Politieberichten Van: Maandag 29 Januari 07.00 uur t/m Dinsdag 30 Januari 07.00 uur

Garyp: politie houdt acht verdachten voor vernielingen aan tijdens jaarwisselingDe politie heeft een onderzoek naar onder andere vernielingen en diefstallen tijdens de jaarwisseling in Garyp afgerond. Tijdens het onderzoek werden acht jongeren in de leeftijd 15 tot 21 jaar uit het dorp aangehouden op verdenking van vernieling, diefstallen, bedreiging en brandstichting. Tijdens de jaarwisseling werd er onder andere een glascontainer en een rioolput vernielt. Ook werden er in het dorp banden, pallets, landbouwplastic en een brandblusser gestolen. Alle gestolen goederen belandden vervolgens op twee brandstapels. De totale schade tijdens jaarwisseling in Garyp bedroeg circa 4500 euro.Tijdens het politieonderzoek werden er onder andere diverse getuigen gehoord en dertien jongeren uitgenodigd op het politiebureau voor het afleggen van een verklaring. Uiteindelijk kon de politie in de tweede week van januari acht jongeren in de leeftijd 15 tot 21 jaar aanhouden. De twee minderjarige verdachten van 15 en 16 jaar zijn inmiddels aangemeld bij het Haltbureau voor het ondergaan van een alternatieve straf. Tegen de zes meerderjarige verdachten is proces-verbaal opgemaakt en zij zullen zich voor de rechter moeten verantwoorden. Alle verdachten worden tevens aansprakelijk gesteld voor de door hen aangebracht schade.

Heerenveen: tien jeugdige verdachte aangehouden voor tientallen auto-inbrakenDe politie heeft de afgelopen weken in totaal tien verdachten aangehouden voor auto-inbraken in Heerenveen. Het gaat om drie verdachten van 14 jaar, twee van 16 jaar, een van 15 jaar en vier van 17 jaar. De verdachten wonen allen in Heerenveen.

De politie stelde een onderzoek in omdat er in de laatste maanden van 2006 meer auto-inbraken in Heerenveen in en rondom het centrum plaatsvonden dan normaal. Er werd een team van vier rechercheurs geformeerd. De verdachten sloegen met een ruitentikker of steen de ruit van een auto in, waarna voornamelijk navigatiesystemen, MP3 spelers, mobiele telefoons en laptops werden gestolen.De politie is meer gaan posten, hetgeen op 3 januari resulteerde in de aanhouding op heterdaad bij een auto-inbraak van twee 14-jarige verdachten, bij het Bassin, in het centrum van Heerenveen. In de weken daarna zijn nog eens acht minderjarigen aangehouden. De verdachten maakten allen deel uit van een groep “hangjongeren”, die veelal vertoefden in het centrum van Heerenveen.

De verdachten hebben inmiddels bekend in de periode van 1 oktober 2006 t/m 3 januari 2007 in totaal 36 auto-inbraken te hebben gepleegd. Verder hebben drie jongens nog bekend op 16 december 2006 bij een winkel aan de Dracht te hebben ingebroken. Vier jongens hebben bekend tussen 17 en 18 juni 2006, in een woning aan de Gerritsmastraat, te hebben ingebroken.  De 15-jarige, een 16-jarige en drie 17-jarigen zijn allen voorgeleid geweest. De vijf zijn inmiddels allemaal weer op vrije voeten, dit in afwachting van verdere strafvervolging. Van de gestolen goederen is niks teruggevonden. De schade loopt in de tienduizenden euro’s.

Veenklooster: dodelijke aanrijding Maandag omstreeks 08.30 uur vond een dodelijke aanrijding plaats aan de Kleasterwei te Veenklooster, waarbij een 12-jarig meisje uit de gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland om het leven kwam. Het slachtoffer fietste met een vriendinnetje naar school in Kollum. Op de Kleasterwei kwam het meisje vermoedelijk in aanraking met een vrachtwagen met aanhanger, bestuurd door een 33-jarige inwoner van Kollum. Bureau Ongevalanalyse van de Friese politie stelt een onderzoek in naar de exacte oorzaak van het ongeval.

Heerenveen: politie onderzoekt vernieling auto’sDe politie stelt een onderzoek in naar de vernieling van vijf auto’s. Het afgelopen weekend werden bij een garagebedrijf aan de K.R. Postraat vijf auto’s met een scherp voorwerp bekrast. Namens het garagebedrijf deed een 46-jarige inwoonster van Langezwaag aangifte.

Leeuwarden: inbraak in bedrijfDe politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een bedrijf aan de Icarusweg. In de nacht van maandag op dinsdag kwam men binnen na het forceren van een ruit. Uit het pand werd een computer en een beeldscherm weggenomen. Namens het bedrijf moet nog aangifte worden gedaan.

Kornwerderzand: automobilist gewond na eenzijdig ongevalDe politie heeft maandagavond op de A7 nabij Kornwerderzand hulp verleend bij eenzijdig ongeval, waarbij een 34-jarige automobilist uit Makkum gewond raakte. Door vermoedelijk een klapband raakte de man de controle over zijn voertuig kwijt. Hij belandde met zijn auto in berm en sloeg over de kop. Het slachtoffer werd door de brandweer uit zijn benarde positie bevrijd. De Makkumer is met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. Bureau Verkeersongevalanalyse van de politie Fryslân stelt een nader onderzoek in.

Breezanddijk: rijbewijzen ingevorderd na snelheidsovertredingenDe politie heeft maandagavond op de Afsluitdijk en de Caspar de Roblesdijk nabij Zurich de rijbewijzen van twee automobilisten ingevorderd na een forse snelheidsovertreding. Een 42-jarige automobilist uit Den Helder werd op de Afsluitdijk gecontroleerd. Hij reed 172 kilometer per uur, terwijl 120 kilometer per uur is toegestaan. Op de Caspar de Roblesdijk nabij Zurich passeerde een 28-jarige automobilist uit Steenbergen (NB) een controle met een lasergun met 114 kilometer per uur. Op de Caspar de Roblesdijk is 60 kilometer per uur toegestaan. Van beide bestuurders werd het rijbewijs ingevorderd en tevens werd er proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: automobilist aangehouden voor rijden onder invloedDe politie heeft dinsdagochtend vroeg op de Heliconweg een 40-jarige automobilist uit Sneek aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed, het rijden zonder geldig rijbewijs en het rijden in een onverzekerde auto. Agenten zagen de man rijden en bij navraag van het kenteken bleek dat de auto niet was verzekerd. De bestuurder kreeg een stopteken en werd gecontroleerd. Omdat er vermoeden bestond dat de Sneker onder invloed van alcohol verkeerde werd hij overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Hier blies 400 ug/l. Goed voor een rijverbod drie uur en een proces-verbaal. Na onderzoek bleek dat de verdachte niet in het bezit was van een geldig rijbewijs Ook hiervoor kreeg hij een proces-verbaal. De auto van de Sneker is gestald bij het politiebureau en kan worden opgehaald door iemand met een geldig rijbewijs en wanneer de verzekering is geregeld.

 

112Fryslan