Politieberichten Van: Woensdag 31 Januari 07.00 uur t/m Donderdag 1 Februari 07.00 uur

Heerenveen: politie houdt vier verdachten aan voor twee straatrovenDe politie heeft een onderzoek naar twee straatroven in Heerenveen afgerond. De slachtoffers, twee mannen van 29 en 33 jaar uit Heerenveen, werden na een avondje stappen met geweld beroofd van de portemonnee. Tijdens het onderzoek werden vier verdachten van 16,17,18 en 19 jaar uit Heerenveen aangehouden. De vier bekenden betrokken te zijn geweest bij de straatroven.

Zondagochtend 14 januari werd een 29-jarige inwoner van Heerenveen in de Servetsteeg overvallen door twee jongens. De man werd naar de grond gewerkt en zijn portemonnee werd afgepakt. Een week later, zondagochtend 21 januari, was het weer raak. Op de Jan Mankeslaan werd een 33-jarige inwoner van Heerenveen overvallen door vier jongens. Ook hij werd naar de grond gewerkt, waarna zijn horloge en portemonnee werden gestolen.

Na het horen van de slachtoffers en enkele getuigen konden op 23 januari de 17- en 18-jarige worden aangehouden. Na verhoor bekende de 17-jarige verdachte dat hij betrokken was bij beide straatroven. De 18-jarige bekende dat hij betrokken was bij de straatroof op de Jan Mankeslaan. De twee zijnop 26 januari geleid voor de rechter-commissaris en in bewaring gesteld. Op 29 januari werden de 16- en 19-jarige aangehouden. De 16-jarige bekende dat hij betrokken was bij de straatroof op de Jan Mankeslaan. De 19-jarige bekende dat hij betrokken was bij beide straatroven. De twee worden vandaag, donderdag 1 februari, geleid voor de rechter-commissaris.

Het geld van de buit werd opgemaakt aan sigaretten en uitgaan. Een aantal goederen, waaronder bankpassen en een rijbewijs, van de straatroof op de Jan Mankeslaan werd op aanwijzen van de verdachten teruggevonden in diverse putjes langs het trottoir van de Coehoorn van Scheltingaweg. De goederen zijn teruggegeven aan de rechtmatige eigenaar.

Sneek: snelheidscontroleDe politie heeft dinsdagmiddag een snelheidscontrole gehouden in wijk Duinterpen. Dit op verzoek van de buurtagent na klachten uit de wijk. In een half uur werden drie overtreders, allen bewoners van de wijk, met behulp van de lasergun betrapt. Zij reden respectievelijk 47, 51 en 57 kilometer per uur, terwijl 30 kilometer per uur is toegestaan. De gemiddelde snelheid van de overige gecontroleerde bestuurders lag net boven de 30 kilometer per uur.

Harlingen: inbraak in kantoorDe politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een kantoor aan de Bolswardervaart. In de nacht van dinsdag op woensdag kwam men binnen na het forceren van een ruit. Uit het pand werden een laptop en een beamer weggenomen. Namens het bedrijf deed een 57-jarige inwoner van Workum aangifte.

Joure: inbraak in sportcomplexDe politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een sportcomplex aan de Mercatorweg. In de nacht van dinsdag op woensdag kwam men binnen na het forceren van een deur. Uit het pand werden onder andere een beamer, laptop en een kluis met onbekende inhoud weggenomen. Ook werden enkele gokautomaten opengebroken. Een 42-jarige inwoner van Sneek deed aangifte. De technische recherche van de politie Fryslân stelt een nader onderzoek in.

Leeuwarden: drie Poolse winkeldieven aangehoudenDe politie heeft woensdagmiddag op het Stationsplein een 31-jarige Poolse man en twee Poolse vrouwen van 25 en 27 jaar aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. Een beveiligingsmedewerker zag de drie lopen in het centrum met een geprepareerde tas. Omdat het trio zich nerveus en vreemd gedroeg waarschuwde hij de politie. De beveiliger bleef ondertussen de verdachten volgen en zag dat twee van hen op het Ruiterskwartier in een auto stapten. Een derde ging er al lopend vandoor. De politie was inmiddels gearriveerd en kon de auto op het Stationsplein onderscheppen. De twee inzittenden, de man en een vrouw, werden uit de auto gehaald en aangehouden. De auto lag vol met 25 kledingstukken en bijna 100 cosmetica-artikelen, vermoedelijk allemaal afkomstig van diefstal. Ook de derde verdachte, een vrouw, werd achterhaald en aangehouden. De drie Polen zijn overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De politie gaat vandaag proberen om de eigenaren van de goederen te achterhalen.

Oudega: politie houdt drie mannen aan na straatroofDe politie heeft woensdagavond op de Fabriekswei een 43-jarige inwoner van de gemeente Smallingerland, een 21-jarige inwoner van Drachten en een 19-jarige inwoner van Oudega aangehouden op verdenking van een straatroof. Een 20-jarige inwoner van Drachten fietste woensdagavond over de Hegewei in Opeinde toen hij werd aangesproken door drie mannen die om geld vroegen. Toen het slachtoffer antwoordde dat hij geen geld had, werd hij geslagen en geschopt. Om het slaan en schoppen te stoppen gaf hij zijn belagers een geldbedrag. De drie verdachten maakten zich vervolgens uit de voeten. Het slachtoffer waarschuwde de politie. Hij kon een goed signalement van de verdachten geven en na een zoektocht konden de drie op de Fabriekswei in Oudega worden aangehouden. De verdachten zijn overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Vermoedelijk ligt een zakelijk geschil aan de straatroof ten grond slag. 

Heerenveen: automobilist twee keer aangehouden De politie heeft woensdagavond twee keer een 27-jarige automobilist uit Emmeloord aangehouden op verdenking van het rijden terwijl het rijbewijs is ingevorderd. De bestuurder werd woensdagavond omstreeks 20.30 uur op de Van Dekemalaan gecontroleerd door een motoragent. Navraag bij de Meldkamer Fryslân leerde dat het rijbewijs van de bestuurder was ingevorderd. De verdacht werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Tijdens de fouilleringen van de Emmeloorder vonden agenten vijf bolletjes met cocaïne. De drugs werd in beslaggenomen. Na verhoor en een proces-verbaal, voor het rijden terwijl het rijbewijs is ingevorderd en voor het bezit van harddrugs, mocht de man het politiebureau verlaten. Nog geen twee uur later zagen de agenten de man wederom rijden. De Emmeloorder werd nogmaals aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier werd wederom proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: man aangehouden voor bezit harddrugsDe politie heeft donderdagochtend vroeg op de Marshallweg een 23-jarige inwoner van Koudum aangehouden. Agenten zagen de man al lopend vanuit de richting van het industrieterrein komen. Toen hem werd gevraagd om zich te legitimeren kon hij niets anders overhandigen dan enkele bankpasjes. Hierop werd aan de Koudumer gevraagd om zijn zakken te legen. De man bleek twee zakjes met speed bij zich te hebben. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier is hij voor nader onderzoek ingesloten.

 

112Fryslan

})