Fryslân, 25-09-2008 • Politieberichten van woensdag 24 september 07.00 uur t/m donderdag 25 september 07.00 uur. 

Eastermar: onderkoelde bromfietser De politie heeft woensdagmorgen hulp verleend bij een ongeval op de Sumarderwei. Daar was een bestelbusje door nog onbekende oorzak in botsing gekomen met een bromscooter. Beide voertuigen belandden daarbij in een sloot. De bestuurder van de bromscooter, een 41-jarige inwoner van Buitenpost, raakte daarbij onderkoeld en werd per ambulance naar het ziekenhuis in Drachten vervoerd. De inzittenden van de bestelbus bleven ongedeerd.Rotsterhaule: diefstal vijf snorfietsen De politie onderzoekt de diefstal van vijf snorfietsen vanaf een bedrijfsterrein aan de Polle. De rijwielen alle van het merk Spartamet, werden daar tussen afgelopen zaterdag en dinsdag weggenomen. Een 33-jarige inwoner van Rotsterhaule deed aangifte van de diefstal.

Leeuwarden: woninginbraakDe politie stelt een onderzoek in naar de inbraak in een woning aan de Potgieterstraat. Dar werd in de nacht van dinsdag op woensdag een raam geforceerd, waarna ondermeer een laptop en een gsm werden weggenomen. De 55-jarige bewoner deed aangifte.

Skarsterlân: snelheidcontroles De politie heeft dinsdag snelheidscontroles gehouden in de gemeente Skarsterlân op locaties waar omwonenden regelmatig klagen over te hard rijdend verkeer. Op de Harddraversweg in Joure passeerden 328 voertuigen de radar. Hiervan reden er 42 te snel, waaronder drie brommers die respectievelijk 61, 59 en 70 km/ reden. De hoogst gemeten snelheid was 83 km/u, waar 50 km/u is toegestaan. De volgende controle werd gehouden op de Jousterweg in Haskerhorne. Van de 330 passanten reden er hier 78 te snel. Een bestuurder reed op deze weg, waar 60 km/u is toegestaan, 111 km/u. Tenslotte werd een controle uitgevoerd op de Badweg te Rottum. Ook hier geldt een maximumsnelheid van 60 km/u. Van de 499 gecontroleerde voertuigen reden er 117 te snel, met twee keer 95 km/u als negatieve uitschieter. Een overschrijding van 35 km/u.

Sneek: motorfiets in brandDe politie heeft woensdagmiddag in de Wassenberghstraat een brandende motorfiets proberen te blussen. Door nog onbekende oorzaak was er brand ontstaan in de motorfiets. Het vuur dreigde over te slaan naar een schutting en een berging. De agenten probeerden met behulp van een poederblusser het vuur te doven. Dit lukte gedeeltelijk, waarna de brandweer de bluswerkzaamheden overnam. De motorfiets kan als verloren worden beschouwd.

Appelscha: aanrijding auto met fietssterDe politie heeft woensdagmiddag geassisteerd bij een aanrijding tussen een personenauto en een fietser op de Industrieweg. Een 55-jarige fietsster uit Appelscha reed vanaf de brug de kruising Industrieweg/Bruggelaan op toen zij geen voorrang kreeg van een 70-jarige automobilist uit Appelscha. Daarbij raakte de automobilist de fietsster en komt zij ten val en blijft gewond liggen. De automobilist rijdt in eerste instantie door omdat hij in zijn latere verklaring aangeeft pas na 100 meter de vrouw op straat ziet liggen. De vrouw is met rugletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Assen. Het rijbewijs van de man is voorlopig ingevorderd en er wordt een onderzoek ingesteld door het CBR na de rijvaardigheid van de man.

Sumar: boom valt op man tijdens omzagenDe politie heeft woensdagmiddag geassisteerd bij een ongeval op de Heerenweg .Een 34-jarige inwoner van Sumar was op zijn erf bezig met het omzagen van een dode boom. Hiervoor had hij een valkeep aangebracht. De boom was echter onder de valkeep volledig doorgerot en klapte tijdens het zagen direct om en viel op de Sumarder. Het slachtoffer had letsel aan zijn bovenrug en schouders en is met behulp van de inmiddels gearriveerde brandweer op de brancard van de ambulance getild en overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Ureterp: aanrijding auto met motorDe politie heeft woensdagmiddag geassisteerd bij een ongeval op de Hegebrechtsterleane tussen een personenauto en een motorrijder. De 67-jarige automobilist uit Zoutkamp komende uit de richting van het Industriepark A7 verleende geen voorrang aan de van rechtskomende 52-jarige motorrijder uit Nijbeets. De motorrijder is met letsel aan zijn been per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. De Hegebrechtsterleane kon na het afvoeren van de voertuigen weer worden vrijgegeven.

Wanswert/Haskerdijken: rijbewijzen ingevorderd na forse snelheidsovertredingenDe politie heeft woensdag de rijbewijzen van een automobilist en een motorrijder ingevorderd na forse snelheidsovertredingen. Woensdagmiddag passeerde op de Iedyk in Wanswert een 62-jarige automobilist uit Beetgum een snelheidscontrole met de lasergun met 117 kilometer per uur, terwijl 60 kilometer is toegestaan. Tijdens de achtervolging die volgde werden snelheden van 140 kilometer per uur bereikt. Nabij Burdaard kreeg de bestuurder een stopteken, waarna zijn rijbewijs werd ingevorderd. Diezelfde middag werd op de Rijksstraatweg in Haskerdijken het rijbewijs van een 34-jarige motorrijder uit Terherne ingevorderd. De motorrijder viel op vanwege zijn snelheid. Tijdens de achtervolging werd een snelheid van 150 kilometer per uur gemeten, terwijl 80 kilometer per uur is toegestaan. Na een stopteken werd ook zijn rijbewijs ingevorderd.

Offingawier: politie houdt twee verdachten aan voor diefstal bootDe politie heeft woensdagavond op de Paviljoenwei een 30-jarige inwoner van Sneek en een 45-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van diefstal en/of heling van een boot. Surveillerende agenten zagen woensdagmiddag een vissersbootje varen. Achter deze boot hing een nieuwe buitenboordmotor. Bij het zien van de agenten ging de schipper, de 30-jarige Sneker, er snel vandoor. Ondanks een zoekslag, waarbij ook nog werd geholpen door de havendienst, werd de schipper en zijn boot niet meer aangetroffen. Diezelfde avond belde een getuige via 1-1-2 de politie. Volgens de getuige had hij een verdachte auto gezien bij camping De Potten. De agenten ging ter plaatse en uit tegenovergestelde richting naderde de bewuste auto. De getuige bevestigde inderdaad dat het om die auto ging. De bestuurder kreeg een stopteken, waarna een controle volgde. De 45-jarige bestuurder overhandigde een gestolen id-kaart. De Leeuwarder werd dan ook aangehouden. In de kofferbak vonden de agenten een buitenboordmotor, waarvan het serienummer was verwijderd. Deze buitenboordmotor werd in beslag genomen. Ondertussen was één van de agenten met de getuige meegelopen naar de camping. Hier vonden ze het bewuste vissersbootje. De buitenboordmotor was nog warm. Hierop werd ook de 30-jarige Sneker aangehouden. Het bootje werd vervolgens in beslag genomen. De twee verdachten werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Tijdens de fouillering van de 45-jarige werden ook nog acht wikkels met vermoedelijk speed aangetroffen.

 

112Fryslan

})