Fryslân, 26-06-2008 • Politieberichten van woensdag 25 juni 07.00 uur t/m donderdag 26 juni 07.00 uur

Garyp: inbraak in bedrijf De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan de Westerein. In de nacht van dinsdag op woensdag kwam men binnen na het forceren van een ruit. Uit het kantoorgedeelte werd een geldbedrag weggenomen. Namens het gedupeerde bedrijf deed een 49-jarige inwoner van Garyp aangifte.

Leeuwarden: inbraak horecabedrijf De politie stelt een onderzoek in naar de inbraak in een bedrijf aan de Larixstraat. In de nacht van maandag op dinsdag werd van het bedrijf een ruit in een deur vernield. Vervolgens werd een naaste de deur staande gereedschapskist weggenomen. Een 39-jarige Leeuwarder deed aangifte.

Grou: politie zoekt getuigen en/of bestuurder De politie onderzoekt een ongeval dat maandag omstreeks 12.15 uur plaatsvond op de Reinerswei. Een 44-jarige motorrijder uit Leeuwarden wilde daar in een bocht een personenauto inhalen. Terwijl hij aan het inhalen was week deze auto echter ineens uit naar links. De motorrijder verloor vervolgens in een poging een aanrijding te voorkomen de macht over het stuur en kwam ten val De motorrijder liep daarbij verwondingen op aan onder meer zijn arm en moest zich daarvoor in het ziekenhuis laten behandelen. Zijn motor raakte waarschijnlijk total loss. De automobilist is zonder te stoppen doorgereden. Van de auto is bekend dat het vermoedelijk om een witte of beige Mitsubishi Colt van een ouder type ging, waarvan het kenteken met de letters JZ begint. De politie wil graag in contact komen met de bestuurder van deze auto of met eventuele getuigen, Zij worden verzocht via 0900-8844 contact op te nemen.

Ureterp: ongeval De politie heeft woensdagmorgen assistentie verleend bij een ongeval op de Opperhoudmare. Een 47-jarige automobiliste uit Waskemeer was daar door nog onbekende oorzaak frontaal in botsing gekomen met een vrachtwagen. De automobiliste raakte daardoor bekneld en moest door de brandweer uit haar auto worden bevrijd. Ze werd daarna met ernstig letsel per ambulance naar het UMCG overgebracht. De bestuurder van de vrachtwagen, geen gegevens van bekend, bleef ongedeerd. In verband met de berging van de truck, die geladen was met zwart zand, is de weg vrijwel de gehele middag afgezet geweest. Het verkeer ter plaatse werd omgeleid.

Kollumerzwaag: rijbewijs ingevorderd De politie heeft woensdagmiddag het rijbewijs ingevorderd van een 30-jarige motorrijder uit Leeuwarden. De man reed op de Triemsterloane 137 km/u, terwijl ter plaatse 80 km/u is toegestaan.

Wijnjewoude: fietser aangereden De politie heeft woensdagmiddag assistentie verleend bij een ongeval op de Mounlane. Een 82-jarige fietser uit Wijnjewoude werd daar ingehaald door een 28-jarige automobilist uit Frieschepalen. Op het moment van inhalen besloot de automobilist toch weer naar rechts te gaan in verband met een tegemoetkomende auto. Hij schepte daarbij de fietser die inmiddels al rechts van hem reed. De fietser liep daardoor een hoofdwond die door een huisarts werd behandeld.

Leeuwarden: verkeerscontrole De politie heeft woensdagmiddag een verkeerscontrole gehouden op de Himpenserdyk. De controle vond plaats na veelvuldige klachten van omwonenden. De weg geldt als omleidingsroute voor de Foundering, waar momenteel werkzaamheden worden uitgevoerd. Ter plaatse is 30 km/u toegestaan en is eenrichtingsverkeer ingesteld. Zes automobilisten reden desondanks toch in de verkeerde richting en nog eens zes automobilisten reden te snel, met 57 km/u als hoogst gemeten snelheid. De komende tijd zal hier vaker worden gecontroleerd.

Buitenpost: aanrijding met letsel De politie heeft woensdagavond hulp verleend bij een aanrijding op de Trekweg. Een automobilist (geen gegevens bekend) verzuimde daar op de kruising met de Oost voorrang te verlenen aan een 39-jarige automobiliste uit Leeuwarden. Een aanrijding was het gevolg, waarbij de Leeuwardense en een bij haar inzittende 43-jarige plaatsgenoot letsel opliepen. Beiden werden ter controle per ambulance naar het MCL vervoerd.

Workum: eenzijdig ongeval De politie heeft woensdagavond geassisteerd bij de afhandeling van een eenzijdig ongeval op de Suderseleane. Een 51-jarige motorrijder uit Parrega was daar door nog onbekende oorzaak ten val gekomen. De man werd met vermoedelijk een gebroken schouder per ambulance naar het ziekenhuis in Sneek overgebracht.

Dokkum: aanhouding na 1-1-2 melding De politie heeft donderdag rond 01.00 uur een 22-jarige Zwaagwesteinder op verdenking van diefstal kunnen aanhouden na een 1-1-2 melding. Twee getuigen zagen hoe de verdachte een buitenboordmotor wegnam uit een bootje dat langs de Wesetrissestraat lag afgemeerd. Ze riepen de verdachte aan maar deze zette het op een lopen. De twee getuigen waarschuwden via 1-1-2 de politie en liepen achter de verdachte aan. Deze liet daarop de buitenboordmotor vallen. Uiteindelijk wisten de twee de getuigen de man op de Wortelhaven staande te houden en kon de inmiddels gearriveerde politie hem aanhouden. De verdachte werd naar het politiebureau overgebracht en ingesloten.

112Fryslan

})