Fryslân, 29-07-2008 • Politieberichten van maandag 28 juli 07.00 uur t/m dinsdag 29 juli 07.00 uur

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Dokkum: Pools echtpaar verdacht van groot aantal auto-inbraken.De politie heeft met de aanhouding van twee Polen naar verwachtingen ruim honderd auto-inbraken in Noordoost Fryslân opgelost. Het gaat om een 26-jarige man uit Gdansk en zijn 28-jarige echtgenote.

Eind mei kreeg de politie een melding dat twee personen zich verdacht gedroegen op de Aalsumerpoort in Dokkum. De politie stelde ter plaatse een onderzoek in, maar kon geen strafbaar feit ontdekken. Wel werden de gegevens van het tweetal en van hun opvallend gekleurde auto genoteerd. Later werden meerdere auto-inbraken ontdekt, waarbij door getuigen telkens een soortgelijke auto of soortgelijke signalementen werden gegevens. Op basis daarvan werden de twee verdachten op 24 juni aangehouden op de A7 in Groningen richting Duitse grens. Ze waren op dat moment vermoedelijk op weg naar Polen. In de auto werden autoradio’s en navigatieapparatuur aangetroffen die afkomstig waren van auto-inbraken in de nacht van 22 op 23 juni in diverse plaatsen in Dongeradeel. Tevens werd een halve kilo wiet in de auto aangetroffen. Vanaf voorjaar 2008 is een explosieve stijging te zien van het aantal auto-inbraken in Dokkum en omgeving. Ook in de jaren daarvoor was dit een terugkerend probleem. Gezien de werkwijze, het op dezelfde manier inslaan of indrukken van een portierruit, vermoedt de politie dat de verdachten verantwoordelijk zijn voor een groot deel van de auto-inbraken in deze hoek van Fryslân in de laatste jaren. Het gaat daarbij om zo’n 160 zaken.Naast de in de auto aangetroffen goederen zijn vrijwel geen gestolen goederen teruggevonden. De radio’s en navigatieapparatuur zijn vrijwel zeker in Polen verkocht en in een enkel geval voor eigen gebruik geïnstalleerd. De verdachten zijn in verzekering gesteld en door de rechter-commissaris in bewaring gesteld. Ze zitten nog steeds vast.

Sneek: politie onderzoekt diefstal bootDe politie onderzoekt de diefstal van een rubberboot vanuit een boothuis aan de Sneker Jachthaven aan de Oudvaart. Vermoedelijk maandagochtend werd een witte rubberboot (registratienummer 82-41-YJ) van het merk Suzumar met een buitenboordmotor, een mercury 2 tact van 9,9 pk meegenomen. De 28-jarige eigenaar moet nog aangifte doen.

Menaldum: aanrijding met letselDe politie heeft maandagmiddag een aanrijding tussen twee automobilistenop de Bitgumerdyk afgehandeld. Een 22-jarige man uit Menaldum reed vanuit zijn woonplaats richting Beetgumermolen. Hij stak bij de Westergoawei de weg over, maar zag een 35-jarige automobilist uit Sint Annaparochie die van rechts kwam hierbij over het hoofd. De man uit Sint Annaparochie botste met zijn auto tegen de rechterzijkant van de auto uit Menaldum en kwam tegen een verkeerspaal tot stilstand. Zijn 28-jarige passagier moest door de brandweer uit de auto worden geknipt. Zij is met verwondingen aan haar nek en gezicht per ambulance naar het ziekenhuis in Leeuwarden vervoerd.

