Politieberichten Van: Maandag 8 Januari 07.00 uur t/m Dinsdag 9 Januari 07.00 uur

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Leeuwarden: onderwerpen uitzending PlysjepostDinsdag 9 januari wordt in het opsporingsprogramma Plysjepost weer de hulp van het Friese kijkerspubliek gevraagd bij het oplossen van een aantal zaken. Plysjepost geeft de details. Daaronder meer aandacht voor de brandstichting van de shoarmazaak aan het Breedpad op 28 december in Heerenveen met beeldmateriaal van wegrennende jongens, een oproep in verband met de brandstichtingen van 16 op 17 december in Wijckel en Sondel, poging van een wisseltruc in Sneek en een insluiping in Suwald. Plysjepost is dinsdagavond op Omrop Fryslân te zien om 18.45 uur en wordt om 20.45 uur en 22.45 uur herhaald. Het programma wordt gemaakt door Omrop Fryslân in samenwerking met de politie Fryslân en het Openbaar Ministerie.

Burgum: inbraak in bedrijfDe politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een bedrijf aan de Schoolstraat. Tussen zaterdagavond en maandagmiddag kwam men binnen na het forceren van een raam. Uit het pand werd een kluis, met daarin een onbekend geldbedrag, weggenomen. Namens het bedrijf deed een 52-jarige inwoner van Zwaagwesteinde aangifte.

Dronrijp: inbraak bij huisartsDe politie onderzoekt een inbraak bij een huisartsenpraktijk aan de Molepolle. In de nacht van zondag op maandag zijn daar vijf computerschermen en een laptop weggenomen. Men drong het pand binnen door een raam te forceren. Een 52-jarige inwoner van Dronrijp deed aangifte.

Drachten: bedrijfsinbraakDe politie onderzoekt een inbraak bij een stratenmakerbedrijf aan De Kiel. De inbraak vond afgelopen weekend plaats waarbij stratenmakerapparaten zoals trilmachines en steenzagen weggenomen zijn. De totale schade loopt op tot € 17.000,–. Men drong het pand binnen door een deur te forceren. Een 51-jarige inwoner van Drachten deed aangifte.

Sneek: politie houdt dertien verdachten aan voor insluipingen en diefstallenDe politie heeft de afgelopen maanden twintig aangiften van insluipingen in woningen en schuren en zeven diefstallen van onder andere brom- en snorfietsen onderzocht. Dit onderzoek is begin januari afgesloten. Ook de overval op een winkel aan het Normandiaplein maakte deel uit van dit onderzoek. De insluipingen en diefstallen vonden plaats in de periode augustus 2006 tot en met november 2006 in de gemeenten Sneek en Wymbritseradiel. In deze zaak werden dertien verdachten aangehouden door de politie. Vier van hen, inwoners van Sneek van 34, 27, 27 en 23 jaar zijn inmiddels voorgeleid aan de rechter-commissaris en zijn in afwachting van hun rechtszitting ingesloten. De vier verdachten worden naast diefstal ook verdacht van afpersing.  Op 20 november werd één van deze vier, een 34-jarige inwoner van Sneek, aangehouden op verdenking van een overval op een winkel aan het Normandiaplein. Deze overval vond plaats op donderdag 5 oktober 2006.De andere negen personen, allen inwoners van Sneek variërend in leeftijd tussen 15 en 38 jaar, worden verdacht van onder andere heling en/of diefstal. Zij mochten na verhoor het politiebureau verlaten, dit in afwachting van verdere strafvervolging. 

Sneek: man overleden na noodlottig ongevalEen 48-jarige inwoner van Sneek is maandagmiddag om het leven gekomen na een noodlottig ongeval. De man was op de oprit van zijn woning aan de Weegbree aan het sleutelen aan zijn auto. Hij had zijn auto opgekrikt en door nog onbekende oorzaak schoot de krik los. Het slachtoffer raakte bekneld onder zijn voertuig. Ondanks de snelle komst van de brandweer en het ambulancepersoneel overleed de man ter plaatse aan zijn verwondingen. 

