Dwarswyk.

Omstreeks 21.50 uur werd op de Dwarswyk bij een woning van een 30-jarige inwoner van Drachten aangebeld. De man deed zijn voordeur open en hij werd meteen door een voor hem onbekende man naar binnen geduwd. Onder dwang moest de Drachtster zijn horloge en wat geld afstaan. Op een gegeven moment zag het slachtoffer de kans om te vluchten. Een voorbijganger zag de verdachte wegrennen naar een auto. Hij noteerde het kenteken en belde de politie. Na een korte zoekslag werd de auto elders in Drachten aangetroffen. Hier zijn de vier verdachten aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Ze zijn voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: man aangehouden voor vernieling
De politie heeft donderdagochtend vroeg in een eetgelegenheid aan de Nieuwestad een 27-jarige inwoner van Wytgaard aangehouden op verdenking van vernieling. De man had een stoel vernield en hij wilde de schade niet vergoeden. Ondanks diverse bemiddelingspogingen van de politie bleef de man weigeren om de door hem veroorzaakte schade te betalen. Hierop werd de verdacht aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier is hij voor nader onderzoek ingesloten. Een 37-jarige inwoner van Leeuwarden deed namens de eetgelegenheid aangifte.

Franeker: politie tevreden over het verloop van de PC
De politie is tevreden over het verloop van de PC.  Overdag was het gezellig in de stad en er deden zich geen wanordelijkheden voor. ’s Avonds is er door de politie, evenals voorgaande jaren, gecontroleerd op het rijden onder invloed. In totaal zijn 450 automobilisten gecontroleerd. Drie van hen hadden te veel gedronken. Dit betreft een 49-jarige automobilist uit Nunspeet – rijverbod van zes uur – , een 22-jarige automobilist Achlum – rijverbod van 2 uur – en een 41-jarige automobilist uit Minnertsga – rijverbod van 2 uur -. In de stad werden onder andere 22 bekeuringen uitgeschreven voor wildplassen, drie voor belediging en twee voor baldadigheid. Later op de avond ontstond een vechtpartij waarbij zes personen waren betrokken. Toen een grotere groep zich hiermee wou bemoeien greep de politie in. Nadat een politiehond eventjes dreigend werd ingezet, keerde de rust weer.

Leeuwarden: inbraak in woning
De politie doet onderzoek naar een woninginbraak aan de Jan Jelles Hofleane. Tussen dinsdagavond en woensdagavond is men via een raampje dat op een kier stond het huis binnengekomen. Er zijn sieraden en een tv weggenomen. De 66-jarige bewoner heeft aangifte gedaan bij de politie.

Hommerts: aanrijding met letsel
De politie heeft geassisteerd bij een aanrijding op de Jeltewei op woensdagmiddag. Een 41-jarige automobilist uit Zwolle stond stil voor een naar links afslaande auto. Daarop remde een 30-jarige automobiliste uit Lemmer af en stond achter de 41-jarige automobilist stil. Een 60-jarige automobilist uit Lemmer zag dit niet en en botste op de auto voor hem die vervolgens naar voren schoot op de auto die vooraan stond. De 60-jarige automobilist raakte gewond en is met de ambulance naar het ziekenhuis in Sneek overgebracht. Een 11-jarig meisje die in de auto zat van de 30-jarige Lemster is voor controle met de ambulance naar het ziekenhuis in Sneek overgebracht.

Sneek: aanrijding met letsel
De politie heeft geassisteerd bij een aanrijding op de Worp Tjaardastraat. Een 31-jarige automobiliste uit Spannum stond stil op de weg met de richting naar links. Een 86-jarige automobilist uit Blauwhuis zag te laat dat de automobiliste wilde afslaan, een aanrijding was het gevolg. De 86-jarige automobilist en een 82-jarige vrouw die naast hem in de auto zat, raakten bekneld in de auto. De brandweer heeft beiden uit de auto bevrijd waarna ze gewond met de ambulance naar het ziekenhuis in Sneek zijn overgebracht. De 31-jarige vrouw is met nekklachten met de ambulance naar het ziekenhuis overgebracht.

Leeuwarden: auto gestolen, verdachten aangehouden
De politie heeft woensdagochtend een 51-jarige en een 19-jarige Leeuwarder aangehouden voor diefstal van een auto. De politie zag de auto op de Schrans rijden. De automobilist reed vervolgens met grote snelheid weg. In de Raadhuisstraat bracht de automobilist zijn auto tot stilstand. Vervolgens renden de automobilist en een inzittende weg in de richting van de Schrans. De politie zette de achtervolging in en kon beide verdachten aanhouden. Uit onderzoek bleek dat de auto eerder op de ochtend was gestolen vanaf een parkeerterrein aan de A7 ter hoogte van Haskerhorne. De verdachten zijn overgebracht naar het politiebureau en de auto is in beslag genomen. De 32-jarige eigenaar van de auto heeft aangifte gedaan bij de politie.

Beetsterzwaag: poging inbraak, verdachte aangehouden
De politie heeft donderdagnacht een 30-jarige inwoner uit Kootstertille aangehouden voor  poging inbraak in een gebouw aan de Hoofdstraat. Een medewerker in het pand zag twee mannen in het gebouw lopen. Zij gingen er snel met de auto vandoor toen ze de medewerker zagen. Op basis van het doorgegeven kenteken trof de politie later op de Handwerkerszijde een auto aan met daarin de 30-jarige verdachte die lag te slapen. Hij is daarop aangehouden voor poging inbraak. De andere verdachte was niet meer in de auto.

112Fryslan