Leeuwarden: getuigen van beroving gezocht LeeuwarderbosDe politie is op zoek naar getuigen van een beroving op maandagavond op het Bilgaarderpaad in het Leeuwarderbos. Tussen 22:40 en 22:50 uur werd een 37-jarige inwoner van Leeuwarden hier van zijn fiets getrokken door vier mannen. Het slachtoffer verklaarde in zijn zij te zijn geschopt, een vuurwapen tegen zijn hoofd gedrukt te hebben gekregen en op de grond geduwd te zijn. Vervolgens hebben de mannen de sleutels, de mobiele telefoon en een paar vishengels van het slachtoffer meegenomen. De Leeuwarder raakte niet gewond. Hij kon weglopen en heeft aangifte gedaan bij de politie. Volgens de man kwamen er, terwijl hij aangevallen werd, mensen aangelopen en fietsen. De politie wil graag met deze mogelijke getuigen in contact komen. Zij kunnen contact met de politie opnemen via telefoonnummer: 0900 – 8844 of via Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer: 0800-7000.

Beetgummermolen: aanhouding na mishandelingDe politie heeft maandagavond een 20-jarige man uit Sint Annaparochie aangehouden nadat hij op de J.H. van Aismawei met zijn auto op de auto van een 48-jarige man uit Beetgummermolen ingereden was. Daarna had de 20-jarige man de Beetgummer geslagen en geprobeerd hem met een ketting en krik te slaan. Getuigen konden dit verhaal bevestigen. De ondertussen ter plaatse gekomen politie wilde de 20-jarige man aanhouden, maar de man werkte pas mee nadat er gedreigd was met pepperspray. Beide auto’s en de in de auto aangetroffen ketting en krik zijn voor nader sporenonderzoek in beslag genomen.

Leeuwarden: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderdDe politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag het rijbewijs van een 23-jarige automobilist uit Leeuwarden ingevorderd. De beginnend bestuurder werd op de Egelantierstraat betrapt op het rijden onder invloed. De Leeuwarder werd voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 515 ug/l, goed voor een rijverbod van zeven uur en een proces-verbaal.

Grou: bromfietser rijdt tegen auto aanDe politie heeft op maandagavond een aanrijding afgehandeld tussen een 17-jarige bromfietser uit Grou en een 54-jarige automobilist uit Horn. Om onbekende reden reed de bromfietser op de Drachtersweg tegen de auto aan. De bromfietser werd hierbij van zijn bromfiets gelanceerd en belandde in de tuin van een omwonende. De jongen hield hier slechts lichte verwondingen aan over en kon ter plaatse door het ambulancepersoneel behandeld worden. De automobilist kwam met de schrik vrij.

Heerenveen: onveilig rijgedragDe politie heeft maandagavond op de Koornbeursweg een 20-jarige automobilist uit Heerenveen aangehouden voor onveilig rijgedrag. De man reed met zeer hoge snelheid de Koornbeursweg over, deed al rijdend zijn portier open en stond plotseling op de rem en schreeuwde naar fietsers. Hierbij stuurde hij ook naar links op de rijstrook van het tegemoetkomende verkeer. De man werd op de Wiekslag staande gehouden. Hij gaf als verklaring dat hij ‘het kicken vond om zo hard te rijden’. Tegen de bestuurder is een proces-verbaal opgemaakt.

Oosterwolde: inbraak in winkelDe politie onderzoekt een inbraak die in de nacht van maandag op dinsdag heeft plaatsgevonden in een winkel aan het Stipeplein. Om 00:10 uur kwam via 1-1-2 een melding binnen dat een getuige glasgerinkel had gehoord en een persoon op een fiets richting busstation zag gaan. De politie was snel ter plaatse, maar kon ondanks een zoektocht de man niet meer achterhalen. In de winkel was een raam ingeslagen, waarna in ieder geval rookwaar is meegenomen. Of er verder nog iets meegenomen is, is nog niet duidelijk. Namens de winkel moet nog aangifte gedaan worden.

Leeuwarden: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderdDe politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag het rijbewijs van een 20-jarige bromfietser uit Leeuwarden ingevorderd. De beginnend bestuurder werd op de Archipelweg betrapt op het rijden onder invloed. De Leeuwarder werd voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 558 ug/l, goed voor een rijverbod van acht uur en een proces-verbaal.

112Fryslan