Politieberichten Van: Maandag 22 Januari 07.00 uur t/m Dinsdag 23 Januari 07.00 uur

Leeuwarden: onderwerpen uitzending PlysjepostDinsdag 23 januari wordt in het opsporingsprogramma Plysjepost weer de hulp van het Friese kijkerspubliek gevraagd bij het oplossen van een aantal zaken. Plysjepost geeft de details. Daaronder meer aandacht voor een gewelddadige straatroof in Harlingen op zondag 7 januari, een serie overvallen in Drachten en diefstal van electronische apparatuur uit een winkel in Dokkum op 15 december. Plysjepost is dinsdagavond op Omrop Fryslân te zien om 18.45 uur en wordt om 20.45 uur en 22.45 uur herhaald. Het programma wordt gemaakt door Omrop Fryslân in samenwerking met de politie Fryslân en het Openbaar Ministerie.

Grou: politie zoekt getuigen van bedreigingDe politie zoekt getuigen van een bedreiging. Maandagavond 15 januari om 20.45 uur werd een 15-jarig meisje uit Grou in de Kanaalstraat door een onbekende jongeman bedreigd met een op mes gelijkend voorwerp. Het meisje was bezig met het rondbrengen van folders in de Prinsessenbuurt. Op het moment dat zij in de Kanaalstraat liep, werd zij vastgepakt en bedreigd. Het slachtoffer wist zich los te rukken, waarna de verdachte er vandoor ging. Het signalement van de jongeman is: leeftijd ongeveer 20 jaar, lengte 1.75 m., licht getinte huidskleur, mollig postuur, rond hoofd met een klein snorretje. Hij droeg een donkere jas tot op de heup, een donkere spijkerbroek, een lichtblauwe katoenen muts met dikke rand en een blauwe fleece sjaal. De politie komt graag in contact met getuigen van deze bedreiging of met mensen die weten wie deze jongeman is. Zij kunnen zich melden bij de politie via 0900 – 8844.

Leeuwarden: politie onderzoekt diefstal Mercedes-BenzDe politie stelt een onderzoek in naar de diefstal van een grijze Mercedes-Benz E300 met kenteken HL-VZ-32. De auto werd in de nacht van zaterdag op zondag gestolen voor een woning aan de Prinsessenweg. De 47-jarige eigenaar uit Leeuwarden deed aangifte.

Buitenpost: inbraak in kerkDe politie stelt een onderzoek in naar een inbaak in een kerk aan De Achtkant. In de nacht van zondag op maandag kwam men binnen na het forceren van een deur. In het gebouw werd een kluis opengebroken, waarna er een nog onbekend geldbedrag werd weggenomen. Namens de kerk deed een 55-jarige inwoner van Buitenpost aangifte.

Drachten: fietsster gewond na aanrijdingDe politie heeft maandagochtend hulp verleend bij een aanrijding op de Zuiderdwarsvaart, waarbij een 79-jarige fietsster uit Drachten gewond raakte. De vrouw verleende bij het oversteken geen voorrang aan een 22-jarige automobiliste uit Drachten. De bestuurster kon de fietsster niet meer ontwijken en een aanrijding was het gevolg. Het slachtoffer werd met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Leeuwarden: politie houdt executieactieDe politie Fryslân heeft maandag in Leeuwarden, Hallum en Sint Jacobiparochie een executieactie gehouden. Bij deze actie worden mensen bezocht die nog een gevangenisstraf moeten uitzitten of achterstallige boetes moeten betalen. Tijdens de actie werden negen mannen en twee vrouwen aangehouden. Ze hadden gezamenlijk nog een gevangenisstraf van 263 dagen openstaan. Twee mannen van 31 en 35 jaar uit Leeuwarden namen een groot deel van deze gevangenisstraf voor hun rekening. Ze moesten respectievelijk nog 68 en 59 dagen zitten. Een 46-jarige inwoonster van vrouw Leeuwarden wilde haar deur niet openen. De politie heeft vervolgens de deur geforceerd omdat de vrouw nog een gevangenisstraf van negen dagen had openstaan. Daarnaast werd er tijdens de actie 2600 euro aan achterstallige boetes geïnd en een auto van een Leeuwarder buiten gebruikgesteld. Hij had nog twee verkeersboetes openstaan en kon en/of wilde deze niet betalen.

Britsum: brand in kantoor naast woningDe politie heeft maandagochtend de brandweer geassisteerd bij een brand in een kantoor naast een woning aan de Efter de Wal. De brandweer was snel ter plaatse, maar kon niet voorkomen dat het kantoor geheel verloren ging. Het woongedeelte liep veel rook- en waterschade op. De brand is vermoedelijk ontstaan door een defect in een lichtspot in het plafond.

