Fryslân, 18-09-2008 • Politieberichten van woensdag 17 september 07.00 uur t/m donderdag 18 september 07.00 uur.

Kollumerpomp: rijbewijs ingevorderd na forse snelheidsovertreding De politie heeft dinsdagavond het rijbewijs van een 33-jarige automobilist uit Kollum ingevorderd na een forse snelheidsovertreding. De bestuurder passeerde op de Kwelderweg een snelheidscontrole met de lasergun met 137 kilometer per uur, terwijl 80 kilometer is toegestaan. Na een stopteken werd het rijbewijs van de bestuurder ingevorderd en tevens werd er proces-verbaal opgemaakt.Drachten: politie onderzoekt diefstal van dieren De politie onderzoekt de diefstal van een aantal dieren bij een instelling aan de Oude Slingeweg. In de nacht van dinsdag op woensdag forceerde men een toegangsdeur van één van de dierenverblijven. Vervolgens werden er 15 kamariusen, tien diamantduiven, één valkparkiet en één rozela weggenomen. Namens de instelling deed een 48-jarige inwoner van Beetsterzwaag aangifte.

Leeuwarden: diefstal uit woningDe politie onderzoekt de diefstal uit een woning aan de Willem Lodewijkstraat. In de nacht van dinsdag op woensdag kwam men binnen via een niet afgesloten deur. Uit de woning werden een laptop, mobiele telefoon, bankpassen, geld en een rijbewijs weggenomen. De 55-jarige bewoonster deed aangifte.

Leeuwarden: politie onderzoekt inbraak in woningDe politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Leeuwerikstraat. In de nacht van dinsdag op woensdag kwam men binnen na het forceren van een ruit. Uit de woningen werden twee mobiele telefoons en twee portemonnees weggenomen. De 34-jarige bewoner deed aangifte.

Leeuwarden: diefstal personenauto De politie is op zoek naar een personenauto, die tussen dinsdagmiddag en woensdagochtend werd gestolen vanaf het Birdplein. De auto, eigendom van een 51-jarige vrouw uit Leeuwarden, stond geparkeerd voor de flat aan het Birdplein. Het betreft een oude rode Opel Corsa Hatchback, kenteken FS-BS-66.

Leeuwarden: inbreker overlopenDe politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een leegstaande flat aan de Wilgenstraat. Een getuige zag woensdag rond 13.40 uur een man met een geiser uit de flat komen. Bij het zien van de getuige draaide de inbreker zich om en liep de flat weer in. De getuige belde direct 112. Door de politie werd de flat doorzocht. De inbreker werd niet meer aangetroffen. Vermoedelijk is hij via het balkon ontkomen.

Leeuwarden: poging beroving kinderenDe politie is op zoek naar de dadertjes van een poging beroving op maandag op de Gerben Sondermanstraat. Twee jongens van 11 jaar uit Drachten wilden op de Sondermanstraat speelgoed verkopen. Twee iets oudere knapen, vermoedelijk ook uit Drachten, kwamen bij hen staan. Ze vroegen om geld. Eén van de knapen pakte een mes en haalde dat over de arm van één van de elfjarigen. Die liep daardoor een klein wondje aan zijn pols op. Daarop renden de twee verkopertjes weg. De politie stelt een onderzoek in naar de identiteit van de dader(tje)s.

Leeuwarden: uit de hand gelopen burenruzie De politie heeft woensdagmiddag twee inwoners van Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling na een uit de hand gelopen burenruzie. Twee vrouwelijke bewoners van de Populierstraat, 41 en 25 jaar, kregen om nog onbekende reden ruzie met elkaar. Daarna bemoeiden beide echtgenoten zich ermee en vielen er volgens getuigen over en weer klappen. De 26-jarige echtgenoot van de oudste vrouw trapte daarbij de 25-jarige hard in de rug. De vrouw werd overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden voor nader onderzoek. De 26-jarige man en de 41-jarige vrouw zijn door de politie aangehouden op verdenking van mishandeling en overgebracht naar het bureau. Na verhoor zijn ze weer in vrijheid gesteld. Het onderzoek naar de volledige toedracht gaat door.

Drachten: winkeldief aangehoudenDe politie heeft woensdagmiddag een 35-jarige man uit Emmen aangehouden op verdenking van winkeldiefstal en bedreiging. Rond 16.40 uur werd de man betrapt bij een winkel aan de Dr. Martin Luther Kingsingel. Een getuige zag dat hij een kettingzaag uit de winkel wegnam en in de kofferbak van zijn auto legde. Hij waarschuwde direct medewerkers van de winkel, die de verdachte aanspraken. De verdachte gaf de kettingzaag terug onder het uiten van bedreiging met de dood. Daarop reed hij weg. Korte tijd later signaleerden surveillerende politiemensen de auto al rijdende bij Wirdum. De verdachte werd aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: aanrijding met letsel De politie heeft woensdagmiddag een onderzoek ingesteld naar een aanrijding tussen een fiets en een snorfiets. De snorfietser, een 20-jarige man uit Noardburgum, reed over het fietspad van de Egelantierstraat in de richting van het Kalverdijkje. Uit tegenovergestelde richting kwam de fietser, een 14-jarige Leeuwarder. De fietser sloeg af, juist toen de bromfiets bijna bij hem was. Een aanrijding was het gevolg. De fietser kwam ten val en is met vermoedelijk een beenfractuur overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Sint Annaparochie: politie zoekt getuigen aanrijding met letsel De politie is op zoek naar getuigen van een ongeval met een scootmobiel, waarbij de bestuurder, een 83-jarige man uit Sint Annaparochie, gewond raakte. Woensdagmiddag rond 16.25 uur reed de man met zijn grijze scootmobiel over de Langhuisterweg in de richting van de Middelweg-Oost. Drie naast elkaar rijdende jeugdige fietsers kwamen hem tegemoet en geen van de jongeren ging aan de kant. Eén van de fietsers raakte de scootmobiel. De fietsers reden door richting Beetgum; de scootmobiel belandde in het water naast de weg. De bestuurder is met onderkoelingsverschijnselen overgebracht naar het MCL in Leeuwarden. De politie is op zoek naar de drie jongens op de fiets en naar getuigen van het ongeval. Die kunnen zich melden op telefoonnummer 0900 8844.

Lippenhuizen: gewonde bij aanrijding met landbouwvoertuig De politie heeft woensdagavond een onderzoek ingesteld naar een aanrijding op De Buorren tussen een personenauto en een landbouwvoertuig, een tractor met een meerassige opraap- en snijwagen. Tijdens het passeren raakten ze elkaar. De personenauto, bestuurd door een 78-jarige man uit Lippenhuizen, draaide om zijn as, raakte een CAI-kast en kwam op het trottoir tot stilstand. De bestuurder is met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. De tractor werd bestuurd door een 33-jarige man uit Gorredijk. Door het Bureau Ongevalsanalyse werd een sporenonderzoek uitgevoerd. De weg was 2,5 uur afgesloten voor het verkeer.

Marssum: eenzijdig ongeval na black out De politie heeft woensdag rond middernacht een onderzoek ingesteld naar een eenzijdig ongeval op de N383, waarbij een 46-jarige man uit Rijssen met zijn auto in de sloot belandde. De man heeft vermoedelijk een black out gehad. Het voertuig raakte in de berm, botste tegen twee bomen en belandde in het water. Daarna wist hij zelf uit de auto te komen. Hij is door de ambulance ter observatie overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

 

112Fryslan