Fryslân, 02-09-2008 • Politieberichten van maandag 1 september 07.00 uur t/m dinsdag 2 september 07.00 uur

Grote brand in centrum SneekMaandagavond is er een grote brand in het centrum van Sneek uitgebroken. De hulpdiensten rukten massaal uit naar de Marktstraat, nadat er door voorbijgangers omstreeks 22.20 uur brand was ontdekt in een café. De horecagelegenheid was op dat moment gesloten. Door de politie werden de gasten van het naast gelegen hotel geëvacueerd en elders opgevangen. In het naastgelegen stadhuis was niemand aanwezig. In het centrum werden door de politie enkele straten afgesloten om zo het massaal toegestroomde publiek op afstand te houden. De brandweer van Sneek werd bij de bestrijding van de brand geassisteerd door de brandweerkorpsen van IJlst, Bolsward, Drachten en Heerenveen. De brandweer zette onder andere twee hoogwerkers in. Omstreeks 23.30 uur kon het sein brandmeester worden gegeven. Het café raakte door de brand zwaar beschadigd. Het hotel en het stadhuis liepen rook- en waterschade op. De technische recherche van de politie Fryslân stelt een nader onderzoek in naar de nog onbekende oorzaak van de brand.

Grootschalige handhavingcontrole politie FryslânDe politie heeft maandag tussen 13.30 en 22.00 uur een grootschalige handhavingcontrole gehouden in de zuidwesthoek van Fryslân. Hierbij werden ruim 90 medewerkers van vier ondersteunende teams ingezet, waardoor tijdens een controle op meerdere vakgebieden gecontroleerd kon worden. De resultaten zijn dan ook breed. Zo werden onder andere 505 voertuigen gecontroleerd, waarbij ongeveer 300 boetes zijn uitgeschreven en vier rijbewijzen ingevorderd. 15 bedrijven kregen een milieucontrolebezoek. Tijdens deze bezoeken werden 100 personen gecontroleerd. Bij een executieactie werden 50 privé-adressen bezocht en hierbij voor €3400,- aan openstaande boetes ingevorderd. 33 vissers zijn gecontroleerd, waarbij ongeveer 10 boetes zijn uitgeschreven.

Bijzondere handhavingcontroleHet bijzondere aan deze controle was de samenwerking tussen vier van de Operationeel Ondersteunenden Teams van de politie. Door de krachten (mensen) van deze teams te bundelen, kon tijdens één controle meteen op meerdere specialistische vakgebieden gecontroleerd worden op handhaving. Dit alles met het doel het veiligheidsgevoel van de burger te vergroten.

Ondersteunende TeamsTeam Verkeer, Milieu en Bijzondere Wetten (VMBW): verantwoordelijk voor de controle op de verkeersveiligheid, de naleving van de milieuregelgeving binnen bedrijven en tijdens wegtransport en de controle op bijzondere wetten.Team Vreemdelingenpolitie (VP): controle op de naleving van de Vreemdelingenwet en de Wet Arbeid Vreemdelingen, maar ook kennis van Nederlandse en buitenlandse identiteits- en verblijfsdocumenten.Team Arrestantenzorg en Justitiële Ondersteuning (AJO):verantwoordelijk voor het uitvoeren van executieopdrachten van het CJIB en voor het arrestantenvervoer en verzorging van de arrestanten.Flexteam:het Flexteam vertegenwoordigt de Basis Politie Zorg.

Boornzwaag/Sneek: rijbewijzen ingevorderd na forse snelheidsovertredingDe politie heeft maandagavond op de A7 nabij Boornzwaag het rijbewijs van een 36-jarige automobilist uit Nieuwe Niedorp ingevorderd na een forse snelheidsovertreding. De bestuurder passeerde een snelheidscontrole met 174 kilometer per uur, terwijl 120 kilometer is toegestaan. Na een stopteken werd het rijbewijs ingevorderd en tevens werd er proces-verbaal opgemaakt. Diezelfde avond werd ook rijbewijs van een 30-jarige automobilist uit Hindeloopen ingevorderd. Hij passeerde een controle met de lasergun op de Stadsrondweg in Sneek met 130 kilometer per uur, terwijl 80 kilometer is toegestaan.

Drachten: diefstal bij bedrijfDe politie onderzoekt de diefstal van een terrein bij een bedrijf aan De Gaffel. Afgelopen weekend werden daar een trilplaat en een kruiwagen weggenomen. Een 57-jarige inwoner van Jubbega deed aangifte.

112Fryslan