Schettens A7: rijbewijzen ingvorderd na forse snelheidsovertredingDe politie heeft maandagochtend op de A7 nabij Schettens het rijbewijs van een 44-jarige automobilist uit Sappemeer ingevorderd na een forse snelheidsovertreding. De man reed 212 kilometer per uur. Op de A7 is 120 kilometer per uur toegestaan en daarom werd het rijbewijs van de bestuurder ingevorderd. Tevens werd er proces-verbaal opgemaakt. Maandagavond werd op de Dokkumerstraatweg nabij Burdaard het rijbewijs van een 26-jarige automobilist uit Ryptsjerk ingevorderd. De man passeerde een snelheidscontrole op de Birdaarderstraatweg met 121 kilometer per uur. De agenten konden de bestuurder op de Dokkumerstraatweg achterhalen. Hij kreeg een stopteken, waarna zijn rijbewijs werd ingevorderd. Omdat er een vermoeden bestond dat de verdachte onder invloed van alcohol verkeerde, werd hij overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 500 ug/l. Goed voor een rijverbod van vijf uur. De man kreeg een proces-verbaal voor de snelheidsovertreding en het rijden onder invloed.

Leeuwarden: fietsster gewond na aanrijdingDe politie heeft maandagmiddag hulp verleend bij een aanrijding op de Valeriusstraat, waarbij een 14-jarige fietsster uit Leeuwarden gewond raakte. Het meisje maakte deel uit van een groepje fietsers. Ter hoogte van de kruising van de Wagnerstraat met de Valeriusstraat stopte een deel van de groep. Het meisje fietste echter door en verleende geen voorrang aan een 81-jarige automobiliste uit Leeuwarden. De vrouw kon het slachtoffer niet meer ontwijken en een aanrijding was het gevolg. De fietsster werd onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Drachten: man aangehouden na vernielingDe politie heeft maandagmiddag in een winkel aan de Dr. Martin Luther Kingsingel een 35-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van vernieling. De wilde man een emmer met verf retourneren. Een medewerker van de winkel kon de emmer echter niet terugnemen omdat de verpakking was beschadigd. De Drachtster kon zich niet meer beheersen, trok het deksel van de emmer en gooide de inhoud vervolgens over de balie. De medewerker werd geraakt en balie en vloer raakten besmeurd. De verdachte werd door de politie aangehouden en overgebracht naar het bureau. Na verhoor en een proces-verbaal mocht hij het politiebureau verlaten.

Franeker: jongen gewond na valDe politie heeft maandagmiddag het ambulancepersoneel geassisteerd bij een ongeval in een schuur aan de Tzummerweg. Een 14-jarige jongen uit Tzum was tijdens abseilen van een stapel strobalen gevallen. Het slachtoffer belandde op een betonnen vloer en werd met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Midlum: politie houdt man aan na rijden onder invloedDe politie heeft maandagmiddag op de Zuidwalweg een 43-jarige automobilist uit Feldkirchen (D.) aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed. De man had in het tunneltje van Herbaijum naar Harlingen een aanrijding gehad met een 62-jarige automobilist uit Zoetermeer. De verdachte weigerde mee te werken aan een blaastest en werd daarom overgebracht naar het politiebureau. Ook hier weigerde hij mee te werken. Na overleg met een officier van justitie werd besloten om het rijbewijs van de Duitser in te vorderen. Tevens kreeg de man een rijverbod van 24 uur opgelegd. Daarnaast werd er ook proces-verbaal opgemaakt.

Heerenveen: politie houdt man aan na bezit harddrugsDe politie heeft maandagmiddag een 23-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden op verdenking van het bezit van harddrugs. Een beveiligingsmedewerker van Sportstad had gevraagd om hulp van de politie. De Heerenveener gedroeg zich vervelend en weigerde de sporthal aan de Abelenstraboulevard te verlaten. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau. Tijdens de fouillering werd een flesje met GHB aangetroffen en een zakje met weed. De man werd voor nader onderozek ingesloten.

Drachten: fietsster gewond na aanrijdingDe politie heeft maandagmiddag hulp verleend bij een aanrijding op de Splitting, waarbij een 48-jarige fietsster uit Drachten gewond raakte. De vrouw had bij het oversteken een brommobiel over het hoofd gezien. De 37-jarige bestuurder uit Drachten kon de fietsster niet meer ontwijken en een aanrijding was het gevolg. Het slachtoffer werd met hoofdletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Leeuwarden: politie houdt man aan na handel in harddrugsDe politie heeft maandagmiddag op de Oostergrachtswal een 20-jarige inwoner van Hoofddorp aangehouden op verdenking van de handel in harddrugs. Agenten zagen dat de verdachte aan iemand een bolletje met vermoedelijk cocaïne verkocht. Hierop werd de man aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier is hij voor nader onderzoek ingesloten.

Akkrum: inbraak in winkelDe politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een winkel aan de Kleef. In de nacht van maandag op dinsdag kwam men binnen na het forceren van de deur. Uit de winkel is een geldbedrag weggenomen. Een 56-jarige inwoner van Akkrum deed aangifte. De technische recherche van de politie Fryslân stelt een nader onderzoek in.

 

112Fryslan

})