Politieberichten Van: Maandag 18 December 2006 07.00 uur t/m Dinsdag 19 December 2006 07.00 uur

Sneek: voetgangers bijna aangereden, politie zoekt getuigenDe politie stelt een onderzoek in naar de bestuurder van een auto die op zaterdag 2 december op de Galigastraat omstreeks 18.30 uur inreed op twee voetgangers. Een 18-jarige inwoner van Sneek en een 19-jarige inwoonster van IJlst liepen over de Galigastraat toen ze opeens iemand hoorden roepen. Het bleek dat de bestuurder van een rode kleine auto iets riep. De twee voetgangers sloegen er geen acht op en liepen de Galigapromenade in. De onbekende automobilist bleef het tweetal achtervolgen en reed met zijn auto de Galigapromenade in. Toen de voetgangers opeens een hoog toerental van een motor hoorden keken ze achterom. Ze zagen dat de rode auto met piepende banden op hen in reed. Door hard weg te rennen konden ze voorkomen dat ze werden geraakt. Ook een andere voetganger kon zich nog net uit de voeten maken. De politie komt graag met deze voetganger of met andere getuigen in contact. Zij kunnen zich melden bij de politie via 0900 – 8844.

Fryslân: aankondiging snelheidcontroles week 51Bureau Verkeershandhaving van de politie Fryslân gaat in week 51 op snelheid controleren op de volgende Fryske Diken: donderdagochtend op de N351, afslag Oldeberkoop – afslag Oldeholtpade, donderdagmiddag op de N354, Sneekerhoek – Rondweg Sneek en op donderdagavond op de N384, Winsum – Franeker. Naast deze aangekondigde snelheidscontroles vinden er ook op andere Fryske Diken controles plaats.

Leeuwarden: politie houdt verdachte mislukte overvallen aanDe politie heeft zondagmiddag een 27-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van drie overvallen. Zaterdagmiddag eiste hij geld van personeel in een winkel aan de Oude Oosterstraat en een horecagelegenheid aan de Voorstreek. De verdachte is in verzekering gesteld en zit nog vast. De verdachte zette zijn woorden kracht bij door een groot mes te laten zien. In beide gevallen droop hij zonder buit af toen bleek dat de slachtoffers zich niet lieten intimideren. (zie ook de politieberichten van zondag 17 december) Later bleek dat hij omstreeks 14.10 uur eveneens een poging had gedaan bij een winkel aan de Nieuwestad. Ook hier was hij met een mes naar binnen gelopen en had geld geëist. De medewerker wist de deur tussen de winkel en het achtergelegen gedeelte van het pand op tijd te sluiten, waarop de overvaller vertrok. Door de politie werd een onderzoek ingesteld. Dit onderzoek wees, mede gezien de werkwijze en het signalement, in de richting van de genoemde verdachte. Hij werd zondag in zijn woning aangehouden en ingesloten

Drachten: automobilist en bromfietser gewond na eenzijdig ongevalDe politie heeft maandagochtend hulp verleend bij eenzijdig ongeval op de Kletsterlaan. Een 27-jarige automobilist uit Oudega (Sm.) verloor, door vermoedelijk een glad wegdek, de macht over het stuur en belandde tegen een boom. Hij werd met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. Tijdens de afhandeling van het ongeval ging een 36-jarige bromfietser uit Kootstertille op dezelfde weg onderuit. Ook hij kwam vermoedelijk ten val door het gladde wegdek. De bromfietser is met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Dokkum: inbraak in woningDe politie stelt een nader onderzoek in naar een inbraak in een leegstaande woning aan De Schans. Een 15-jarige inwoonster van Metslawier haalde maandagmiddag de post uit de brievenbus en ze hoorde iemand in de woning. Toen op aanroepen niemand reageerde ging ze de woning in. Er bleek te zijn ingebroken. Alle kasten waren overhoop gehaald en in de keuken vond ze een sporttas met daarin bestek. Het meisje verliet direct de woning en waarschuwde de politie. Deze kwam snel ter plaatse en met behulp van een politiehond werd direct de omgeving afgezocht. De hond vond al snel een reukspoor, maar helaas werd de inbreker niet meer aangetroffen.

Buitenpost: twee automobilisten gewond na aanrijdingDe politie heeft maandagmiddag hulp verleend bij een aanrijding op het Oost. Een 58-jarige automobilist uit Heerenveen reed over de Trekweg in de richting van Gerkesklooster. Bij de oprijden van de kruising met het Oost zag de Heerenveener een 22-jarige automobiliste uit Kollumerzwaag vermoedelijk over het hoofd en een aanrijding was het gevolg. De brandweer heeft 22-jarige automobiliste uit haar benarde positie bevrijd. De vrouw bleek zwanger en daarom werd ze uit voorzorg per ambulance overgebracht naar het UMCG in Groningen. De automobilist uit Heerenveen werd met nekklachten per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Wolvega: politie houdt elf jongeren aan na inbraken en vernielingenDe politie heeft elf jongeren in de leeftijd van 15 tot 18 jaar uit Wolvega en omgeving aangehouden voor inbraken en vernielingen. De politie startte een onderzoek nadat op maandag 11 december in Wolvega kort na elkaar twee vlinderbommen werden afgestoken. Door de klap werd een deur en een ruit van een winkel in de Van Harenstraat vernield. Diezelfde avond werd ook een ruit van een basisschool door vuurwerk vernield.

Tijdens het politieonderzoek bleek dat vijf jongeren uit Wolvega betrokken waren geweest bij het afsteken van de twee vlinderbommen. De verkoper van vuurwerk bleek een 25- jarige inwoner van Leeuwarden. Hij bekende dat hij twintig vlinderbommen verkocht aan een 17-jarige inwoner van Wolvega.

In het vervolg traject van dit vuurwerkonderzoek stuitte de politie ook op diverse inbraken en vernielingen. Er werden in totaal elf jongeren in de leeftijd van 15 tot 18 jaar aangehouden. De elf bekenden, dat zij in wisselende samenstelling, hadden ingebroken  in horecagelegenheden, voetbalkantines en diverse andere instanties. De inbraken vonden plaats in Wolvega en De Blesse in de periode van september tot november 2006.

De buit was meestal niet groot. Volgens de verdachten waren ze op zoek geweest naar geld. In veel gevallen werd dit niet aangetroffen en daarom werden sigaretten, snoep, chips en drank weggenomen. Tevens bekende de groep nog een brandstichting nabij een eetgelegenheid aan de Pastoriestraat en diverse vernielingen.

De meeste jongeren kwamen voor de eerste maal in aanraking met de politie. De politie sluit meerdere aanhoudingen niet uit. Tegen alle verdachten zal proces-verbaal worden opgemaakt. Het politieonderzoek is nog in volle gang.

BRON: www.politie.nl/friesland (Persberichten)

112Fryslan