Fryslân, 24-07-2008 • Politieberichten van woensdag 23 juli 07.00 uur t/m donderdag 24 juli 07.00 uur

Fryslân: waarschuwing: pinpasdieven actiefDe politie adviseert alert te zijn op één of meerdere personen die de afgelopen twee maanden in Fryslân actief zijn op het gebied van diefstal van pinpassen. Van negen gedupeerden, die inmiddels aangifte hebben gedaan, werd direct na de diefstal met de gestolen pas geld gepind.De werkwijze was veelal dezelfde. In winkelbedrijven, veelal supermarkten, wordt het slachtoffer bij het afrekenen geobserveerd, soms van een afstand van 3 á 4 meter, waarbij de pincode wordt afgekeken. Buiten gekomen benadert de dader het slachtoffer met de vraag of hij/zij een muntstuk van 2 euro kan wisselen voor winkelkar. Nadat het slachtoffer de portemonnee trekt, legt de dader zijn vinger op/in de portemonnee of zit er met zijn handen aan. Nadien merkt het slachtoffer, dat zij haar pinpas kwijt is. De dader pint vervolgens één of meerdere keren geldbedragen van de rekening voordat het slachtoffer de rekening heeft kunnen blokkeren.De diefstallen vinden in diverse plaatsen in de gehele provincie plaats. Met name kwetsbare mensen, zoals ouderen en minder valide personen worden als slachtoffer uitgezocht. Doordat de mogelijkheid bestaat om via de eigen pinautomaten van de betreffende bank het saldo op te vragen van een rekening, weet de dader welk bedrag hij kan pinnen en wordt de rekening veelal leeg getrokken. De dader sprak in een aantal gevallen gebrekkig Duits en heeft een getinte huidskleur.Inmiddels hebben negen slachtoffers aangifte gedaan. Mogelijk zijn er meer gevallen, die niet als zodanig herkend zijn of waarvan geen aangifte is gedaan. Rechercheurs van de politie Fryslân onderzoeken de zaak.

Warten: politie zoekt getuigen zware mishandelingDe politie zoekt getuigen van een zware mishandeling in de nacht van vrijdag 4 op zaterdag 5 juli nabij de feesttent van de Merke aan de Rounwei in Warten. Een 20-jarige man uit Burgum kreeg van twee mannen zodanig klappen en schoppen dat hij letsel op liep aan hoofd, schouder, armen en benen en twee tanden kwijt raakte.Kort na middernacht liep het slachtoffer de feesttent uit om te plassen. Omdat het bij de toiletten erg druk was, liep hij langs de kleedkamers van het sportveld en de fietsenstalling naar de kleine parkeerplaats met klinkers om bij het groene elektriciteitshokje zijn behoefte te doen. Daar zag hij twee jongens vanaf de uitrit van de weg naar Grou in zijn richting lopen. Er werden over en weer onplezierige opmerkingen gemaakt. Toen het slachtoffer terugliep naar de tent, waar die avond Nederlandstalige muziek werd gespeeld, werd hij door één van de twee achterovergetrokken waardoor hij viel. Van dezelfde kreeg hij een harde klap op het hoofd. Van de tweede kreeg hij een schop met een bruine klomp tegen het hoofd. Mogelijk zijn er meer klappen of schoppen gevallen. Het slachtoffer kan zich dat niet meer herinneren. Hij is later met een vriend door een taxi naar huis gebracht. De verdachten zijn twee mannen van circa 1,85 m of langer en spraken Fries. De man op klompen was een tengere jongen met donker gedekt haar en een mager lang hoofd. Hij was gekleed in een spijkerbroek en een zwart T-shirt. Van de ander is geen signalement bekend.De politie komt graag in contact met getuigen die de beide verdachten heeft zien aankomen of mogelijk zelfs de mishandeling hebben gezien of anderszins iets kunnen vertellen wat kan bijdragen aan deze zaak., Zij kunnen zich melden op telefoonnummer 0900 8844. Is dat niet mogelijk, bijvoorbeeld omdat u de dader kent en de dader u, bel dan met Meld Misdaad Anoniem, 0800 7000.

Berlikum: inbraak in woningDe politie onderzoekt een inbraak die tussen dinsdagavond en woensdagmiddag is gepleegd in een woning aan It Achterpaed. Om de woning binnen te komen is een raam opengebroken, waarna het hele huis doorzocht is. Het is nog onduidelijk of er ook iets is meegenomen. Een 57-jarige inwoonster van Berlikum deed aangifte.

Leeuwarden: politie houdt inbrekers na 1-1-2 tip op heterdaad aanDe politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag bij een bedrijf aan de Hoekstersingel twee inbrekers op heterdaad aangehouden. Een getuige zag twee personen een ruit bij het bedrijf intikken en belde meteen met 1-1-2. Hierna was de politie snel ter plaatse en kon de 44-jarige en 43-jarige mannen uit Leeuwarden ter plekke aanhouden.

Lippenhuizen: aanrijding bus en landbouwvoertuigDe politie onderzoekt een aanrijding die woensdagmiddag op de Sweachsterwei heeft plaatsgevonden. Een 31-jarige buschauffeur uit Langweer reed richting Beetsterzwaag toen hij een landbouwvoertuig passeerde. Hierbij raakte het voertuig de bestuurderskant van de bus waardoor het zijruitje kapot sloeg. De chauffeur kreeg het opspattend glas in zijn gezicht en is met verwondingen in zijn gezicht per ambulance naar het ziekenhuis in Drachten gebracht. De bestuurder van het landbouwvoertuig is doorgereden.

Joure: jongen aangehouden voor diefstal of helingDe politie heeft woensdagavond op de Harddraversweg in Joure een jongen aangehouden wegens heling. De politie kreeg een telefoontje dat iemand zijn eerder gestolen fiets had gesignaleerd op de drafbaan. Hierop is de fiets meegenomen naar het bureau. Enige tijd later meldde een 16-jarige jongen uit Joure dat zijn fiets gestolen was. Hij legde tegenstrijdige verklaringen af over de herkomst van de fiets. Hierop is de jongen aangehouden op verdenking van diefstal of heling van de fiets. Na verhoor is de jongen in vrijheid gesteld.

Sneek: man onwel en valt van fietsDe politie heeft woensdagmiddag het ambulancepersoneel geassisteerd toen een 63-jarige man uit Sneek op de Bolswarderweg om onbekende reden onwel werd en van zijn fiets viel. De man werd met onbekend letsel per ambulance naar het ziekenhuis in Sneek vervoerd.

Sneek: politie houdt automobilist aan na doorrijden na aanrijdingDe politie heeft woensdagmiddag een 30-jarige automobilist uit Joure aangehouden nadat de man was doorgereden na een aanrijding op de rotonde bij de Einsteinstraat. De 30-jarige man nam de rotonde in tegengestelde richting en raakte hierbij de zijkant van de auto van een 41-jarige inwoner van Sneek. Nadat de aanrijding bij 1-1-2 gemeld was, wist de politie de man uit Joure te achterhalen. Bij zijn woning werd de man aangehouden. Hij is overgebracht naar het politiebureau.

Drachten: aanrijding met letselDe politie heeft woensdagmiddag een aanrijding afgehandeld op het Zuid in Drachten. Een 9-jarig jongetje struikelde en kwam ten val. Op dat moment passeerde een scooterrijder die het jongetje raakte. Het jongetje is met de ambulance met licht letsel ter controle naar het plaatselijke ziekenhuis gebracht. De identiteit van de scooterrijder is onbekend, de man is na de aanrijding doorgereden.

Drachten: zware mishandeling op ZuidkadeDe politie onderzoekt een zware mishandeling die woensdagnacht rond half één heeft plaatsgevonden voor een horecagelegenheid op de Zuidkade. Een 42-jarige inwoner van Drachten was hier samen met een 33-jarige inwoner van Bergum toen de man uit Drachten door een nog onbekende man werd neergeslagen. De man liep hierbij zware verwondingen op en is door de ambulance naar het ziekenhuis in Drachten vervoerd. Toen de man de klap kreeg, pakte de man uit Bergum een fiets en gooide deze tegen een 16-jarig meisje aan. Het meisje raakte hierdoor licht gewond aan haar heup en de fiets is beschadigd. Het meisje heeft aangifte gedaan voor mishandeling.

Drachten: jong diefje op heterdaad gepaktDe politie heeft woensdagmiddag een 15-jarig knaapje uit Drachten aangehouden op verdenking van diefstal van een gsm en geld. Een 12-jarige jongen uit Beetsterzwaag had in het zwembad aan de Reidingweg de telefoon en een klein geldbedrag in zijn broek in de kleedruimte laten zitten. Toen hij wat later weer bij zijn kleding kwam, bemerkte hij dat het geld en de gsm weg waren. Samen met de badmeester werd een onderzoek ingesteld en zo kwam men uit bij de verdachte, die te gsm nog in zijn bezit had. De verdachte werd overgedragen aan de politie. Na verhoor en het opmaken van een proces-verbaal is hij weer in vrijheid gesteld.

Vlieland: baldadigheidDe politie heeft woensdagavond proces-verbaal voor baldadigheid opgemaakt tegen drie dames van 24, 20 en 21 jaar, allen uit Amsterdam. Een getuige zag ze lopen op de Lutinelaan met een lantaarn een aankondigingsport en een reddingsboei en waarschuwden de politie. Die trof de drie met de spullen aan op de Blinkerd. Ze hadden de goederen meegenomen als geintje, zo verklaarden ze. Het geintje werd “beloond” met drie processen verbaal. De goederen gaan weer terug waar ze vandaan kwamen.

 

112Fryslan

})