Politieberichten Van: Woensdag 17 Januari 07.00 uur t/m Donderdag 18 Januari 07.00 uur

Lemmer: politie houdt twee mannen aan na overval op winkelDe politie heeft dinsdag een 26-jarige inwoner van Hasselt en een 30-jarige inwoner van Zwartsluis aangehouden op verdenking van een overval op een winkel in Lemmer. Op woensdagavond 13 december werd een overval gepleegd op een winkel aan de Nieuwedijk. Door luid te schreeuwen wist de winkelier de overvaller af te schrikken, waarna hij zonder buit vertrok.

De recherche van de politie Fryslân startte een onderzoek. Zo werd er onder andere een uitgebreid buurtonderzoek gehouden en ook werd er met diverse getuigen gesproken. Enkele getuigen hadden rond het tijdstip van de overval gezien dat twee mannen zich verdacht gedroegen op het parkeerterrein De Helling. Toen ze later van de overval hoorden meldden zij zich bij de politie en aan de hand van het genoteerde kenteken wist de politie de twee mannen op te sporen.

De eigenaar van de auto, een 26-jarige inwoner van Hasselt, werd dinsdagochtend in zijn woonplaats aangehouden. Na verhoor bekende de verdachte dat hij de overval samen met een 30-jarige inwoner van Zwartsluis had gepleegd. Deze verdachte werd dinsdagavond in zijn woonplaats aangehouden en ook hij bekende. De twee zijn ingesloten en worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Zie ook de politieberichten van donderdag 14 december.

Hemelum: inbraak in woningDe politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een woning aan de Hegewei. Dinsdagavond kwam men binnen na het forceren van een deur. De gehele woning werd doorzocht, waarna er een onbekend geld bedrag werd weggenomen. De 57-jarige bewoner deed aangifte.

Heerenveen: automobiliste gewond na kop-staartbotsingDe politie heeft woensdagochtend hulp verleend bij een kop-staartbotsing op de afrit van de A32 richting het centrum van Heerenveen. Een 20-jarige bestuurder van een bestelbus uit Kootstertille naderde de stoplichten en zag daarbij een aantal personenauto’s over het hoofd die daar stilstonden voor het rode stoplicht. De man probeerde door krachtig remmen een aanrijding te voorkomen, maar dat lukte hem niet meer. Hij raakte de auto van een 59-jarige automobiliste uit Drachten. Door de klap ontstond een kop-staartbotsing, waardoor vier auto’s beschadigd raakten. Eén van de bestuurders, een 21-jarige inwoonster van Gytsjerk, werd met nekletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. De overige bestuurders kwamen met de schrik vrij.

Drachten: jongen gewond na aanrijdingDe politie heeft woensdagochtend hulp verleend bij een ongeval op de  Dr. Martin Luther Kingsingel, waarbij een 8-jarige jongen uit Drachten gewond raakte. De jongen was net uit een bus gestapt en stak de weg over. Hierbij zag hij echter een 34-jarige automobiliste uit Heerenveen over het hoofd. De vrouw kon de jonge voetganger niet meer ontwijken en een aanrijding was het gevolg. Het slachtoffer werd met schouderletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Oudemirdum: inbraak in sportcomplexDe politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een sportcomplex aan de Sminkewei. Woensdagnacht kwam men binnen na het forceren van een deur. Ook in het pand zelf werden diverse deuren en kasten opengebroken Uit de kantine werd een geldbedrag weggenomen. Namens de sportvereniging deed een 51-jarige inwoner van Makkum aangifte.

Buitenpost: controle van fietsverlichtingDe politie heeft woensdagochtend in Buitenpost, Harkema en Kollum een fietsverlichtingscontrole gehouden. Veel fietsers, voornamelijk schoolgaande jeugd, voerden juiste verlichting. In vijftig gevallen werd een bekeuring uitgeschreven omdat de verlichting niet in orde was. Tevens werd tijdens de controle een bromfiets in beslaggenomen. De bromfiets was voorzien van een vals kenteken.

Siegerswoude: rijbewijs ingevorderd na achtervolgingDe politie heeft woensdagochtend op de Binnenwei een 29-jarige automobilist uit Oosterwolde aangehouden na een achtervolging. Agenten kregen een melding dat een onbekende man in Ureterp iemand had bedreigd met ijzeren staaf en dat hij er in een auto vandoor was gegaan. Op de Weibuorren in Ureterp passeerde een auto met hoge snelheid één van de toegesnelde agenten. De kenmerken van de auto kwamen overeen met die van de auto van de verdachte en daarom werd gelijk de achtervolging ingezet. Tijdens de achtervolging werden snelheden gehaald 150 kilometer per uur. Op de Binnenwei nabij Siegerwoude raakte de bestuurder de macht over het stuur kwijt. Hij belandde met zijn auto in de berm en kwam uiteindelijk tegen een boom tot stilstand. De verdachte werd met letsel aan zijn gezicht per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. Na behandeling van zijn verwondingen en een bloedproef werd de man aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier werd zijn rijbewijs ingevorderd en er werd tevens proces-verbaal opgemaakt.

Wolvega: automobilist gewond na eenzijdig ongevalDe politie heeft woensdagmiddag hulp verleend bij een eenzijdig ongeval op De Meenthe, waarbij een 21-jarige automobilist uit Wolvega gewond raakte. De bestuurder raakte met zijn auto in de berm. Na een stuurcorrectie verloor de man de macht over het stuur en uiteindelijk kwam hij met zijn auto tot stilstand in een sloot. Omdat de automobilist geen gordel droeg raakte hij gewond aan zijn gezicht. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Buitenpost: politie houdt jongen aan na bedreiging en mishandelingDe politie heeft woensdagmiddag op de Zegge een 16-jarige inwoner van Kootstertille aangehouden op verdenking van bedreiging en mishandeling. De jongen had een 16-jarige plaatsgenoot, die vanuit school onderweg was naar huis, staande gehouden en uitgescholden. Ook bedreigde hij hem met een mes. Het slachtoffer probeerde op zijn fiets te vluchten, maar de verdachte achterhaalde hem echter, waarna de jongen werd mishandeld. Een voorbijgangster kwam tussen beide en wist hierdoor erger te voorkomen. Het slachtoffer stapte uiteindelijk op zijn fiets en reed naar politiebureau om aangifte te doen. Na een zoekslag kon de politie op de Zegge de 16-jarige verdachte aanhouden. Hij was nog in het bezit van het mes. De jongen werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: dronken man aangehoudenDe politie heeft woensdagmiddag in een horecagelegenheid aan het Stationsplein een 35-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. De man was dronken en veroorzaakte overlast. De Leeuwarder werd overgebracht naar het politiebureau en ter ontnuchtering ingesloten.  

Kollum: inbraak in woningDe politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een woning aan de Gysbert Japicxstrjitte. Woensdagavond kwam men binnen na het forceren van een raam. De gehele woning werd doorzocht, waarna er een onbekend geld bedrag werd weggenomen. De 67-jarige bewoonster deed aangifte.

Grou: huisvuil in brandDe politie heeft donderdagochtend vroeg de brandweer geassisteerd bij het blussen van een brandje in een tuin nabij een woning aan de Koningin Julianastraat. Door nog onbekende oorzaak had afval vlam gevat. De buurman werd wakker van het geluid van zijn rookmelder. Hij waarschuwde de hulpdiensten, waarna het brandje werd geblust door de brandweer van Grou. 

 

112Fryslan