Fryslân, 11-09-2008 • Politieberichten van woensdag 10 september 07.00 uur t/m donderdag 11 september 07.00 uur.

 

 

Heerenveen: fietsers op de bonDe politie heeft woensdag tussen 11.30 uur en 12.30 uur gecontroleerd op de Dracht. In deze winkelstraat is het namelijk verboden om te fietsen. Nadat winkeliers en het winkelend publiek hadden geklaagd besloten de agenten om te controleren. Binnen een uur werden maar liefst zeventien fietsers bekeurd. De komende periode volgen meer controles.

Poppenwier: rijbewijs ingevorderd en motor in beslag genomen De politie heeft dinsdagmiddag het rijbewijs van een 48-jarige motorrijder uit Wiuwert ingevorderd en zijn motorfiets in beslag genomen na een forse snelheidsovertreding. Politieagenten in een onopvallende videosurveillance zagen de motorrijder met 132 kilometer per uur over de Albadawei rijden. Op deze weg is 60 kilometer per uur toegestaan. De motorrijder kreeg een stopteken, waarna proces-verbaal werd opgemaakt en zijn rijbewijs werd ingevorderd. Daarnaast werd ook zijn motor in beslaggenomen. Dit vanwege een overschrijding van de snelheid van meer dan 100%.

Witmarsum: politie houdt man aan voor openstaande boetes De politie heeft woensdagochtend in de Meester De Vriesstraat een 25-jarige automobilist uit Harlingen aangehouden omdat hij nog diverse openstaande boetes had. De bestuurder viel op omdat hij met hoge snelheid een politieauto tegemoet kwam rijden. De surveillerende agent besloot om de politieauto te keren en de snelle bestuurder te volgen. In het dorp raakte de agent echter de auto kwijt. Op aanwijzing van een dorpsbewoner vond de agent de auto in de M. de Vriesstraat. De bestuurder was gevlogen. Na een zoektocht werd hij later die ochtend weer in dezelfde straat aangetroffen. Na controle bleek dat de Harlinger nog ruim 2000 euro aan boetes had openstaan. De man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. De 25-jarige probeerde nog voldoende geld bij elkaar te sprokkelen, maar toen dit niet lukte werd hij ingesloten.

Leeuwarden: vrouwen bestolen van handtasDe politie heeft woensdag twee diefstallen van handtassen van vrouwen in Leeuwarden onderzocht. Rond 16.35 uur was een 40-jarige vrouw uit Leeuwarden het slachtoffer. Ze fietste over de Nieuwe Oosterstraat richting Oosterkade. Ze had haar tas in het fietsmandje voorop. Een onbekende man, die ze omschreef als een “junk-achtig” type, reed haar op een bruine damesfiets voorbij. Tijdens het passeren deed hij een greep in het mandje en ging er met de tas vandoor. Ter hoogte van Radio Matrix kwam de dief ten val en belandde in de portiek van de toegangsdeur van deze winkel. Een getuige, een grote blanke man met een fors postuur en blond haar, schoot te hulp en wist de handtas af te pakken. De dief ging er daarop lopend vandoor richting Oosterkade. Door de politie werd direct een zoekactie naar de tasjesdief gestart, hij werd echter niet meer gevonden. Het betreft een blanke man van ongeveer 25 jaar, gemillimeterd blond haar, circa 1,80 m lang en een normaal postuur. Hij droeg een blauw petje, dat achter is gebleven bij zijn val. De politie stelt een onderzoek in naar de identiteit van de dief. Ook is ze heel benieuwd wie de tot nu toe onbekende getuige is en ze roept hem op zich te melden. Hij kan een belangrijke rol spelen in het oplossen van deze zaak.

Tegen 18.00 uur werd een 37-jarige vrouw uit Leeuwarden op de rotonde ter hoogte van de begraafplaats aan de Spanjaardslaan beroofd van haar tas. Ook hier werd de tas door een voorbij fietsende man uit het mandje gegrist. Toen de vrouw hard schreeuwde liet de man de tas vallen en reed snel weg. Het is niet onmogelijk dat het in beide gevallen om dezelfde dader gaat.

