Fryslân, 08-07-2008 • Politieberichten van maandag 7 juli 07.00 uur t/m dinsdag 8 juli 07.00 uur

Teamchef Smallingerland/Opsterland benoemd Met ingang van 1 augustus 2008 is de hoofdinspecteur Cor Reijenga benoemd als chef van het Team Smallingerland/Opsterland. De heer Reijenga werkt sinds 1978 bij de politie. Hij begon destijds in Den Haag bij de gemeentepolitie en vervulde sindsdien verschillende leidinggevende functies. Zo was Cor Reijenga onder meer plaatsvervangend districtschef en teamchef in Leeuwarden en chef van de recherche in Drachten. Als laatste was hij leider van het team dat een dossierregistratie en –analyse uitvoerde in de zaak Vaatstra. Cor Reijenga volgt Sylvia te Wierik op, die met ingang van 1 augustus is aangesteld als teamchef Leeuwarden.

Harkema: aanhouding wegens bezit ijsvogels De politie heeft afgelopen donderdag een 22-jarige inwoner van Harkema aangehouden. De politie trof bij onderzoek in zijn woning zeven ijsvogels aan waarvan de herkomst niet duidelijk was,. Wilde ijsvogels zijn beschermde dieren waarin in principe niet gehandeld mag worden en die men ook niet mag houden. De verdachte had bij de komst van de politie nog getracht een aantal vogels in de WC te verstoppen. Op het politiebureau werd proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Fryslân: invordering rijbewijzen snelle bestuurders De politie heeft maandag van twee automobilisten het rijbewijs ingevorderd vanwege forse snelheidsovertredingen. Maandagmiddag reed op de N31 ter hoogte van Garyp een 23-jarige automobilist uit Leeuwarden 156 km/u; 50 km harder dan ter plaatse is toegestaan. Maandagavond reed op de A7 bij Joure een 51-jarige bestuurder uit Heerenveen 170 km/u, terwijl 120 km/u daar het toegestane maximum is.

Eastermar: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderd De politie heeft maandagochtend op de Achttienenweg een 30-jarige automobilist uit Kootstertille aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed van alcohol. De bestuurder viel op omdat hij nogal slingerde, inhaalde zonder richting aan te geven en omdat hij half uit het raam hing. Hij werd voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies de bestuurder 615 ug/l, goed voor een rijverbod van zeven uur en proces-verbaal. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Leeuwarden: bromfietser gewond na eenzijdig ongeval De politie heeft maandagochtend op de Frittemastate een eenzijdig ongeval afgehandeld, waarbij een 44-jarige bromfietser uit Leeuwarden gewond raakte. De man raakte door nog onbekende oorzaak met zijn bromfiets een stoeprand en kwam daardoor ten val. Het slachtoffer werd met letsel aan zijn nek en schouder per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad.

Leeuwarden: omstanders houden winkeldief aan Twee omstanders hebben maandagmiddag op de Voorstreek een 48-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. De Leeuwarder had bij een bloemenwinkel een mand met een aantal planten weggenomen. Hij werd door omstanders achterhaald en vervolgens door hen aangehouden. De politie was inmiddels gewaarschuwd en de agenten namen de verdachten over. Hij werd overgebracht naar het politiebureau voor verhoor en het opmaken van proces-verbaal.

Zurich: aanrijding met letsel De politie heeft maandagmiddag geassisteerd bij de afhandeling van een verkeersongeval op het Viaduct. Een 20-jarige automobiliste uit Wevershoof had daar verzuimd voorrang te verlenen aan een 32-jarige automobilist uit Laubach. Bij de daarop volgende aanrijding liep de laatste letsel op, waarvoor deze per ambulance naar het ziekenhuis in Sneek werd vervoerd.

Reduzum: jongen aangereden De politie heeft maandagmiddag hulp verleend bij een verkeersongeval op de Overijsselsestraatweg. Een 10-jarige jongen uit Reduzum was daar de weg overgestoken en had daarbij een naderende personenauto over het hoofd gezien. De bestuurster daarvan, een 49-jarige plaatsgenote, kon een aanrijding niet meer voorkomen. De jongen werd met onbekend letsel aan zijn voet per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd.

Leeuwarden: woninginbraak De politie onderzoekt de inbraak in een woning aan de Frans Halsstraat. Maandagmiddag werd van die woning tussen 14.15 en 15.15 uur een raam vernield. Vervolgens werd onder meer een laptop weggenomen. De 37-jarige bewoonster deed aangifte.

Heerenveen: aanrijding De politie heeft maandagavond geassisteerd bij de afhandeling van een ongeval op de Kattebos. Een 35-jarige automobilist zag daar bij het wegrijden een 64-jarige medeautomobiliste uit Wolvega over het hoofd. Deze had na de daarop volgende aanrijding nekklachten, waarvoor ze per ambulance naar het ziekenhuis in Heerenveen werd vervoerd. Na onderzoek aldaar kon ze weer huiswaarts.

Leeuwarden: aanhouding na inbraak De politie heeft maandagavond drie Leeuwarders aangehouden op verdenking van inbraak in een school aan de Brandemeer. Omwonenden hadden gemeld dat in de school werd ingebroken en dat de daders een kast hadden meegenomen. Men wist tevens te vermelden dat de daders een woning aan het Van der Leckplein waren binnengegaan. De politie trof in die woning een 22-jarige verdachte aan die werd aangehouden. In de woning werd de uit de school ontvreemde brandkast teruggevonden. Bij nader onderzoek werden in een naastgelegen woning nog een 20- en een 22-jarige verdachte aangehouden.

Lemmer: onder invloed De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag het rijbewijs ingevorderd van een 50-jarige inwoner van Lemmer. De man was op de Brekkenweg met zijn bestelbus van de weg geraakt en omdat hij gedronken bleek te hebben moest hij op het politiebureau een ademanalyse ondergaan. Gezien de uitslag van 830 ug/l werd proces-verbaal tegen hem opgemaakt en is zijn rijbewijs ingevorderd.

Dokkum: aanhouding na inbraak De politie heeft met behulp van de bewoner van een woning aan de Kwartel een 26-jarige Dokkumer kunnen aanhouden op verdenking van inbraak. De bewoner hoorde in de nacht van maandag op dinsdag geluid bij zijn bij de woning gestalde camper. Toen hij poolshoogte ging nemen trof hij de verdachte aan in de camper. De bewoner hield de verdachte aan en waarschuwde de politie. Die bracht de man over naar het politiebureau waar hij werd ingesloten.

Leeuwarden: inbraak De politie stelt een onderzoek in naar de inbraak in een sportcomplex aan het Kalverdijkje. Na een inbraakmelding dinsdagmorgen vroeg is nog met meerdere eenheden en een politiehond het complex en de omgeving afgezocht, maar dat bleef helaas zonder resultaat. Van het complex werd een raam vernield waarna twee laptops werden weggenomen.

112Fryslan