Fryslân, 10-07-2008 • Politieberichten van woensdag 9 juli 07.00 uur t/m donderdag 10 juli 07.00 uur

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Holwerd: fietser omgekomen na aanrijdingEen 68-jarige inwoner van Holwerd is woensdagmiddag op de Dokkumerwei bij een verkeersongeval om het leven gekomen. De man fietste over de parallelweg en wilde vervolgens de weg oversteken. Een 37-jarige automobilist uit Dokkum zag de fietser rijden en het had idee dat de man hem wel had gezien. De 68-jarige man stak plotseling over en de automobilist kon een aanrijding niet meer voorkomen. Het slachtoffer werd geraakt door de auto en kwam te val. Hij werd vervolgens met zwaar letsel per traumahelikopter overgebracht naar het UMCG in Groningen. Hier overleed de man later die dag aan zijn verwondingen. Bureau Verkeersongevalanalyse stelt een nader onderzoek in naar de toedracht van de aanrijding.

Sint Jacobiparochie: man valt van dakDe politie heeft woensdagmorgen het ambulancepersoneel geassisteerd toen op de Stadhoudersweg een man van het dak gevallen was. Een 62-jarige inwoner van Sint Jacobiparochie was vermoedelijk op een gladde dakpan gaan staan en van ongeveer drie meter hoogte naar beneden gevallen. Het slachtoffer is met letsel aan zijn been met de ambulance naar het ziekenhuis in Leeuwarden gebracht.

Heerenveen: aanrijding door glad wegdekDe politie heeft woensdagmorgen een aanrijding tussen twee automobilisten afgehandeld op de Nije Fjildwei. Op het weg lag door een onbekende oorzaak diesel. Dit zorgde voor een zeer glad wegdek, waardoor een 24-jarige vrouw uit Heerenveen en een 43-jarige vrouw uit Sneek met elkaar in botsing kwamen. De 24-jarige vrouw is met de ambulance voor controle naar het ziekenhuis in Heerenveen gebracht.

Drachten: inbraak in woningDe politie onderzoekt een inbraak die tussen zaterdagochtend en zondagochtend in een woning aan de Oude Slingerweg gepleegd is. De daders zijn door een raam te forceren de woning binnen gekomen. Uit de woning zijn een laptop en een videocamera meegenomen. De 66-jarige bewoner heeft aangifte gedaan.

Heerenveen: rijbewijs ingevorderd voor rijden onder invloed van drugsDe politie heeft woensdagmorgen het rijbewijs ingevorderd van een 32-jarige man uit Leek op verdenking van het rijden onder invloed van drugs. De man kreeg tijdens een snelheidscontrole op de Weinmakker een stopteken omdat hij met een snelheid van 66 kilometer per uur reed, daar waar 50 kilometer per uur is toegestaan. Omdat het vermoeden bestond dat de man onder invloed van drugs was, is hij meegenomen naar het bureau voor een bloedproef. Daar is het rijbewijs van de man ingevorderd en kreeg hij een rijverbod van 24 uur. Daarnaast krijgt de man nog een boete voor de snelheidsovertreding.

Leeuwarden: politie onderzoekt berovingDe politie stelt een onderzoek in naar een beroving die op woensdagmorgen rond 6:00 uur op het Dragoonsplein heeft plaatsgevonden. Een 64-jarige inwoner uit Leeuwarden werd daar door een ombekende man van zijn fiets geslagen en viel daarbij op de grond. De dader ging boven op de 64-jarige man zitten en vroeg om geld. Toen de man aangaf geen geld bij zich te hebben, doorzocht de dader de jas- en broekzakken van het slachtoffer. Uit een van de broekzakken werd een sleutelbos meegenomen. Daarna stond de dader op en rende weg. Het slachtoffer heeft geen letsel overgehouden aan de beroving.

Leeuwarden: rijden zonder rijbewijs en bezit harddrugsDe politie heeft dinsdagmiddag op het Hoeksterplein een 29-jarige man uit Steggerda aangehouden wegens het rijden zonder rijbewijs. Nadat de man hiervoor mee naar het bureau genomen was, bleek bij fouillering dat de man ook in het bezit was van een aantal bolletjes cocaïne. De man mocht na een verhoor en het opmaken van een proces-verbaal het bureau weer verlaten.

Leeuwarden: politie houdt drie verdachten aan voor heling en diefstal De politie heeft woensdagmiddag op het Zaailand twee inwoners van Leeuwarden van 14 en 16 jaar aangehouden op verdenking van heling en/of diefstal. Hetzelfde overkwam een 40-jarige inwoner van Leeuwarden. Hij werd aangehouden in de Peperstraat. Surveillerende agenten zagen de drie fietsen. Het viel de agenten op dat er geen sleutels in de fietssloten zaten, terwijl het slot wel open was. Het trio werd dan ook aangehouden en voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. De drie fietsen werden inbeslaggenomen. Eén van de fietsen stond als gestolen gesignaleerd. Deze fiets gaat terug naar de rechtmatige eigenaar. Naar de twee andere fietsen wordt nog onderzoek gedaan.

Grou: reanimatieDe politie heeft woensdagmiddag een voorbijganger en vervolgens het ambulancepersoneel geassisteerd bij een reanimatie. Een 71-jarige automobilist uit het Duitse Leer raakte onwel in zijn  auto. Een voorbijganger zag dit alles gebeuren en greep direct in. Hij haalde de bestuurder uit zijn auto en begon gelijk met reanimeren. Dit werd later met succes overgenomen door het ambulancepersoneel. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Heerenveen: rijbewijs ingevorderd na forse snelheidsovertredingDe politie heeft woensdagmiddag het rijbewijs van een 45-jarige motorrijder uit Steenwijk ingevorderd na een forse snelheidsovertreding. Surveillerende agenten reden over de Zestienroeden en hadden zo zicht op de snelweg. Ze zagen dat daar een motorrijder reed met een behoorlijke snelheid. De Steenwijker reed vervolgens met zijn motor richting de Mobilisatieweg om vervolgens naar de Mercuriusweg te gaan. Hier reed de man ruim 120 kilometer per uur, terwijl 50 is toegestaan. Na een n stopteken werd het rijbewijs ingevorderd. Tevens werd er proces-verbaal opgemaakt.

Nijerberkoop: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderdDe politie heeft woensdagavond op de Bovenweg een 42-jarige automobilist uit Ter Idzard betrapt op het rijden onder invloed. Tijdens een controle bleek dat de APK van de man was verlopen. De bestuurder kreeg een stopteken, waarna er een gesprek volgde. Omdat de agenten het vermoeden hadden dat de man onder invloed van alcohol verkeerde, werd hij voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 605 ug/l, goed voor een rijverbod van zes uur en een proces-verbaal. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Leeuwarden: inbraak in bedrijfDe politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan de Groningerstraatweg. In de nacht van woensdag op donderdag kwam men binnen na het forceren van een ruit. Uit het pand werd een kassa met daarin een geldbedrag weggenomen. Een 35-jarige inwoner van Tytsjerk deed aangifte.

112Fryslan