Drachten: inbraak bedrijfDe politie heeft woensdagavond met politiehonden gezocht naar de daders van een inbraak in een bedrijf aan de Fahrenheitlaan. Men kwam binnen na het openbreken van de voordeur. Het gehele pand werd doorzocht en er is een kluis met geld en waardepapieren gestolen. Het alarm was afgegaan. Kort daarna kwam de politie ter plaatse. Er werden direct twee politiehonden ingezet. De daders werden helaas niet gevonden. Een 40-jarige man uit Eelderwolde deed aangifte.

Sneek: inbraak bedrijfDe politie heeft woensdagavond een inbraak in een bedrijf aan de pottenbakkersstraat onderzocht. Men was binnengekomen na het openbreken van een raam. In het gebouw werden meerdere deuren geforceerd. Het is onbekend of er iets is meegenomen. De technische recherche zal vandaag, donderdag, een sporenonderzoek instellen. Een 44-jarige man uit Sneek deed namens het bedrijf aangifte.

Akmarijp: eenzijdig ongevalDe politie heeft woensdagavond geassisteerd bij een eenzijdig ongeval op de Fjildwei. Een 71-jarige vrouw uit Joure reed met haar personenauto richting Joure. Ze is vrijwel zeker onwel geworden en getuigen zagen dat zij van de weg raakte en in de sloot terecht kwam. Door dezelfde getuigen werd direct daarna het ruit kapot geslagen en het slachtoffer uit de gordel gehaald. Daarna werd ze door de getuigen gereanimeerd. Het mocht niet baten. Het slachtoffer is een natuurlijke dood gestorven.

Kollum: drie inbrekers aangehouden na tip alerte getuigeDe politie heeft woensdagavond dankzij het attente handelen van een getuige drie mannen uit Leeuwarden, 56, 37 en 28 jaar, aangehouden op verdenking van een inbraak in een winkel aan de Mr. Andreasstraat. Rond middernacht zag een getuige dat drie mannen de deur van de winkel probeerden open te breken en dat de daders vertrokken met een auto. De getuige belde direct 1-1-2 en gaf een goed signalement van de auto en de daders. Politiemensen die op de melding afkwamen, zagen op de rotonde Lauwersmeerweg en Van Limburg Stirumweg de auto met de drie mannen naderen. De auto reed door richting Buitenpost. Op de rotonde met de Trekweg werd de auto aan de kant gezet. De inzittenden, de drie verdachten, werden aangehouden. Ze zijn overgebracht naar het bureau en voor nader onderzoek ingesloten. Dezelfde avond was ook tevergeefs geprobeerd in twee andere bedrijven in te breken. Dat was bij een benzinepomp in Broeksterwoude en een elektronicazaak in Damwoude. Het is niet onmogelijk dat deze verdachten ook daar voor in aanmerking komen.

Leeuwarden: politie zoekt getuigen van aanrijding met letselDe politie zoekt getuigen van een aanrijding waarbij een 53-jarige fietser uit Leeuwarden ernstig gewonden raakte. Maandagmiddag rond 16.15 uur stak de fietser uit Leeuwarden bij de Esdoornstraat tegenover de Friese Poort de Kanaalweg over. Juist op dat moment passeerde een 32-jarige automobilist uit Rinsumageest die op de Kanaalweg vanuit de richting Camminghaburen kwam. De automobilist kon de fietser niet meer ontwijken en een aanrijding was het gevolg. De fietser is met ernstig letsel per ambulance naar het ziekenhuis in Leeuwarden vervoerd. Om de juiste toedracht met zekerheid te kunnen vaststellen, zoekt de politie getuigen die daadwerkelijk de aanrijding hebben zien gebeuren. Er waren op dat moment meerdere weggebruikers in de directe omgeving. Zij kunnen zich melden op telefoonnummer 0900 8844. Informatie wordt uiteraard vertrouwelijk behandeld.

 

112Fryslan

})