Leeuwarden: automobilist aangehouden na bezit illegaal vuurwerkDe politie heeft maandagmiddag op de Harlingerstraatweg een 37-jarige automobilist uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van het ongeoorloofd voorhanden hebben van vuurwerk. De bestuurder viel op omdat hij een mobiele telefoon in zijn hand vasthield. De man kreeg een stopteken, waarna hij werd gecontroleerd. In zijn zoektocht naar een identiteitsbewijs opende de Leeuwarder zijn kofferbak. Hier zagen agenten een aantal vlinderbommen liggen. De vlinderbommen werden in beslaggenomen en tevens werd er proces-verbaal opgemaakt. Daarnaast kreeg de verdachte nog een bekeuring voor het niet handsfree bellen.

Veenwouden: politie houdt man aan na bedreigingDe politie heeft maandagmiddag in een woning in Veenwouden een 43-jarige inwoner uit de plaats aangehouden op verdenking van bedreiging. De man had ’s ochtends een 45-jarige plaatsgenoot bedreigd na een zakelijk geschil. Het slachtoffer deed aangifte, waarna de 43-jarige verdachte werd aangehouden. Hij is overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: politie onderzoekt diefstal koper en dakloodDe politie stelt een onderzoek in naar de diefstal van koper en daklood vanaf een dak van een school aan de Cornelis Trooststraat. Tussen woensdagmiddag en maandagochtend heeft men een grote hoeveelheid koper van de bliksemafleiding en daklood weggenomen. Namens de school deed een 39-jarige inwoner van Leeuwarden aangifte.

Workum: fietsster gewond na aanrijdingDe politie heeft maandagmiddag hulp verleend bij een aanrijding op het Noard, waarbij een 12-jarige fietsster uit Workum gewond raakte. Het meisje stak de weg over en keek daarbij vermoedelijk niet goed uit. Een 25-jarige automobilist uit Workum kon het meisje niet meer ontwijken en een aanrijding was het gevolg. Het slachtoffer belandde via de motorkap op het wegdek. Ze werd met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Leeuwarden: voetganger gewond na aanrijdingDe politie heeft maandagavond hulp verleend bij een aanrijding op de Bleeklaan, waarbij een 64-jarige Leeuwarder gewond raakte. De man stak plotseling de weg over en een 22-jarige automobilist uit Leeuwarden kon hem niet meer ontwijken en een aanrijding was het gevolg. Het slachtoffer werd met hoofdletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Bureau Verkeersongevalanalyse van de politie Fryslân stelt een onderzoek in.

Leeuwarden: jongen aangehouden na achtervolgingDe politie heeft maandagavond op de Gerbrandyweg een 15-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking het rijden op een onverzekerde en niet gekentekende bromfiets, het rijder zonder licht, het negeren van een stopteken en het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs. Een agent gaf op de Oldegalileën een bestuurder van een scooter een stopteken omdat zijn achterlicht defect was. De jongen negeerde echter het stopteken en ging er vandoor. Op de Dahliastraat stopte de bestuurder uiteindelijk. Toen de agent de Leeuwarder meedeelde dat hij was aangehouden ging hij er hardlopend vandoor. Uiteindelijk werd de 15-jarige op de Gerbrandyweg aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau. De scooter van de jongen werd in beslaggenomen.

Leeuwarden: mannen aangehouden na vernieling autospiegelsDe politie heeft maandagavond laat op het Ruiterskwartier een 29-jarige inwoner van Leeuwarden en een 47-jarige inwoner van Harlingen aangehouden op verdenking van vernieling. Een getuige had gezien dat beide mannen op de Tweebaksmarkt een aantal spiegels van auto’s hadden vernield. Omdat de politie beschikte over een goed signalement konden na een zoekslag in het centrum de twee op het Ruiterskwartier worden aangehouden. Beide mannen zijn voor nader onderzoek ingesloten.

Menaldum: inbraak bibliotheekDe politie onderzoekt een inbraak in een bibliotheek aan het Skilpaed. De inbraak vond tussen vrijdag 5 januari en maandagochtend plaats waarbij 3 computers en 2 beeldschermen weggenomen zijn. Men kwam het pand binnen door een slot van een deur te forceren. Een 45-jarige inwoonster van Berlikum deed aangifte.

Fryslân: rijden onder invloedDe volgende bestuurder werd betrapt op het rijden onder invloed. Achtereenvolgens tijd en plaats, personalia, uitslag, rijverbod en eventuele bijzonderheden. De bestuurder kreeg een proces-verbaal.

Oldeholtwolde: maandagavond, A32, een 48-jarige automobilist uit Wolvega, 330 ug/l, rijverbod van twee uur. De bestuurder viel op omdat hij slingerde.

 

112Fryslan