Politieberichten Van: Woensdag 13 December 07.00 uur t/m Donderdag 14 December 07.00 uur

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Franeker: politie onderzoekt diefstal MercedesDe politie stelt een nader onderzoek in naar de diefstal van een gele Mercedes 208d met kenteken VD-PR-56. Een 27-jarige inwoonster van Beetgum had de auto woensdagmiddag omstreeks 12.30 uur geparkeerd bij de sporthal aan het Jan Rodenhuisplein. Toen de vrouw rond 13.45 uur terug kwam op het parkeerterrein bleek haar auto te zijn gestolen. Ze heeft aangifte gedaan.

Stiens: overvaller aangehouden door politieDe politie heeft woensdagmiddag een 21-jarige inwoner van Stiens aangehouden op verdenking van een overval op een winkel aan de Langebourren. De man, die een capuchon over zijn hoofd droeg, drong omstreeks 13.10 uur de winkel binnen. Onder bedreiging van een mes eiste de man de inhoud van de kassa. Een medewerkster van de winkel liep direct naar buiten om hulp te roepen, echter niemand hielp haar. Niet veel later kwam de overvaller naar buiten. Hij liep in de richting van de Ljipstrjitte en verdween. De medewerkster ging de winkel weer binnen en waarschuwde de politie. Omdat de agenten beschikten over een goed signalement kon de verdachte binnen enkele minuten op de Tjalk worden aangehouden. Het mes werd bij de verdachte aangetroffen en in beslaggenomen. De man verklaarde dat hij geld nodig had om drugs te kopen. Hij is voor nader onderzoek ingesloten.

Sneek: fietsster ernstig gewond door aanrijdingDe politie heeft woensdagmiddag hulp verleend bij een aanrijding op de Dr. Boumaweg, waarbij een 21-jarige fietsster uit IJlst ernstig gewond raakte. Een 45-jarige buschauffeuse uit Sneek kwam vanaf het terrein van het busstation en stopte voor de Dr. Boumaweg. Volgens de chauffeuse was de weg vrij en vandaar dat ze opreed. Direct na het oprijden hoorde de vrouw een geluid en ze zag in haar buitenspiegel dat er een fietsster onder het achterwiel van de bus lag. De politie, brandweer en twee ambulances waren snel ter plaatse. Niet veel later gevolgd door het personeel van de traumahelikopter. Met behulp van een hydrolische krik van de brandweer werd het slachtoffer, een 21-jarige inwoonster van IJlst, bevrijd. De vrouw werd met ernstig letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek, waarna ze met de traumahelikopter werd overgebracht naar het UMCG in Groningen. Bureau Verkeersongevalanalyse van de politie stelt een nader onderzoek in.

Lemmer: politie onderzoekt poging overvalDe politie stelt een onderzoek in naar een poging van overval op een winkel aan de Nieuwedijk. Een medewerker wilde omstreeks 18.00 uur de winkel afsluiten. Hij liep naar voordeur om deze op te slot te doen. Op dat moment komt er een onbekende man, met een bivakmuts op zijn hoofd, de winkel binnen. De overvaller richt een op een vuurwapen gelijkend voorwerp op de medewerker en eist geld uit de kassa. Omdat de voordeur openstaat beslist het slachtoffer om het op een schreeuwen te zetten met als doel dat voorbijgangers op het geschreeuw afkomen. De overvaller schrikt hier vermoedelijk zo van dat hij besluit om de winkel te verlaten. Hij rent de Nieuwedijk op en passeert de Passage, waarna hij uit het zicht verdwijnt. De politie heeft een signalement van de verdachte. Het is een man tussen 25 en 30 jaar. Hij heeft een stevig postuur en is ongeveer 1.85 meter lang. Tijdens de overval droeg de man een donker blauwe gewatteerde jas, een blauwe spijkerbroek en vermoedelijk lichte sportschoenen. De politie komt graag in contact met getuigen van deze overval. Zij kunnen zich melden bij de politie via 0900 – 8844.

