Politieberichten van dinsdag 18 november 2008

Fryslân, 18-11-2008 • Politieberichten maandag 17 november 07.00 uur t/m dinsdag 18 november 07.00 uur

Leeuwarden: politie houdt winkeldief aan
De politie heeft vrijdagmiddag in samenwerking met twee stadswachten en een beveiligingsmedewerker in een winkel aan de Nieuwestad een 22-jarige inwoner van Curaçao aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. De man verliet samen met een vrouw de winkel. Bij het verlaten van de winkel ging het alarm af, een teken dat het duo goederen mee had genomen zonder daarvoor te betalen. De twee werden op straat aangesproken door de stadswachten die net passeerden. De 22-jarige man en de vrouw moesten op aanwijzing van een medewerkster nogmaals langs het poortje bij de ingang lopen. Het alarm ging wederom af. Intussen kwam ook een beveiligingsmedewerker polshoogte nemen. De 20-jarige wilde niet mee werken en er ontstond wat tumult. De vrouw zich toen kans om weg te komen. De 20-jarige werd vervolgens aangehouden door de beveiligingsmedewerker en overgedragen aan de gewaarschuwde agenten. In de tas van de verdachte vonden de agenten een grote hoeveelheid cosmetica ter waarde van enkele honderden euro’s. De winkeldief werd overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor en een proces-verbaal mocht de man het bureau op zaterdag weer verlaten.

IJlst: snelheidscontrole na klachten
De politie heeft maandagochtend van 07.30 uur tot 08.30 uur naar aanleiding van klachten gecontroleerd op snelheid op de Zuidwesthoekweg. Tijdens de controle met de lasergun passeerden 50 bestuurders, waarvan er drie sneller reden dan de toegestane snelheid. De drie bestuurders kregen een stopteken, waarna er een bekeuring werd uitgeschreven. De snelste bestuurder reed 99 kilometer per uur.

Boornzwaag: inbraken in stacaravans
De politie stelt een onderzoek in naar de inbraak in zes stacaravans en bijbehorende tuinhuisjes op een camping aan de Houtvaartweg. Van de caravans en tuinhuisjes werden in de afgelopen dagen de deuren geforceerd. Aangezien nog contact moet worden gezocht met de eigenaren is niet bekend wat precies werd weggenomen.

Danwoude: fietsster ten val door hond
De politie heeft maandagmiddag hulp verleend bij een ongeval op de Meester Klokweg. Een 46-jarige fietsster uit Damwoude was daar ten val gekomen doordat een loslopende hond tegen haar aansprong. De vrouw werd met rugklachten per ambulance naar het ziekenhuis in Dokkum overgebracht. De eigenaar van de hond, een 58-jarige inwoner van Damwoude, kon op basis van getuigenverklaringen achterhaald worden. Hij verklaarde dat hij wel had gezien dat zijn hond de weg op was gelopen, maar dat hij niet had gezien dat deze tegen de fietsster was opgesprongen.

Leeuwarden: fietsster gewond
De politie heeft maandagmiddag geassisteerd bij de afhandeling van een ongeval op de Tjallingaweg. Twee fietssters waren daar frontaal met elkaar in botsing gekomen toen ze een hoek omfietsten waar een bus geparkeerd stond die hen het zicht ontnam. Eén fietsster, een 42-jarige inwoonster van Leeuwarden, liep daarbij onbekend letsel op en werd per ambulance naar het MCL vervoerd. De andere fietsster, een 46-jarige plaatsgenote, bleef ongedeerd.

Fryslân: rijbewijzen ingevorderd
De politie heeft maandag van drie automobilisten het rijbewijs ingevorderd omdat ze de toegestane snelheid met 50 km/u of meer overschreden hadden. Op De Anne Vondelingweg reed een 29-jarige automobilist uit Leeuwarden 135 km/u, terwijl daar een maximumsnelheid geldt van 70 km/u. Op de A7 bij Kornwerderzand reden een 41-jarige automobilist uit Abbekerk en een 53-jarige automobilist uit Zandvoort respectievelijk 130 en 124 km/u, terwijl daar 70 km/u is toegestaan. Ook van hen werd het rijbewijs ingevorderd.

Leeuwarden: inbraak bedrijf
De politie onderzoekt de inbraak in een bedrijf aan de Siriusweg. Tussen maandagavond 17.15 en 21.30 uur werd van het pand een deur opengebroken, waarna werd geprobeerd twee computers weg te nemen. Uiteindelijk werd alleen een klein geldbedrag gestolen. Een 41-jarige Leeuwarder deed aangifte.

Drachten: bedrijfsinbraak
De politie stelt een onderzoek in naar de inbraak in een bedrijf aan de Nipkowlaan. Daar werden maandagavond drie computers weggenomen nadat een raam was geforceerd. Een 38-jarige inwoner van Drachten deed aangifte.

Leeuwarden: Brand Bote van Bolswerstraat
De politie en de De Brandweer Leeuwarden werden dinsdagmorgen tegen 4:00 uur gealarmeerd voor een brand in de voormalige school aan de Bote van Bolswerstraat, waarin een studentenhuisvesting is gevestigd. Het pand is eigendom van Nieuw Wonen Friesland. In het pand zijn 36 kamers. Bij de eerste melding bij de meldkamer werd door een bewoner gemeld dat de brand uitslaand was en dat er mogelijk nog bewoners binnen waren. Op basis van deze informatie zijn twee tankautospuiten en de hoogwerker van brandweer Leeuwarden en politie en ambulance gealarmeerd. Ter plaatse aangekomen bleek dat er brand was in een kamer op de tweede (bovenste) etage. In de betreffende kamer is geen bewoner aangetroffen. De brandweer had het vuur zeer snel onder controle. De brandweer heeft de tweede etage verder onderzocht maar daar geen bewoners aangetroffen. Om 04.33 werd het sein “brand meester” gegeven. In overleg met de politie is besloten om de overige bewoners van het pand rond 5:30 weer terug te laten keren naar hun eigen appartementen. Uiteindelijk zijn 32 bewoners bij een overbuurman tijdelijk opgevangen. De technische recherche doet nader onderzoek naar de mogelijke oorzaak van de brand.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan