Fryslân, 19-11-2008 • Politieberichten van woensdag 19 november 07.00 uur t/m donderdag 20 november 07.00 uur.

Burgum: politie neemt grote partij illegaal vuurwerk in beslag
De politie heeft woensdagochtend in een leegstaande fabriek aan de Burgumerdaam een grote partij illegaal vuurwerk in beslag genomen. Na een tip besloten agenten om een nader onderzoek in te stellen en de fabriek binnen te vallen. Na een zoektocht werden ruim 79 dozen met daarin vlinderbommen gevonden. De partij met een gewicht van 480 kilo werd in beslag genomen. Het is voor het eerst dit jaar dat de politie zo’n grote partij illegaal vuurwerk in beslag neemt. Tijdens de inval werd niemand aangehouden. Na onderzoek werd bekend dat een 43-jarige inwoner van Drachten de huurder was van het gedeelte waar het illegale vuurwerk lag opgeslagen. De Drachtster werd woensdagmiddag in zijn woning aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

[img]http://www.politie.nl/Friesland/Images/burgum%20vuurwerk_tcm7-421883.JPG[/img]
[img]http://www.politie.nl/Friesland/Images/burgum%20vuurwerk2_tcm7-421884.JPG[/img]

Harlingen: inbraak in school
De politie onderzoekt een inbraak in een school aan de Joost van den Vondelstraat. In de nacht van dinsdag op woensdag kwam men binnen na het forceren van twee ruiten. Uit één van de lokalen werden twee computerschermen weggenomen. Namens de gedupeerde school moet nog aangifte worden gedaan.

Oudehaske: politie onderzoekt mishandeling
De politie onderzoekt de mishandeling van een 14-jarige fietsster uit Joure. Het meisje werd woensdagochtend op de Jousterweg geslagen door een nog onbekende fietser. De aanleiding voor deze mishandeling is onbekend. De man droeg een rode jas, beige broek en heeft gezet postuur. Hij fietste op een blauwe mountainbike. Het 14-jarige meisje heeft aangifte gedaan.

Sneek: inbraak in woning
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Olyfberchleane. Tussen maandagavond en woensdagochtend kwam men binnen na het forceren van een deur. De gehele woning werd overhoop gehaald en het is nog onduidelijk wat er precies is weggenomen. De bewoner moet nog aangifte doen. De technische recherche stelt een nader onderzoek in.

Kollumerpomp: rijbewijs ingevorderd na forse snelheidsovertreding
De politie heeft woensdagmiddag het rijbewijs van een 45-jarige automobilist uit Oentsjerk ingevorderd na een forse snelheidsovertreding. Tijdens een snelheidscontrole met de lasergun op de Kwelderweg nabij Kollumerpomp passeerde de bestuurder 143 kilometer per uur, terwijl op deze weg 80 kilometer per uur is toegestaan. Tijdens de achtervolging zagen de agenten dat man diverse auto’s en landbouwvoertuigen met hoge snelheid inhaalde en daarbij ook gebruik maakte van een verdrijvingsvlak. Uiteindelijk kon de bestuurder nabij Ulrum aan de kant worden gezet. Hier werd zijn rijbewijs ingevorderd en er werd tevens proces-verbaal opgemaakt.

Sneek: politie onderzoekt inbraak in woning
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Anna Paulownastraat. Woensdagmiddag kwam de 66-jarige bewoonster thuis. Ze zag dat haar voordeur openstond. De vrouw liep haar woning binnen en zag al snel dat er was ingebroken. In één van de vertrekken stond ze plotseling oog in oog met de inbreker. De onbekende man duwde haar op de grond, waarna hij vluchtte. Tijdens zijn vlucht sprong hij op een fiets die voor de woning van de buren stond en reed daarop weg. Het is nog onduidelijk wat er precies uit de woning is weggenomen. De vrouw heeft aangifte gedaan.

Hemelum: man gewond na val van ladder
De politie heeft woensdag aan het einde van de middag het ambulancepersoneel geassisteerd bij een ongeval in een ligboxenstal aan de Mientwei. Een 69-jarige inwoner van Balk was bezig met het verven van enkele balken. Door nog onbekende oorzaak viel de man met ladder en al om en belandde daarbij op de vloer van de stal. Het slachtoffer werd met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Tjalhuizum: automobilist gewond na aanrijding
De politie heeft woensdagavond op de A7 nabij Tjalhuizum een aanrijding afgehandeld, waarbij een 69-jarige automobilist uit Drachten gewond raakte. De Drachtster kwam vanuit de richting Bolsward en reed in een bocht rechtdoor. Via een aarden wal belandde de man met zijn auto op de andere weghelft. Hier reed op dat moment een 69-jariger automobilist uit Hindeloopen. Deze bestuurder kon een frontale aanrijding voorkomen door uit te wijken, maar zijn auto werd nog wel aangetikt door de auto van de Drachtster. De bestuurder uit Hindeloopen kwam met de schrik vrij. De bestuurder uit Drachten liep letsel op aan zijn schouder en werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. Rijkswaterstaat heeft een gedeelte van de rijbaan tijdelijk moeten sluiten omdat het wegdek gereinigd moest worden.

Leeuwarden: vrouw gewond na val
De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag het ambulancepersoneel geassisteerd bij een ongeval in de Sint Jacobsstraat. Een 45-jarige vrouw uit Leeuwarden was door nog onbekende oorzaak op straat gevallen. Het slachtoffer liep daarbij letsel op aan haar enkel. De vrouw werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad.

Leeuwarden: politie houdt twee verdachten aan voor mishandeling
De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag op de Weerd twee inwoners van Leeuwarden van 23 en 25 jaar aangehouden op verdenking van mishandeling. Agenten waren bezig met het assisteren van het ambulancepersoneel in de Sint Jacobsstraat toen er man voorbij kwam rennen. Deze 25-jarige Leeuwarder werd aangesproken door de agenten en hij vertelde dat hij zojuist was geslagen en geschopt. Hij kon aan zijn belagers ontkomen en zette het op een lopen. Samen met de agenten ging de Leeuwarder op zoek naar zijn belagers. Eenmaal aangekomen op het Heerenwaltje zag het slachtoffer de twee. De twee verdachten werden hierop aangehouden. Het duo werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Zwaagwesteinde: politie onderzoekt inbraak in winkel
De politie onderzoekt een inbraak in een winkel aan de Voorstraat. In de nacht van woensdag op donderdag kwam binnen door een aantal gaten in het dak van de winkel te maken. Diverse kassalades werden opengebroken, maar daar zat alleen een beetje kleingeld in. Ook werd het kantoor van de winkel overhoop gehaald. Hier heeft men onder andere geprobeerd om de kluis open te maken, maar dat lukte niet. Door de inbraak is veel schade ontstaan. Namens het gedupeerde winkelbedrijf deed een 40-jarige inwoner van Burgum aangifte.

112Fryslan