Oldeberkoop: voetgangster ernstig gewond door aanrijdingDe politie heeft woensdagavond geassisteerd bij een aanrijding op De Weeme, waarbij een 54-jarige voetgangster uit Oldeberkoop ernstig gewond raakte. De vrouw liep samen met haar echtgenoot aan de zijkant van de weg in de richting van het Schuinpad. Een 59-jarige automobilist uit Oldeberkoop naderde uit dezelfde richting en zag vermoedelijk het wandelende echtpaar niet lopen. De vrouw werd geraakt door de auto. Het slachtoffer is met ernstig letsel per ambulance overgebracht naar het UMCG in Groningen. Bureau Verkeersongevalanalyse van de politie Fryslân stelt een nader onderzoek in.

Dronrijp: automobilisten gewond door aanrijdingDe politie heeft woensdagavond geassisteerd bij een aanrijding op de A31 nabij Dronrijp. Een 45-jarige automobilist uit Berlikum schatte vermoedelijk de afstand en snelheid tussen hem en zijn voorligger, een 26-jarige automobilist uit Tzum, niet goed in. De Tzummer probeerde nog uit te wijken om zo een aanrijding te voorkomen. De man raakte echter de controle over zijn voertuig kwijt en nam in de slip de auto van Berlikumer mee. Beide voertuigen sloegen over de kop en belandden in berm. De twee bestuurders geen gordel droegen.  Ze zijn uit voorzorg per ambulance naar het ziekenhuis in Leeuwarder overgebracht.

Oosterwolde: oud verenigingsgebouw volledig uitgebrandDe politie heeft de brandweer woensdagavond laat geassisteerd bij een brand in een oud verenigingsgebouw aan De Hieming. Toen de agenten ter plaatse kwamen stond het gehele gebouw al in lichterlaaie. Ook een aantal containers met sloopafval voor het gebouw had reeds vlam gevat. De brandweer kon nog voorkomen dat een kraan, die voor de sloop werd gebruikt, ook ten prooi viel aan de vlammen. Het gehele pand ging door de brand verloren. De politie sluit brandstichting niet uit en stelt een nader onderzoek in.

Baard: rijden onder invloedDe politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag op de Dekemawei een 45-jarige inwoner van de gemeente Littenseradiel aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed van alcohol. Tijdens een controle blies de man een F. Hij werd meegenomen naar het politiebureau voor een ademanalyse. Hier blies hij 700 ug/l. Naast een rijverbod van acht uur en een proces-verbaal werd ook het rijbewijs van de man ingevorderd.

Damwoude: bankstel in brand gestokenDe politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag de brandweer geassisteerd. Onbekenden hadden op de Nieuwe Hale een bankstel in brand gestoken. De brandweer bluste de brand, maar kon niet voorkomen dat een auto die in buurt stond rookschade opliep.

Franeker: politie onderzoekt brandDe politie stelt een onderzoek in naar een brand bij een woning aan de P.S. Gerbrandystraat. Omstreeks 02.45 uur kreeg de politie een melding dat er een overkapping naast een woning in brand stond. De agenten waren snel ter plaatse en roken een sterke benzinelucht. Het vermoeden is dan ook dat de overkapping in brand is gestoken. De brandweer van Franeker heeft de brand geblust.

Leeuwarden: man door politie van snelweg gehaaldDe politie heeft donderdagochtend vroeg een 27-jarige Leeuwarder op de Groningerstraatweg aangehouden. De man verkeerde vermoedelijk onder invloed van alcohol en drugs en liep op de rijbaan. Toen de agenten kwamen aanrijden zagen ze dat een automobilist, door krachtig te remmen, de Leeuwarder nog net kon ontwijken. De man werd aangehouden en is ter ontnuchtering ingesloten op het politiebureau.

BRON: www.politie.nl/friesland (Persberichten)

112Fryslan